<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

New kid on the block: 7 tips voor startende ondernemers

door: Sander van den Brink

New kid on the block: 7 tips voor startende ondernemers

New kid on the block: 7 tips voor startende ondernemers

auteur
Sander van den Brink werkt als contentmarketeer bij Code Blauw.
One4marketing

business man

Binnen de eindeloze stroom van startups is het lastig om op te vallen. Lastig, maar niet onmogelijk. Zelf ben ik, samen met twee compagnons Sjoerd en Rick, recentelijk contentmarketingbureau Code Blauw gestart. Een spannende tijd, want je wilt er alles aan doen om jouw onderneming te doen slagen. Opvallen is dus van belang, want gezien worden is waar het uiteindelijk allemaal om draait. 

Hieronder een zevental tips die ervoor zorgen dat jij niet opgaat in de grijze massa.

1. Spread the word

Ook al is de precieze invulling van jouw te starten bedrijf niet helemaal bepaald of is de website nog niet online, vertel aan iedereen dat je voor jezelf begint. Hoe vaak gebeurt het wel niet dat iemand ‘nog wel een neefje’ heeft of een buurman kent die goed is met computers. Zorg dat jij ‘diegene’ wordt en mensen meteen aan jou denken als zij horen dat iemand bijvoorbeeld een nieuwe website nodig heeft.

2. LinkedIn

Of je nu actief bent of niet, pas direct jouw LinkedIn profiel aan wanneer je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dit zorgt er niet alleen voor dat mensen weten wat je plannen zijn, maar vergroot ook de zichtbaarheid van de onderneming. Wij worden regelmatig getagd onder een LinkedIn-bericht en dat heeft al een paar leuke samenwerkingen opgeleverd. Zeker in de opstartfase is dat een erg welkom zetje in de rug.

 3. Social media

Anno 2015 mag het geen verrassing meer zijn dat social media hét middel is om jezelf in de spotlight te zetten. Zelf ben ik vooral een groot voorstander van Facebook. Dit omdat je specifiek kunt meten wat het bereik is en praktisch iedereen weleens actief is op dit medium. Voor Code Blauw hebben wij uiteraard ook een pagina op Facebook. Momenteel is onze website nog niet eens ‘officieel’ gelanceerd, maar staat de teller al op bijna 170 likes. Vrienden, familie, maar ook bestaande en nieuwe klanten. Reken maar dat potentiële opdrachtgevers (en de concurrentie) jou in de gaten houden, dus zorg ervoor dat je regelmatig updates plaatst.

4. Tease

Het is erg makkelijk om in één keer te vertellen wie je bent en wat je doet. Spannend is dat echter niet. Voor deze week staat de lancering van onze website gepland en wij werken al een paar weken aan het teasen van de volgers. Het elke keer verklappen van een klein beetje informatie is een stuk interessanter en heeft een grotere impact. Sommige van onze berichten hadden een bereik van bijna 5.000 mensen, omdat wij het enigszins mysterieus houden. En elke post levert standaard een tiental nieuwe likes op, dus voor ons een goede indicatie dat het daadwerkelijk werkt.

5. Website

Het is misschien een open deur, maar een goede website is hét online visitekaartje. Hoe een bedrijf zichzelf zo profileert kan een potentiële klant namelijk overhalen, maar ook afschrikken. Tegenwoordig hoeft een degelijke website echt geen duizenden euro’s meer te kosten, dus laat je hier niet door afschrikken.

Het is ook verstandig om een professional naar de teksten op de website te laten kijken. Met de grote concurrentie is het zoekmachinevriendelijk schrijven van essentieel belang in de vindbaarheid. Dat geïnvesteerde bedrag verdien je ruimschoots terug door een hoge ranking in Google.

6. Speel jezelf in de kijker

Alle voorgaande middelen laten zien wie je bent, maar zorg er ook voor dat een zo groot mogelijk publiek écht kennis met jou en je nieuwe onderneming maakt. Schrijf bijvoorbeeld gastblogs om je expertise te delen en regel een interview in de lokale krant. Zo laat je on- en offline je gezicht zien en trigger je mensen om eens kennis te maken met je werk.

Het is ook slim om een openingsborrel te geven. Nodig niet alleen vrienden en familie uit, maar juist bedrijven uit de regio. Een vrij informele openingsborrel kan een hoop nieuwe contacten opleveren en een lead zijn naar leuke opdrachten.

7. Blijf jezelf

Het klinkt misschien als een quote uit een zelfhulpboek, maar blijf wie je bent. Ga niet ineens een pak dragen terwijl je normaal de straten bewandeld op sneakers. Ik zou mezelf ook opgelaten voelen als ik de hele dag met een stropdas liep, dus die laat ik daarom lekker thuis. Het gaat er uiteindelijk toch om dat je goed bent in wat je doet en nakomt wat je belooft. En of je dan loopt op All Stars of loafers, dat zal voor de meesten weinig uitmaken.

Dit zijn mijn zeven belangrijkste tips om de grijze massa te ontstijgen. Sommigen liggen wellicht wat voor de hand, maar vaak gaat het juist bij de meest simpele stappen mis. Het heeft er bij ons er in ieder geval voor gezorgd dat wij nét wat meer opvielen dan de rest en een boven verwachting goede start beleven.

Succes met jouw te starten onderneming en wie weet tot de volgende keer!

 

  

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download gratis e-book leadgeneratie boordevol met tips!
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?