<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Hoe begin je een geoptimaliseerde Google Adwords Campagne?

door: One4marketing

Hoe begin je een geoptimaliseerde Google Adwords Campagne?

Hoe begin je een geoptimaliseerde Google Adwords Campagne?

auteur
The inbound company voor meer traffic, leads en klanten die bij je passen en blijven
One4marketing

Het managen van een pay-per-click (PPC) campagne kan een behoorlijke uitdaging zijn. Alleen de gedachte van ‘spelen’ met het geld van klanten is soms al genoeg voor marketeers om ver bij PPC vandaan te blijven. In dit artikel geven we graag wat basisinformatie, zodat je met een goede strategie klaar bent om zonder stress met Google AdWords aan de slag te gaan.

Wat is Google AdWords?

Google AdWords is het advertentiesysteem van Google dat gebruikers de mogelijkheid geeft een bod uit te brengen op de hoogste plek in de Search Engine Ranking Page (SERP). Hoe relevanter jouw advertentie en hoe hoger jouw bod, des te groter de kans op een hogere ranking en een groter aantal clicks.

Het is niet verwonderlijk dat het inzetten van Google Adwords populair is. Afhankelijk van jouw doelmarkt en de initiatieven van concurrenten op Adwords kan het een fantastische manier zijn om zichtbaarheid bij jouw doelgroep te creëren. De gemiddelde kosten van een advertentie (maart 2016) bedragen $59,18. Dit onderstreept de noodzaak van een geoptimaliseerde campagne!

Campagnes en Ad Groups

De basis van AdWords is vrij eenvoudig. Campagnes zijn het bovenste gedeelte in de piramide, gevolgd door Ad Groups. Net als alle andere aspecten van inbound marketing worden advertenties gevoed door zoekwoorden (het onderste deel van de piramide).

Campagnes zijn handig om op hoog niveau structuur aan te brengen. Met campagnes kun je je ook richten op specifieke locaties. Daarnaast is dit de plek om het type zoeknetwerk in te stellen waar je je advertenties wilt tonen. Aan elke campagne ken je een specifiek budget per dag toe.

Met ad groups is het mogelijk om te focussen op specifieke variaties binnen je campagne. Bij een bedrijf in kantoorbenodigdheden kun je bijvoorbeeld campagnes instellen voor pennen en potloden. In dit geval kun je de volgende ad groups gebruiken: vulpennen, kleurpotloden, puntenslijpers, et cetera. Daarmee leg je de focus op zoekwoorden, wat kan helpen om campagnes efficiënt te laten verlopen.

In de volgende alinea’s kijken we naar 5 basisstappen voor het creëren van een geoptimaliseerde campagne:

1. Begin met zoekwoorden

Wanneer je een ad group creëert, is het belangrijk om te focussen op gerichte zoekwoorden. Door verschillende zoekwoorden te groeperen, maak je het jezelf gemakkelijk om relevante advertenties op te stellen. Dit helpt je een hoge kwaliteitsscore te behalen. Gebruik per ad group maximaal 15 zoekwoorden om te zorgen dat ook je campagnes gericht zijn en blijven.

Houd ook de ‘negatieve zoekwoorden’ in gedachten. Daarmee geef je aan dat jouw advertentie bij deze zoekwoorden niet weergegeven mag worden. Het gebruik van negatieve zoekwoorden helpt om je campagnes in lijn te houden met je doelstellingen. Als je alleen pennen verkoopt, heeft het weinig zin als je advertentie ook wordt weergegeven bij het zoekwoord ‘potloden’. In dat geval is het verstandig om ‘potloden’ toe te voegen aan de lijst ‘negatieve zoekwoorden’.

2. Strategisch omgaan met content

Het creëren van zoekwoordgroepen is een goede start voorafgaand aan het schrijven van advertenties. Neem in deze groepen enkele van de meest populaire zoekwoorden mee. Bovenal geldt dat deze zoekwoorden relevant moeten zijn. Probeer in de huid van de consument te kruipen: wat zijn de pijnpunten die jij voor de hem kan en wil oplossen?

