<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Waarom HR geen zin heeft in inbound marketing

auteur
One4marketing | The inbound company

hr-inbound-marketing.jpg

Online marketing en met name inbound marketing wint in Nederland steeds meer terrein. Vooral de marketingbranche heeft het goed begrepen en de online marketingbureaus rijzen als paddenstoelen uit de grond. Ook binnen de ICT en zelfs binnen de bouw begint inbound marketing steeds populairder te worden.

Het lijkt echter wel alsof er één branche is die achterblijft: de HR-branche. Hoe kan het toch dat recruiters en HR-managers marketing niet lijken te snappen? Er is namelijk wel degelijk een relevante koppeling tussen HR en marketing, zegt Jeff Waldman, oprichter van SocialHRCamp: “Marketeers verkopen producten en diensten en HR verkoopt het product genaamd ‘de organisatie’.” (bron)

De komende tijd zal ik mijn bevindingen uit mijn onderzoek naar inbound marketing in de HR-branche met jullie delen in diverse blogs. Vandaag deel 1: waarom geeft HR geen prioriteit aan marketing en inbound marketing in het bijzonder?

In de zomer van 2015 heb ik onderzoek gedaan naar de positie van inbound marketing in de HR-branche. De HR-branche heb ik breed genomen: zowel uitzendbureaus als HR-afdelingen van bedrijven, maar ook andere organisaties die opereren in de HR-branche, zoals een HR-softwareleverancier.

Zowel online als in de praktijk verzamelde ik voorbeelden, quotes en cases uit de HR-branche. Een aantal opvallende redenen waarom HR (nog) niets wil weten van inbound marketing behandel ik in deze blog.

De HR-branche is een vrij traditionele branche

Zou dit de reden zijn waarom HR-medewerkers negatief tegenover marketing staan? Volgens Jeff Waldman (SocialHRCamp), Maurice Hennevelt (Recruitmentwise) en Manon ter Weyden (HRorganizer, klant van One4Marketing) wel. “Ik denk dat de HR-branche op dit moment nog niet klaar is voor inbound marketing,” zegt Manon ter Weyden. Ook Maurice Hennevelt vindt dat medewerkers in de HR-branche over het algemeen traditioneel zijn. Volgens hem hebben medewerkers het jarenlang op hun eigen manier kunnen aanpakken en vinden ze het lastig om met verandering om te gaan.

De HR-afdeling wordt als onbelangrijk beschouwd door CEO’s

Onlangs las ik een interessant artikel in de Harvard Business Review (It’s time to blow up HR, juli-augustus 2015) waarin de veranderende rol van de HR-afdeling wordt behandeld. Uit een onderzoek van McKinsey en de Conference Board blijkt dat CEO’s human resources management als de grootste uitdaging zien, terwijl ze de HR-afdeling als één van de minst belangrijke afdelingen in het bedrijf beoordelen. Dat komt omdat ze vinden dat recruiters zich teveel bezig houden met administratieve zaken en niet snappen hoe het bedrijf werkt. Doordat HR als onbelangrijk wordt gezien, betekent dat dat ze weinig te zeggen hebben in de bedrijfsvoering. Wanneer ze een punt proberen te maken over het belang van marketing, zal daar weinig aandacht aan worden besteed.

Er was jarenlang geen noodzaak voor marketingactiviteiten door de economische crisis

De afgelopen jaren bevond Nederland zich in een laagconjunctuur: er was veel vraag naar werk, maar weinig aanbod. Menig recruiter beaamt dat het de afgelopen jaren “zeer makkelijk” was om personeel aan te trekken. Je zette een vacature online en binnen een paar dagen waren er 200 reacties op. Juist omdat het zo makkelijk was om vacatures te vervullen, was er lange tijd geen noodzaak om iets met marketing te doen.

Nu de markt weer aantrekt en het steeds lastiger wordt om het juiste personeel aan te trekken (met name in specifieke, technische branches) merken HR-managers dat er iets moet veranderen. Ze zien dat werkzoekenden steeds meer online op zoek gaan naar een nieuwe baan en daar moeten ze op inspelen. Marketing kan hen helpen om vacatures beter vindbaar te maken en het juiste personeel aan te trekken.

geld.jpg

Er is geen budget beschikbaar voor marketingactiviteiten

Nu de markt verandert en het aanbod van werk stijgt, beginnen recruiters te beseffen dat marketing hen misschien verder kan helpen. Maurice Hennevelt vertelt: “Recruiters merken dat ze nieuwe wegen moeten bewandelen, maar in het huidige budget is daar nog geen ruimte voor gemaakt." Bovendien zien veel managers of directeuren het belang van marketing en HR nog niet in, waardoor het lastig wordt om budget los te peuteren.

Nu er een nieuw jaar voor de deur staat en de budgetten voor diverse afdelingen opnieuw verdeeld worden, kaarten veel HR-managers bij de directie aan dat er meer budget vrij moet komen voor marketing.

Zal het persoonlijke karakter van recruitment verdwijnen?

Persoonlijk contact is voor veel recruiters van essentieel belang. Voor veel organisaties is persoonlijkheid zelfs hun unique selling point. Als recruiter bij een uitzendbureau ben je veel in contact met bedrijven die eventueel personeel zoeken, maar spreek je ook veel met potentiële kandidaten voor de openstaande vacatures.

Wat gebeurt er nu digitalisering een steeds grotere rol gaat spelen? Veel HR-medewerkers vragen zich af wat er met het persoonlijke karakter van HR gaat gebeuren. Reinier Westerduin, eigenaar van Westerduin Personeel zegt: “Nu de HR-branche digitaliseert, zie ik zeker kansen voor HR. Ik ben benieuwd wat er gaat veranderen en in hoeverre we onze klanten nog face-to-face zien.”

Het is risicovol om enkel op een inbound marketingstrategie te leunen

Inbound marketing staat bekend als strategie voor de lange termijn. Waar je bij outbound marketing advertenties, direct mail en commercials inzet om op een korte termijn reuring te creëren bij de doelgroep, zet je inbound marketing in om ook op de lange termijn voldoende leads en uiteindelijk klanten binnen te slepen.

Inbound marketing is relatief goedkoop ten opzichte van outbound marketing, maar het is een strategie die tijd en geduld vergt. En dat is niet altijd mogelijk in de HR-branche. Wanneer een bedrijf per direct sollicitanten nodig heeft, dan zet een lange termijn inbound marketingstrategie geen zoden aan de dijk. “Binnen de HR-branche kunnen wij ons niet enkel focussen op inbound marketing, omdat ons werk soms ook een outbound aanpak vraagt,” vertelt Maurice Hennevelt. Ook Reinier Westerduin geeft aan dat het niet altijd mogelijk is om volledig te leunen op een inbound marketingstrategie. “Voor ons is het belangrijk om flexibel te zijn. Soms hebben we veel vacatures en weinig personeel, of weinig vacatures en veel personeel. Dit vraagt om een flexibele aanpak en daarvoor zijn verschillende soorten marketing nodig.”

Oké, het is duidelijk dat HR genoeg bezwaren heeft tegen inbound marketing in de HR-branche. Toch blijkt uit mijn onderzoek dat inbound marketing weldegelijk effectief kan werken voor HR. Hoe dat precies zit? Dat vertel ik je in mijn volgende blog!

Wil je meer weten over hoe marketing relevant kan zijn voor HR? En wat de meest toonaangevende trends zijn voor recruitment in 2016? Download dan onze GRATIS infographic!

New Call-to-action

  

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?