<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Marketing automatisering: het wat, waarom en budget

door: One4marketing

Marketing automatisering: het wat, waarom en budget

Marketing automatisering: het wat, waarom en budget

auteur
The inbound company voor meer traffic, leads en klanten die bij je passen en blijven
One4marketing

Marketing automatisering zorgt voor meer werkplezier én een makkelijker meetbare ROI. Wil jij marketing automatiseringssoftware implementeren in jouw organisatie, dan moet je daar een investering voor doen. Over die investering en waar je op moet letten bij het kiezen van marketing automation software, wil ik het in deze blog graag hebben.

Marketing automatisering: het wat en waarom

Eerst even kort een blik op de inhoud. Want wat houdt marketing automatisering precies in? Simpel gezegd omvat marketing automation een systeem dat handmatige taken vervangt door geautomatiseerde taken. Dat kunnen specifieke taken binnen een takenpakket zijn, zoals activiteiten binnen e-mailmarketing en socialmediamarketing, maar ook een volledig pakket aan taken binnen bijvoorbeeld Customer Relationship Management en sales automatisering.

Het b2b trendonderzoek van Blinker wijst uit dat genereren van leads en opwarmen van leads als twee voornaamste redenen worden gegeven om te starten met marketing automation. Andere motieven hebben te maken met o.a. meetbaarheid en productiviteit.

Afbeelding marketing automatisering 

Dat marketing automation ook wel degelijk wat oplevert, blijkt uit onderstaande resultaten van hetzelfde onderzoek.

Afbeelding roi marketing automatisering 

Marketing automatisering is populair

Vergelijk je de verwachting met het uiteindelijke resultaat dat marketing automation brengt, dan zie je dat deze niet gek veel van elkaar afwijken en dat marketing automation een bedrijf veel kan brengen. Dat ondernemers hierin geloven, blijkt uit de cijfers. In 2017 maakte 34% van de marketeers gebruik van marketing automation, tegenover 25% in 2016. Een mooie stijging. Niemand kijkt er anno 2018 dus van op dat er zoveel verschillende mogelijkheden zijn als het gaat om marketing automation. De range aan opties gaat van simpel (bijvoorbeeld ActiveCampaign) tot complexe producten, zoals HubSpot. Bedrijven proberen met dit aanbod hun weg te vinden van losse ‘flodders’, naar een volledig geïntegreerd en omarmd marketing automation systeem in hun organisatie. De grootste uitdaging zit hem in het bepalen van welke marketingtaken je moet automatisering, hoe je dit zo effectief mogelijk doet en hoe je met deze automatisering groei voor je bedrijf realiseert.

Waar moet je op letten bij het kiezen?

Voordat je de wereld van marketing automatisering instapt, raad ik het aan om samen te werken met een marketingbureau die implementaties van marketing automatisering software begeleidt of met een partnerbedrijf dat mooie resultaten heeft gerealiseerd dankzij deze implementatie. Op deze manier kun je volledig begrijpen welke tools er zijn, welke afwegingen erbij kwamen kijken en op welke manier andere bedrijven marketing automation succesvol hebben geïmplementeerd.

Wil je tot een sluitend budget komen, dan kun je analyseren waaraan je eerder besteed marketing automatiseringsbudget hebt besteed en wat het jouw bedrijf oplevert. Is er nog geen budget naar marketing automatisering gegaan? Dan kan het waardevol zijn om te onderzoeken wat andere bedrijven van jouw grootte en binnen jouw branche besteden aan marketing automatisering.

En dan nu over het budget

Als voorzichtige schatting voor het budget zou je dit onderzoeksresultaat kunnen gebruiken: in 2014 bleek dat 81% van de b2b-marketeers tussen de 10% en 39% van hun totale marketingbudget aan marketing automatisering wijdde. Opvallend is dat Jon Miller, één van de oprichters van Marketo, een jaar eerder zei dat grotere bedrijven rond de 3% en kleinere bedrijven rond de 7% van hun marketingbudget aan marketing automation zou moeten besteden. Een flink verschil, dus!

Het verschil hierboven geeft aan dat het belang van marketing automatisering in een rap tempo is toegenomen. Waar ik echter nog geen aandacht aan heb besteed, is het verschil in aanbod dat zich tussen 2013 en 2018 enorm heeft ontwikkeld. Wilde je in 2013 starten met marketing automatisering, dan kwam je al snel bij de ‘grote jongens’, zoals Pardot of Marketo uit. Tegenwoordig is dat gelukkig anders en kun je rustig beginnen. HubSpot biedt bijvorbeeld HubSpot Free en HubSpot Starter aan voor bedrijven die de wereld van marketing automation op hun gemak willen verkennen.

Handig en rendabel, zo’n marketing automatisering systeem, maar er zit wel een grote valkuil aan vast. Ondernemers en marketeers verkijken zich al snel op de complexiteit en de moeite die erin gestoken moet worden. Een marketing automation systeem is geen kant-en-klare omzetgenerator en werkt alleen met de juiste strategie. Mocht je je afvragen waarom wij strategie zo belangrijk vinden, dan heb je hierboven het antwoord. ;)

Inbound Gameplan

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download gratis e-book leadgeneratie boordevol met tips!
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?

Gerelateerd

marketing-automation

Hoe werkt marketing automation in HubSpot?

Ben je benieuwd hoe marketing automatisering in HubSpot eruit ziet? We laten je kennismaken met het..

marketing-automation

Welke spelers zijn er in marketing automation? | One4marketing

Welke aanbieders zijn er op het gebied van marketing automatisering? Waarin verschillen ze van..

marketing-en-sales

All-in-een software of best-of-breed: wat werkt het beste?

Ben je op zoek naar de juiste software voor marketing en sales? Dan is het goed om te weten of je..