Dit klinkt vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan, vooral door het beperkte aantal karakters dat je per advertentie kunt gebruiken. Google Adwords limiteert je tot:

  • 25 karakters voor de titel
  • 70 karakters voor de tekst
  • 35 karakters voor het tonen van een URL

Vaak is de grootste uitdaging bij PPC het creëren van overtuigende advertenties in slechts 70 karakters.

3. Creëer relevante landingpages

Het doel van elke AdWord-campagne is conversie. Om dit doel te bereiken, heb je sterke, overtuigende content nodig voor jouw geoptimaliseerde PPC-landingpage. Deze content moet de waarde van jouw product of dienst voor de gebruiker laten zien en daarnaast de zoekwoorden uit je Ad Group bevatten. Op die manier ziet Google het als een logische stap om van de advertentie naar de landingpage door te klikken.

Elke PPC-landingpage moet een duidelijk conversiepunt hebben, zoals een formulier of een telefoonnummer om in contact te komen. Denk eraan dat een telefoonnummer een Google trackingnummer moet zijn, zodat het gebruik ervan gelogd wordt als conversie binnen de campagne.

Het toevoegen van een goede visual kan zeker helpen om een gebruiker aan te zetten om tot actie over te gaan. In de regel geldt wel dat je een landingpage zo ‘clean’ mogelijk wilt houden om eventuele afleiding of verwarring te voorkomen.

4. Focus op de kwaliteitsscore

De kwaliteitsscore is de belangrijkste factor bij het checken en optimaliseren van  campagnes. De kwaliteitsscore geeft een indicatie van hoe relevant jouw advertenties zijn ten opzichte van je zoekwoorden en landingpages. Google brengt hierin een onderverdeling aan van 3 hoofdfactoren:

  • Verwachte Click Through Rate (of: doorklikratio): Hoeveel kliks verwacht Google voor de geselecteerde zoekwoorden?
  • Relevantie: Hoe relevant zijn jouw advertenties in relatie tot de zoekwoorden en landingpages? Zijn de zoekwoorden in de advertentie en de landingpage verwerkt?
  • Beleving van de landingpage: Hoe relevant is de landingpage voor de geselecteerde zoekwoorden en de ad group? Gebruik je de zoekwoorden voldoende vaak? Is er een duidelijk conversiepunt? Is de content uniek?

Daarnaast zijn er andere factoren die bijdragen aan het succes van campagnes, zoals de prestaties van jouw advertenties in het verleden. Toch is het belangrijk om te focussen op de bovengenoemde drie factoren.

Houd de kwaliteitsscore altijd goed in de gaten, zodat je – als het nodig is – in een vroege fase kunt bijsturen. Een hoge kwaliteitsscore kan zorgen voor lagere kosten per klik (PPC) en een betere positie van advertenties, terwijl het negeren van de kwaliteitsscore zelfs de ROI van de beste marketeer kan ruïneren.

5. Beoordelen, Reageren en Herhalen

Zoals met veel online marketingactiviteiten is het essentieel om het gehele proces regelmatig te controleren en (indien nodig) bij te sturen. Aan de hand van ‘real data’ na de lancering van een campagne zul je vrijwel altijd mogelijkheden voor verbetering tegenkomen. Kwaliteitsscores kunnen veranderen en zoekwoorden kunnen meer of minder gebruikt worden. Wees voorbereid om je advertenties regelmatig aan te passen.

Focus ook op conversiepercentages. Als je veel clicks krijgt, maar bezoekers niet of nauwelijks converteren, dan spreek je wellicht een verkeerd publiek aan of de content op je landingpage spreekt hen niet voldoende aan om te converteren.

Probeer elke week de data van je campagne(s) te checken en wees niet bang om veranderingen door te voeren. Experimenteer met verschillende typen content op je landingpages en test zo nu en dan andere advertentieteksten. Kleine veranderingen kunnen een enorme impact hebben bij het optimaliseren van Google AdWords campagnes.

Een goede marketingstrategie is nodig voor een succesvolle AdWord-campagne. Benieuwd hoe je zo'n strategie ontwikkelt of wil je weten of jouw huidige strategie wel alle elementen van een solide basis bevat? Download dan hieronder de gratis e-book leadgeneratie

New call-to-action

 

(Dit blog is een vrije vertaling van een blog van Vin Gaeta)

  

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download gratis e-book leadgeneratie boordevol met tips!
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?