<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Marketing anno 2025: neemt automatisering het over?

door: One4marketing

Marketing anno 2025: neemt automatisering het over?

Marketing anno 2025: neemt automatisering het over?

auteur
The inbound company voor meer traffic, leads en klanten die bij je passen en blijven
One4marketing

ipad-606764_960_720.jpg

Onlangs las ik een artikel in de Adformatie (mei 2016) met als titel: “Alles gaat straks vanzelf, ook marketing.” In het artikel voorspelt IT- en managementprofessor Tom Davenport dat marketing in 2025 de bedrijfsfunctie is waar de minste mensen en de meeste geautomatiseerde systemen werken.

Als marketeer begin ik me dan toch een beetje zorgen te maken. Ik houd van mijn vak, maar als ik over tien jaar niet meer nodig ben, moet ik dan gaan nadenken over een carrièreswitch?

Marketing automation = tijdsbesparing

Het feit dat de automatisering steeds dieper doordringt in het marketingwerkveld, vind ik niet vreemd. Met marketing automation bespaar je enorm veel tijd doordat bepaalde handmatige processen geautomatiseerd worden. Ook ik heb persoonlijk ondervonden hoe marketing automation mijn leven als marketeer een stuk gemakkelijker maakt.

Blijkbaar ben ik niet de enige, want tijdsbesparing is het meest gehoorde argument om aan de slag te gaan met marketing automation. (Bron: The Ultimate Marketing Automation Stats, 2016)

74% van de respondenten van het onderzoek ziet tijdsbesparing als het grootste voordeel van marketing automation.

En tja, meer tijd besparen, welke directeur wil dat nu niet? Het verhogen van de efficiëntie op de werkvloer klinkt bij leidinggevenden als muziek in de oren.

Het probleem is dat werknemers bang zijn voor de komst van automatisering, omdat automatisering hun werkzaamheden over dreigt te nemen.

Maar wat als we die angst omzetten in kansen? Na het lezen van een artikel in de Harvard’s Business Review (juni 2015) ben ik in ieder geval weer helemaal opgelucht en kan ik mijn carrièreswitch voorlopig nog een paar jaar uitstellen. In dit artikel wordt namelijk gepleit voor de wisselwerking en samenwerking tussen marketing automation en marketeers. Het artikel laat zien dat marketing automation marketeers juist kan versterken én andersom.

Creativiteit

Hoe je als marketeer altijd van toegevoegde waarde blijft – ondanks de automatisering van marketing? Het antwoord is: creativiteit. Naar mijn inziens zal marketing automation nooit de creativiteit van mensen kunnen vervangen. Ook Tom Davenport is het daarmee eens. In het artikel in Adformatie zegt hij:

“Marketing staat sinds jaar en dag bekend om zijn creatieve en artistieke oriëntatie. De weinige mensen die straks nog werkzaam zijn in marketingteams, zijn verantwoordelijk voor de creativiteit van de uitingen.”

Juist omdat veel processen geautomatiseerd worden, is er op de werkvloer meer plaats voor creativiteit. Creatieve marketingcampagnes kunnen bovendien eenvoudig gemeten worden in de software, waardoor ook direct duidelijk wordt wat je creatieve ideeën opleveren.

laptop-2.jpg

Controleren/beheren van geautomatiseerde systemen

Zeker voor de technisch-georiënteerde marketeer is er anno 2025 een belangrijke rol weggelegd. Marketing automation vindt steeds meer een weg binnen organisaties, maar om de software volledig te benutten, is het noodzakelijk dat er werknemers zijn die weten hoe zij moeten omgaan met marketing automation software.

Ik denk dat dit het grootste struikelblok is bij organisaties die aan de slag gaan met marketing automation. Marketing automation software wordt vaak gezien als kant-en-klaar wondermiddel: je schaft de software aan en vervolgens gebeurt alles vanzelf. Niets is minder waar. Zonder de juiste mensen met de juiste kennis en kunde van marketing automation, ga je je investering in de software er niet uithalen.

Marketing automation moet worden gezien als middel en niet als doel op zich. Als jouw organisatie wil starten met marketing automation, vraag jezelf dan af: “Hebben we de juiste mensen binnen onze organisatie? Zo niet: neem ik zelf een marketeer aan met kennis van marketing automation of huur ik een externe partij in die mij kan helpen met de implementatie?”

Eindelijk inzicht in je marketinginspanningen: toon je meerwaarde aan!

Ik vind het een vreemde bewering dat het belang van marketeers in organisaties afneemt door de komst van marketing automation. Marketing automation zorgt er namelijk voor dat jouw rol als marketeer alleen maar belangrijker wordt.  

Niet alleen kun je met marketingautomatisering bepaalde werkzaamheden automatiseren, je krijgt ook inzicht in je marketinginspanningen waardoor je voor eens en altijd je meerwaarde aan kunt tonen. De meeste marketing automation software beschikken over een uitgebreide rapportage tool die je diep inzicht geeft in je marketingwerkzaamheden. Hoeveel websitebezoekers zijn er via LinkedIn op je website gekomen? Wat is het percentage clicks op een CTA onder een blogpost? Hoeveel leads heb je gegenereerd via e-mailmarketing?

Als marketeer kun je de directie nu eindelijk laten zien wat je campagnes opleveren, wat resulteert in meer voldoening in je werk én een hoger marketingbudget (bron: State of Inbound 2015)

Ik ben benieuwd: hoe zie jij jouw rol als marketeer ten opzichte van marketing automation anno 2025?

 

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download gratis e-book leadgeneratie boordevol met tips!
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?

Gerelateerd

marketing-automation

Hoe werkt marketing automation in HubSpot?

Ben je benieuwd hoe marketing automatisering in HubSpot eruit ziet? We laten je kennismaken met het..

marketing-automation

Welke spelers zijn er in marketing automation? | One4marketing

Welke aanbieders zijn er op het gebied van marketing automatisering? Waarin verschillen ze van..

marketing-en-sales

All-in-een software of best-of-breed: wat werkt het beste?

Ben je op zoek naar de juiste software voor marketing en sales? Dan is het goed om te weten of je..