<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">
Zakelijk twitteren | 6 manieren waarop Twitter voor jou niet gaat werken

Zakelijk twitteren | 6 manieren waarop Twitter voor jou niet gaat werken

auteur
The inbound company
One4marketing

zakelijk-twitter

Van alle social mediaplatformen wordt LinkedIn gezien als het meest zakelijke platform. Het is je visitekaartje of online CV waarop je jezelf presenteert aan zakelijke partners. Social mediakanalen zoals Facebook of Instagram behoren tot de categorie "persoonlijk" en ook al worden ze weldegelijk ingezet voor zakelijke doeleinden, deze twee platformen worden vooral in de privésfeer gebruikt.

Twitter is zo’n kanaal dat eigenlijk niet puur privé en niet puur zakelijk is. Als ik bij mezelf na ga, gebruik ik Twitter deels in de privésfeer. Zo tweette ik van de week nog dat ik bijvoorbeeld een proefritje maakte in misschien wel mijn nieuwe auto of tweette ik over mijn nieuwe iPhone. Maar naast Twitter voor persoonlijke doeleinden te gebruiken, zet ik het ook in voor zakelijke doeleinden. Zo promoot ik mijn eigen geschreven blogs via Twitter, zet ik Twitter in om relevante gastbloggers te zoeken en interact ik met andere (content)marketeers en communicatieprofessionals.

Onlangs is Twitter uitgeroepen tot #1 platform voor social selling en daarmee streeft het LinkedIn voorbij. Interessant! Twitter is dus een prima middel om je diensten en producten te promoten, kennis te delen en je volgers oplossingen te bieden voor de problemen die zij hebben. Hieruit blijkt dat Twitter een prominente plaats kan aannemen in je inbound marketingstrategie. Wil je Twitter succesvol inzetten als inbound marketingmiddel? Dan moet je de volgende dingen vooral niet doen:

1. Jezelf presenteren als robot

Twittergebruikers willen interactie met een mens en niet met een robot. Het is niet de bedoeling dat je alleen maar praat over je werk en wat je probeert te verkopen. Wat het voor mij leuk en interessant maakt om iemand te volgen op Twitter, is dat ik er ook echt achter kom wie deze persoon is. Wat doet hij in zijn vrije tijd? Welke blogs leest hij graag? Bij welke restaurants eet hij regelmatig? Hierbij sluit ik direct goed aan op wat ik eerder zei: Twitter is zowel privé als zakelijk.

Ik las ergens dat 70% van je Tweets over zaken mogen gaan die met je werk te maken hebben. Dat vind ik een mooie richtlijn. Wanneer je over deze lijn gaat, kom je wat mij betreft echt als een robot over en lijkt het alsof alles in je leven draait om jouw werk. Houd je van sport? Mooi, Tweet daarover! Door middel van hashtags kun je makkelijk lotgenoten zoeken die ook over zelfde onderwerpen Tweeten. Een leuke manier om in contact te komen met nieuwe Twitteraars!

2. Alleen maar zenden

Nog iets waar ik een hekel aan heb: mensen die alleen maar zenden. Tegenwoordig kun je Tweets inplannen via Buffer of HubSpot, waardoor het verleidelijk is meteen voor de hele maand jouw Tweets in te vullen. Wel makkelijk: zo heb je direct een hele lading aan Tweets zonder dat je hoeft om te kijken naar jouw Twitter timeline. Fout. Want wat is er interessant aan een Twitteraar die alleen maar zendt? Zulk soort personen kan ik niet serieus nemen.

rabobank

Ik wil échte mensen volgen die relevante content delen maar daarbij ook de interactie aangaan. Ik vind het leuk dat wanneer ik over mijn eerste ervaring met de Rabo Scanner tweet, ik binnen een klein uur een Tweet terug krijg van het webcareteam van de Rabobank.

Het zijn vooral grote merken en bedrijven die social media op zo’n interactieve manier inzetten. Denk aan KLM, Heineken of verzekeringsmaatschappijen. Zij hebben vaak ook een aantal medewerkers die continue Twitter en andere social media streamen. Een tijdrovende klus, maar wat mij betreft wel een hele lucratieve.

