<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Zo verantwoord je de kosten voor marketing automatisering

auteur
One4marketing | The inbound company

Jaren geleden was men van mening dat marketing niets anders was dan gokken en drinken. En voor een lange tijd zat hier zeker een kern van waarheid in. Marketing is lang meer een kunst geweest dan een wetenschap. In de afgelopen tien jaar is hier verandering in gekomen. Marketing automatisering systemen hebben laten zien dat het gokken wat ze misschien eerst deden, vervangen is door een meer berekende manier van aanpak. Prestatie gebaseerde tools stellen marketeers vandaag de dag in staat om meetbare resultaten te bereiken.

Het probleem is echter nog niet opgelost, marketing automatisering systemen worden vaker gezien als handig om te hebben in plaats van nodig om te hebben. Deze systemen vereisen ook een behoorlijke investering, zowel in technologie, tijd en mankracht, als je dus wilt automatiseren zal je dus aan je meerderen moeten bewijzen dat ze het waard zijn om en investering in te doen.

Wanneer je je baas probeert te overtuigen, houdt er dan rekening mee dat hij of zij helemaal niet is geïnteresseerd in de kunst van marketing. Het enige waar hij of zij in is geïnteresseerd is in het geld. Ze willen weten of hun investering zich terugverdient, het liefst ook nog eens met een zo hoog mogelijke ROI. Wanneer je je systeem moet pitchen zal je dan ook hun taal moeten spreken, ofwel de taal der resultaat. Dit is hoe je het aanpakt:

 

Focus op de waarde

Het is heel verleidelijk om in geuren en kleuren uit te wijden over alle toeters en bellen van een potentieel platform, dit is tot op zekere hoogte ook niet verkeerd maar het mag er niet voor zorgen dat je de uiteindelijke waarde van wat je gaat kopen uit het oog verliest. Nu is het tijd om te focussen op al de voordelen die deze investering jou oplevert. Marketing automatisering systemen geven je zicht op harde cijfers, campagne effectiviteit en veel meer. Het goede nieuws voor jou is: Je baas houdt zeer waarschijnlijk van harde cijfers!

Door Key Performance Indicators (KPI's) zoals lead volume, lead snelheid, campagne prestatie te meten zijn marketeers in staat om een effectiever budget te creëren en uiteindelijk hun marketing activiteiten te focussen op de activiteiten die het meeste ROI of de laagste kosten per lead op kunnen leveren.

Voordat je aan je pitch begint doe je er goed aan jezelf voor te bereiden met enkele van de belangrijke statistieken binnen je branche. Zorg dat je je data op orde hebt zodat je slides kan maken die het verschil aangeven tussen de situatie voor aankoop en de potentiële situatie na aankoop. 

Hand drawing results graph with white chalk on blackboard

 

Focus op de verhoogde efficiëntie

Marketing automatisering helpt marketing kwalitatieve leads te leveren aan het verkoopteam dat daardoor meer tijd kan besteden aan die leads. Verder verkleint het het verkoopproces, verhoogt conversiepercentages en verhoogt uiteindelijk de kans om omzetdoelstellingen te behalen of te overtreffen.

Marketing automatisering kan een bedrijf ook een enorme hoeveelheid tijd besparen door taken die tot voorheen handmatig werk vereisten te automatiseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het reageren op ingevulde formulieren en verzoekjes. Dit zijn simpele taken die gemakkelijk geautomatiseerd kunnen worden waardoor je teams zich beter kunnen concentreren op het verder kwalificeren van leads.

Zodra een marketing automatisering systeem de juiste regels heeft geïnstalleerd en jij hebt bepaald wat doorgaat als een goed gekwalificeerde lead kan je een behoorlijke  toename verwachten in de snelheid waarmee een lead door het hele koopproces gaat. Hiernaast helpt marketing automatisering je ook bij het creëren van efficiënte programma’s om klanten te behouden. Upsell en cross-sell wordt een stuk gemakkelijker wanneer je alle gegevens van een klant a in je systeem hebt staan.

 

Focus op consistente merkwaarde

Een van de grootste uitdaging waar bedrijven mee kampen is door al hun marketing activiteiten een consistente merkwaarde te creëren en te handhaven. Marketing automatisering systemen functioneren hierin op hun best en stellen je in staat om templates te bouwen en te gebruiken die je merk overal afspiegelen en het consistent houden over al je kanalen. Een goed platform heeft de tools om indien nodig snel nieuwe assets te creëren zonder dat er over elk kleine dingetje uren gediscussieerd hoeft te worden.

Meer weten over buy-in en budget voor inbound? Download ons e-book en overtuig jouw baas!

New Call-to-action

 

 

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?

Gerelateerd

marketing-automation

Software implementatie (4): welke route volg je en wie bepaalt dat?

Margot Schreuders, Research Expert bij DVJ Insights en blogger op Marketingfacts, onderzocht voor..

marketing-automation

Conversieoptimalisatie in HubSpot

Na hard werken staat er eindelijk een website voor jouw bedrijf online. Het koste je een aantal..

marketing-automation

Bellen of mailen? 5 tips

Je wilt een potentiële klant een mooi aanbod doen en besluit dit aanbod op de mail te zetten. Je..