<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Misverstanden bij klanten van Online marketing bureau’s

door: Maarten Vermeulen

Misverstanden bij klanten van Online marketing bureau’s

Misverstanden bij klanten van Online marketing bureau’s

auteur
Maarten Vermeulen is online marketing specialist bij Pingwin.
One4marketing

De relatie tussen klant en online marketing bureau is niet vanzelfsprekend soepel. Daar moet je aan werken. Hoe dat komt? Veel heeft te maken met het feit dat online marketing en SEO voor veel ondernemers ongrijpbare zaken zijn. Daarom is een gedegen communicatie van groot belang. Zodat je kunt uitleggen; “Wat is SEO" en hoe werkt het. Wat je als SEO specialist allemaal doet om de vindbaarheid van je klant te verbeteren, etcetera. 

Met een paar jaar ervaring in dit vak heb je al snel een mooi scala aan ervaringen met klanten. Natuurlijk hele mooie en soms zelfs emotionele situaties wanneer je bijvoorbeeld een belangrijke bijdrage hebt geleverd aan een enorme ontwikkeling of de succesvolle doorstart van een bedrijf.

Vooropgesteld is het meestal onwetendheid of onvermogen van klanten wat leidt tot “vervelende situaties in een samenwerking, die zo positief begon. Hierna een vermakelijk overzicht van potentiële, en veel voorkomende, misverstanden tussen SEO bedrijf en klant.

1. Een onrealistische focus op de 1e plek in Google

Er is zoveel informatie over SEO op het internet te vinden dat het bijna logisch is dat veel bedrijven er vanuit gaan dat het alleen maar gaat om het bereiken van een top-3 positie in Google.

Natuurlijk rankings zijn belangrijk, heel belangrijk, maar uiteindelijk gaat het om je online vindbaarheid, je branding, en het bouwen aan een gezonde stroom relevante traffic naar de site. Er zijn meerdere, en misschien wel betere, manieren om dat voor elkaar te krijgen behalve dan met een ranking op de 1e plek in Google. 

Het goed om te weten dat voor een regionaal opererend bedrijf local SEO tactieken vaak veel beter werken. Waarbij een plek in de top-3 van de Local pack exponentieel effectiever is dan een nummer 1 positie op een zoekterm.

2. De misvatting dat SEO voor 100% SEA kan vervangen

Veel bedrijven aarzelen om een flinke PPC (Pay per Click/ Ads) campagne op te zetten, meestal ingegeven door een beperkt marketing budget.

De schatting is dat zo’n meer dan 40% van de bezoekers klikt op de eerste 3 betaalde advertenties op een pagina zoekresultaten. Desondanks hopen veel bedrijven met SEO dezelfde stroom getargete bezoekers te genereren, in hetzelfde korte tijdsbestek. Dat leidt onvermijdelijk tot teleurstelling.

Hoewel je met SEO (wat later) minstens zo’n interessante stroom leads kunt genereren werkt het in basis fundamenteel anders. Dat is voor sommige klanten lastig te begrijpen.

SEA is een dartpijl meteen de eerste keer in de roos gooien, SEO is voor de lange termijn aan een duurzame vindbaarheid en branding werken.

3. Denken dat het alleen om cijfers en KPI’s gaat

Kwantiteit en kwaliteit zijn twee verschillende dingen. In SEO is dat meer dan waar. Sommige klanten zien dat fundamenteel anders.

Het is enorm frustrerend als een kant alleen maar naar aantallen kijkt die niet het hele verhaal vertellen. Natuurlijk zijn meer bezoekers heel erg mooi en belangrijk. Maar minstens zo belangrijk is de kwaliteit van de bezoekers.

Dit soort klanten willen op korte termijn een flinke boost in het aantal bezoekers zien zodat ze de investering in SEO kunnen verantwoorden. Terwijl het veel belangrijker is om het kwalitatieve belang van SEO op de lange termijn te beschouwen.

Kweek bij je klant het besef dat een (aanvankelijk) relatief klein aantal kwalitatief goede leads die goed converteren vele malen belangrijker is dan grote aantallen minder relevante bezoekers. Daar wordt namelijk iedereen gelukkig van.

Daarbij het bij online marketing ook belangrijk om te beseffen dat het deels ook om branding gaat en een nog veel minder goed meetbare online reputatie management.

Een goede uitleg en onderbouwing van het belang voor je merk en de invloed daarvan op je sales is cruciaal om je klant enthousiast te houden over de samenwerking.

SEO
  

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download gratis e-book leadgeneratie boordevol met tips!
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?

Gerelateerd

leadgeneratie

Vallen je cijfers tegen? Ga dan optimaliseren met deze tips

Na hard zwoegen staat er eindelijk een website voor jouw bedrijf online. Helaas vallen de..

seo

SEO in een notendop

Over search engine optimization (SEO) is al een hoop geschreven. Als je een blog wilt..