3. Geen educatieve content delen

Ik noemde eerder dat het je menselijker maakt als je ook persoonlijkere dingen deelt met je Twittervolgers. Wel tot een zekere hoogte. Ik vind het niet interessant om elke ochtend te lezen dat je lekker hebt geslapen, een heerlijke boterham met hagelslag aan het eten bent en ’s avonds naar yoga gaat. Ik gebruik Twitter om nieuwe, relevante content te vinden. Voor mij is Twitter één van de grootste inspiratiebronnen voor het schrijven van een nieuwe blog of het bekijken van interessante infographics en andere blogartikelen. Daarbij is het leuk om af en toe wat persoonlijks te lezen, maar educatieve content is het belangrijkst.

4. Alleen maar je eigen content delen

Twitter is een perfect middel om relevante content te delen met jouw volgers. Wanneer je zelf een blog of website hebt, kun je natuurlijk prima je eigen content delen via je persoonlijke Twitteraccount. Echter, ik heb een allergie voor Twitteraars die alleen maar hun eigen content promoten. Ik vind het juist een pluspunt wanneer je content deelt van andere, interessante partijen: een blogartikel, een e-book die je zelf ook hebt gelezen of een infographic.

Laptop Work-3

5. Te formeel of juist te informeel overkomen

Bij One4Marketing hebben we ervoor gekozen om in al onze content (website, blogs, social media…) onze doelgroep aan te spreken met “jij”. Dat hebben we bewust gedaan, omdat we vinden dat dat persoonlijker overkomt dan “u”. Aan de andere kant hebben we genoeg klanten die er juist voor kiezen om de klant bewust met “u” aan te spreken om zo formeel en professioneel over te komen. Je moet hier een goede afweging in maken en kijken wat het beste werkt voor jouw bedrijf.

Ben je een jong, hip kledingmerk en richt je je op tieners? Dan is het niet nodig om “u” te gebruiken of heel formeel te Tweeten. Wanneer je in een grote, complexe en formele organisatie werkt, dan kun je er beter voor kiezen om een wat formelere toon aan te nemen. Als medeweker van het bedrijf weet je heel goed in wat voor omgeving je je bevindt en of je beter formeel of informeel kunt overkomen. Let daarbij op dat je niet té formeel of té informeel overkomt.

6. Niet consistent zijn

Naast persoonlijke Twitteraccounts zijn er ook veel bedrijven die een algemeen, zakelijk Twitteraccount hebben. Grote kans dat er meerdere gebruikers zijn en meerdere personen die dit account bij houden. Essentieel om – ondanks de meerdere gebruikers – consistent te blijven in de tone of voice. Om aan te sluiten op het voorbeeld hierboven: je kunt niet de ene keer “u” gebruiken in je Tweet en de andere keer “je”.

Wanneer je de volgende keer je Twitteraccount opent, houd deze tips in gedachten. Stuur je er een Tweet uit? Let er op dat deze educatieve content biedt. Wees daarbij niet alleen bezig met zenden, maar ga ook de interactie aan met jouw volgers of ga op zoek naar nieuwe, potentiële volgers. Wissel zakelijke content af met persoonlijke Tweets en relevante content van anderen. Door deze tips op te pakken, maak jij jouw Twitteraccount tot een succes!

Meer weten over hoe je Twitter in zet voor zakelijke doeleinden? Downlaod dan ons GRATIS e-book!

Twitter voor beginners ebook e-book

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?

Gerelateerd

contentmarketing

Content en design bij het bouwen van een website

Er moet een nieuwe website komen. Een grote, uitdagende klus ligt op je bordje. Er moeten nieuwe..

inbound-marketing

Zo verhoog je jouw website conversie met behulp van sociale bewijslast

Wanneer je in jouw markt samen met concurrerende bedrijven producten of diensten verkoopt die..

contentmarketing

Help! Al die instellingen op mijn camera!

Je hebt gekozen, videomarketing it is! Nu moet je de juiste camera uitzoeken. Maar welke..