<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Solliciteer bij je klant: showcase je talent!

door: One4marketing

Solliciteer bij je klant: showcase je talent!

Solliciteer bij je klant: showcase je talent!

auteur
The inbound company voor meer traffic, leads en klanten die bij je passen en blijven
One4marketing

solliciteren.gif

Nieuwe klanten aantrekken is niet gemakkelijk. Ze doorlopen een hele marketingtrechter, waar er een aantal overblijven maar ook veel mensen afvallen. Zeker bij uitgebreide diensten en dure producten gaan potentiële klanten niet over één nacht ijs. Je zou het eigenlijk kunnen zien alsof je solliciteert bij je klanten. Bij een sollicitatie voor een functie als manager is het ook een langer proces bij de selectie van de meest geschikte kandidaat dan bij een functie als caissière.

Je probeert aan potentiële klanten te tonen, dat jij de beste keuze bent om hen te helpen met hun kans of probleem. Net als in een sollicitatieprocedure kunnen de klanten ook op verschillende momenten afhaken. Zo kan de eerste indruk voor hen al een reden zijn om af te haken of juist hun interesse wekken. Maar ook in latere gesprekken kan blijken dat jullie geen gode match zijn.

Dit verhaal van nieuwe klanten aantrekken zien als solliciteren geeft een nieuw perspectief. Dit betekent dat je ook veel tips kunt halen voor je marketing uit het kijken naar sollicitaties. Hier even een aantal op een rijtje:

  • Allereerst moet je weten bij wie je solliciteert: ken het bedrijf en de persoon met wie je in gesprek gaat. Binnen de inbound marketing kan je dit doen door je data bijvoorbeeld met Google Analytics te analyseren en hiermee je bezoekers beter te leren kennen. Daarnaast kun je ook door middel van formulieren voor het downloaden van bijvoorbeeld gratis e-books meer over je vaste lezers (die dus al verder in de trechter zijn) te weten komen. Door hier vervolgens buyer persona’s voor op te stellen krijg je een profiel van jouw nieuwe klant/opdrachtgever. Als je weet bij wie je solliciteert, dan weet je ook wat zij van jou willen horen.
  • Dit brengt mij bij het volgende punt. Weet wat jouw potentiële klanten willen horen en geef hen dat ook. Bij een sollicitatie gebruik je ook niet elke keer dezelfde motivatiebrief. Deze pas je aan aan de functie en het bedrijf waar je solliciteert. Voor klanten moet je dat hetzelfde doen. Als je je data hebt geanalyseerd zul je erachter komen dat niet alle klanten hetzelfde profiel hebben, maar eerder dat je drie of vier v
  • erschillende buyer persona’s tegenkomt. Deze verschillende types hebben ook verschillende wensen qua content. Dit betekent dat je specifieke content moet schrijven voor de verschillende buyer persona’s, zodat elk van hen voelt dat je echt naar hen en hun wensen luistert.
  • Baken af wat je wel en niet doet. Het is namelijk vervolgens wel belangrijk dat je geen beloftes gaat doen die je niet na kunt komen. Wanneer je direct na je studie gaat solliciteren, solliciteer je ook niet direct op senior management-posities. Laat dus duidelijk blijken wat jij voor je klanten kunt betekenen. Je hoeft niet voor elke functie te solliciteren, maar alleen voor die die jij wilt en waar jij ook de kwalificaties voor hebt. Niet iedereen hoeft dus jouw klant te worden, maar enkel hen die echt iets aan jouw product of dienst hebben.
  • Dit brengt me bij mijn laatste punt: showcase je talent. Dit is een gouden tip voor zowel solliciteren als voor het krijgen van klanten. Je kunt namelijk wel zeggen hoe goed je ergens in bent, maar daar is niemand van onder de indruk. Sterker nog: veel mensen zullen het zien als arrogantie. Daarentegen kun je mensen wel laten zien hoe goed je ergens in bent door voorbeelden te sturen. Ben jij gespecialiseerd in het maken van infographics? Laat dit dan zien op je website. Heb je een wat lastiger product of dienst, laat dan door middel van case studies van klanten zien waar jij goed in bent. Door echte voorbeelden te kunnen noemen laat je je talent voor zich spreken zonder erover op te scheppen.

Ik zou zeggen: veel succes met je sollicitaties/ nieuwe klanten!

download e-book Inbound Marketing

  

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download gratis e-book leadgeneratie boordevol met tips!
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?