<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Blogtips op het gebied van taal & stijl

door: One4marketing

Blogtips op het gebied van taal & stijl

Blogtips op het gebied van taal & stijl

auteur
The inbound company voor meer traffic, leads en klanten die bij je passen en blijven
One4marketing

In mijn ruim drie en half jarig bestaan als blogger, heb ik heel wat blogartikelen uit mijn mouw geschud. Op mijn eigen persoonlijke blog zijn dat er ruim 900 en ook op de blog van One4Marketing schreef ik tientallen blogs. Je kunt dus gerust zeggen dat ik – ondanks dat ik nog maar 20 ben – al een ouwe rot ben in het vak.

Naast dat ik zelf veel artikelen schrijf, lees ik ook graag blogartikelen van anderen. In de eerste plaats om inspiratie op te doen, maar ook om de schrijfstijl van mijn medebloggers te doorgronden. Ik vind het leuk om te zien als andere bloggers ook bepaalde trucjes gebruiken om hun tekst te optimaliseren. Echter, niet alle bloggers zijn sterren in het schrijven van een goede blog. Misschien heb jij ook wel moeite om een fijne, leesbare tekst te produceren.

Ik hoop dat ik je met deze tips een op weg help!

 

1. Begin de eerste zin van je blog nooit met een tijdsaanduiding. 

“Gisteren deed ik… Vorige week was ik…” Kies een originelere opening van je blog, houd het spannend!

 

2. Een zin kun je beter niet beginnen met “En….”

Het is niet verboden of fout, maar het woord “en” is een koppelwoord en verbindt twee zinnen met elkaar. Heb je dus de neiging om een zin met “En…” te beginnen, koppel hem dan gewoon aan de vorige zin.

 

3. Zorg ervoor dat de blog lekker leest.

Hiervoor zijn meerdere trucs, maar wat ik één van de beste vind, is het variëren in de lengte van de zinnen. Dit heb ik al gedaan in de eerste twee zinnen van deze tip: ik begin met een korte zin (een soort statement) en de zin die daarna komt is een stuk langer. Ik had het ook anders kunnen verwoorden: Zorg ervoor dat de blog lekker leest. Hiervoor zijn meerdere trucs. De beste tip vind ik het variëren in de lengte van de zinnen. Zie je het verschil?

 

4. Schrijf actief.

Dit is iets wat ik veel te vaak mis zie gaan op andere blogs. Ellelange zinnen waarin veel te veel werkwoorden achter elkaar zijn geplakt. Een passieve zin herken je aan de werkwoorden “worden” of “zijn” die in de zin zijn gepropt. Vaak is het gebruik van deze werkwoorden niet nodig en kun je veel korter formuleren wat je eigenlijk wilt zeggen.

 

5. Varieer in woordvolgorde.

Je kent vast wel de regel: “Begin een zin nooit met ik”. Nu ben ik het daar niet helemaal mee eens, als je vanuit een ik-perspectief schrijft, kun je een zin die met ik begint bijna niet vermijden. Let wel op dat je niet élke zin met ik begint, datzelfde geldt eigenlijk voor elk ander woord. Varieer in woordvolgorde om zo te voorkomen dat elke zin met hetzelfde woord begint. 

Kijk bijvoorbeeld naar wat ik bij tip 1 en tip 2 heb gedaan. “Begin de zin nooit met…” bij tip 1 en bij tip 2: “Een zin kun je beter niet beginnen met…” Ik bedoel hetzelfde, maar door te variëren in mijn woordvolgorde en woordkeuze, leest het direct een stuk lekkerder.

 

6. Grammatica en spelling: héél belangrijk.

Ik geef direct toe dat er geen mens op de wereld is die volledig foutloos schrijft – ook ik niet. Dat verwacht ook niemand van je, maar staat je blog vol met pijnlijke spelfouten, tja… dan gaat je betrouwbaarheid/professionaliteit enigszins verloren. Ben je nu niet zo’n held op het gebied van grammatica en spelling, zoek dan iemand op die jouw blog nakijkt voordat hij online gaat. Bij One4Marketing werken we met een zogenaamd buddy-systeem waarbij iedereen twee buddies heeft: één kijkt jouw blog na en van de andere buddy kijk jij zijn of haar blog aan. Dit werkt heel erg fijn!

zakelijk bloggen ebook,  zakelijk bloggen, zakelijk blog, zakelijk blog ebook, Beginnen met bloggen, Beginnen met zakelijk bloggen, Inbound Marketing

 

  

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download gratis e-book leadgeneratie boordevol met tips!
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?