<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Is jouw website gebruiksvriendelijk voor smartphonegebruikers?

door: One4marketing

Is jouw website gebruiksvriendelijk voor smartphonegebruikers?

Is jouw website gebruiksvriendelijk voor smartphonegebruikers?

auteur
The inbound company voor meer traffic, leads en klanten die bij je passen en blijven
One4marketing mobile_devices
Laptops, tablets en smartphones: drie typen mobiele apparaten die tegenwoordig veelvoudig gebruikt worden. Met name de smartphones gaan hard, we gebruiken deze bijna altijd en overal. In de trein waar je ‘vroeger’ nog de Metro las, word je nu op de hoogte gesteld van het nieuws via je telefoon. Vooral tijdens het werken of studeren vinden velen het fijn om alle sociale media even te checken om op de hoogte te blijven van alles wat er gebeurt. Eigenlijk wijkt deze trouwe vriend – de smartphone – tegenwoordig haast nooit meer van onze zijde.. zelfs als we slapen ligt hij vaak op niet veel verder dan een meter van ons vandaan op het nachtkastje onder het motto dat hij dient als wekker.


Problemen m.b.t. websites voor mobiele gebruikers

Het mag dus duidelijk zijn dat een enorm groot deel van de bevolking rondloopt met een smartphone of ander mobile device. Dit is al een tijdje gaande, en het werd de afgelopen jaren ook al aangekondigd dat bedrijven niet te lang moesten wachten met het rekening houden met al deze mobile devices. Veel bedrijven hebben daar gehoor aan gegeven en hebben ervoor gezorgd dat hun website optimaal bereikbaar is voor iedereen – dus ook voor smartphonegebruikers.
Het probleem van smartphones is namelijk dat het scherm toch wel heel klein is om een ‘ouderwetse’ website volledig te kunnen gebruiken. Het lezen gaat vaak nog enigszins, als je heel ver gaat inzoomen en continu van links naar rechts veegt, moet dat lukken. Maar ergens op klikken, een menu uitklappen of wat dan ook, er zijn veel dingen die op een smartphone niet automatisch werken. Daarvoor is echt een aanpassing aan je website nodig.

Gevolgen niet gebruiksvriendelijke website

Ondanks dat dus het grote merendeel van de bevolking gebruikt maakt van een smartphone, zijn er nog steeds veel bedrijven die zich hier nog niet aan aangepast hebben. Om even duidelijk te maken wat dit over het algemeen voor gevolgen heeft, volgt hier een opsomming:

  • Je website wordt door smartphonegebruikers gebruikersonvriendelijk gevonden
  • Wanneer smartphonegebruikers merken dat een website niet goed werkt op hun telefoon, is de kans groot dat ze deze wegklikken en op zoek gaan naar iets vergelijkbaars dat wél goed werkt
  • Vervolg op het vorige punt, je helpt zo indirect de concurrentie die het wel goed voor elkaar heeft en bereikbaar is voor mobile devices
  • Websites die slecht te gebruiken zijn voor mobile devices kunnen weinig voordeel halen uit de groei en ontwikkeling van smartphones en tablets.

Verschil standaard en aangepaste website

Wat je eerst vaak zag, waren mobiele versies van een website waarbij er een ‘m’ voor de normale link kwam te staan, bijvoorbeeld: m.one4marketing.nl. Dan zit je op de mobiele website. Deze bedrijven hebben in principe twee aparte websites, een normale en een mobiele.

Tegenwoordig gebeurt dat minder; er wordt steeds meer gebruik gemaakt van een responsive website design. Dit houdt in dat er één website is, die zich aanpast aan het scherm van het apparaat dat je gebruikt. Gebruik je bijvoorbeeld een laptop, dan is de website ‘normaal’, maar gebruik je een telefoon, dan past de website zich aan aan jouw schermresolutie. Hierdoor wordt de site alsnog duidelijk weergegeven op je telefoon, weliswaar aangepast: op je smartphone wordt meer verticaal weergegeven, hier wordt vaak gewerkt met maar een kolom over de breedte, terwijl de inhoud van de gebruikelijke website over meerdere kolommen over de breedte is verspreid. Dit zie je hieronder terug in een voorbeeld van onze website:

 

desktop versie 

website_one_4 

mobiele (responsive) versie:

Mobiele website voorbeeld One4Marketing


Grootste verschillen voor gebruiksvriendelijke website voor mobile devices

De volgende punten geven je een idee van hoe een geoptimaliseerde website eruit komt te zien voor smartphonegebruikers.

Gebruik van slechts één kolom. Dit is ook duidelijk te zien in het voorbeeld van onze website, bij de normale versie zie je drie kolommen naast elkaar in tegenstelling tot bij de mobiele versie waarbij je er maar een ziet.

Andere navigatie. Soms werken de functies van je website gewoon niet lekker op een mobiele telefoon of laptop, het is daarom handig om even te checken hoe je uitklapmenu’s en dergelijken het beste kunt weergeven op de mobiele versie. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om nummers, bijvoorbeeld een telefoonnummer, te veranderen in een klikbare knop. Alleen op telefoons is dit zichtbaar, zo kan je direct het nummer bellen.

Verminderde hoeveelheid content. Doordat het handiger is om met maar een kolom te werken in plaats van meerdere over de breedte, wordt het lastig om álles wat er op de standaardwebsite staat, ook weer te geven op de mobiele versie. Probeer na te gaan welke informatie essentieel is en zoek uit hoe je deze het beste kunt weergeven.
Tegenwoordig wordt er steeds meer gebruik gemaakt van visuele content. Met name wat betreft video’s is dit soms lastig, bij smartphones duurt het vaak langer om te laden. Om dit te voorkomen kun je het bijvoorbeeld zó aanpassen, dat deze video’s of animaties alleen op laptops of tablets verschijnen, en niet op telefoons.

Houdt rekening met touchscreens. Tablets en het grootste deel van de smartphones beschikken over een touchscreen. Ook hiermee moet je rekening houden, bekijk goed wat de mogelijkheden kunnen zijn voor jouw website.

Hoogstwaarschijnlijk zal jij je website nog moeten aanpassen of optimaliseren voor mobiele gebruikers, anders zal je vast niet tot hier zijn gekomen met lezen. Een voorbeeld van software die je kan helpen bij het aanpassen van je website is HubSpot. De nieuwste mogelijkheden van HubSpot bieden personalisatie per device aan. Is jouw website mobiel-vriendelijk? Test met een tool van Google hoe je website er uitziet op mobiele schermen. 

SEO pakket

  

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?