<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Videomarketing inzetten voor bedrijven

door: Semir Vurgun

Videomarketing inzetten voor bedrijven

Videomarketing inzetten voor bedrijven

auteur
Semir Vurgun is geboren op 6 augustus 1992 in Helmond. Tijdens en na de opleiding Onderwijsassistent is online media en marketing altijd een interesse geweest. Sinds 2013 organiseert hij dan ook jaarlijks de Dutch YouTube Gathering en sinds 2014 is hij oprichter en partner-manager binnen een Multimedia bureau.
One4marketing

video2Een tijdje geleden vroeg Nicole van Roekel, inbound marketing consultant bij One4marketing mij: “Is het een idee dat je een blog schrijft over hoe bedrijven videomarketing in kunnen zetten? Dus iets van ‘5 tips om videomarketing in te zetten bij bedrijven’? Lijkt dat je wat?”

"Hoe zet ik online videomarketing in?"

Als ik voor elke keer dat ik deze vraag kreeg gesteld een euro had ontvangen, kon ik mijzelf nu op een leuke vakantie trakteren. Wereldwijd zien bedrijven dat er grootschalige ontwikkelingen plaatsvinden op gebied van marketing doordat bedrijven steeds vaker video in te zetten. Voor het schrijven van dit artikel heb ik toch wel een dankwoord aan mijn familie. Zij leerden mij een van de belangrijkste lessen in het leven: “Eerst denken, dan doen”.

Facts and Figures.

Om online video in te gaan zetten als marketingtool moet eerst gekeken worden of dit de geschikte manier is om marketing te voeren voor je dienst of product. Hiervoor moet je de juiste kennis hebben van de huidige ontwikkelingen binnen online video. Hieronder heb ik enkele facts and figures genoteerd over online video:

 

  • Dagelijks worden er circa 4 miljard (ter illustratie: 4.000.000.000) weergaven behaald op YouTube, Facebook en Snapchat. YouTube en Facebook behalen deze views op alle mobiele en op internet aangesloten apparaten: Laptop, PC, SmartTV, smartphone, tablet en gameconsoles. Snapchat behaalt dit aantal weergaven enkel op mobiele apparaten: smartphone en tablet.
  • Elke minuut wordt er voor ruim 400 uur aan beeldmateriaal op YouTube geupload. Dit zijn ca. 16,5 dagen per minuut.
  • De doelgroep die kijkt naar online video valt tussen de leeftijdscategorie 14 - 34 jaar. Echter, de praktijk wijst uit dat online video veruit het meest populair is binnen de categorie 10-24 jaar. Binnen deze leeftijdscategorie hebben de 12 tot 16-jarigen veruit het grootste aandeel.

 

Wat wil je nou?!

Als kind zijnde, maar af en toe ook nog hedendaags, heb ik er een handje van om impulsief te reageren. Dit kan zijn uit onbegrip, enthousiasme of simpelweg omdat ik niet eerst heb nagedacht wat nou mijn specifieke doel is met de betreffende actie.

Regelmatig krijg ik het idee dat adverteerders dit ook doen. Ze willen adverteren met online video dus geven ze hier een bepaald budget aan uit. Dit doen ze met overtuiging in de hoop een bepaalde ROI te zien, maar als het zover is en de resultaten binnen komen, zijn ze teleurgesteld. De ROI is minimaal, doordat ze wel een campagne zijn gestart, maar niet hebben nagedacht over verschillende aspecten die belangrijk zijn voor adverteren met online video (alswel in adverteren an sich).

picjumbo.com_HNCK7437

Waar moet ik op letten bij online videomarketing?

Veel studies over marketing leren je wat marketing is en hoe het werkt. En nu komt de grote maar... Wat ze je niet leren is hoe je het elke keer zo goed mogelijk kan inzetten. Een studie is gebaseerd op het verleden. Echter, we leven in het heden en willen geld verdienen aan de toekomst. “Al doende leert men.”, een zeer cliché uitspraak, maar niet geheel onbekend in de praktijk.

Door de jaren heen heb ik mijzelf verdiept in o.a. online videomarketing en ben ik erachter gekomen dat er geen standaard protocollen tot succes zijn. Er zijn te veel variabelen. Er zijn wel enkele basisbegrippen die je kunnen ondersteunen in het proces om online videomarketing goed in te zetten:

1. Doelgroep.

Wil jij een campagne middels online videomarketing houden over aktetassen, dan wil je natuurlijk wel de juiste doelgroep hiervoor aanspreken en geen 12 tot 16-jarigen. Wil jij een campagne met kinderlijke games starten, dan wil je geen volwassenen aanspreken maar juist jongeren. Denk heel goed na over welke doelgroep je wil bereiken.

2. Interactiviteit.

Houd content interactief. Een corporate video maken over hoe geweldig de aktetas is en dit een must buy is, dat kan werken voor een bepaalde doelgroep, maar het is niets anders dan de reclames en sleur aan beeldmateriaal die je ziet op een TellSell-programma.

Een interactieve video daarentegen, kan zomaar ineens een hele andere kijk op het product geven. Laat zien aan je doelgroep wat voor tas het is, hoe leuk het staat met allerlei verschillende kleuren pakken en hoe multifunctioneel het wel niet is door de unieke en handige indeling van de tas. Een mustbuy voor elke man of vrouw die zakelijk en geheel in stijl de deur uit wil. Roep op tot het delen van een foto waarin de koper zichzelf laat zien met de tas. Plak er indien nodig een extra winactie aan vast. Kortom, laat de kijker en koper op jouw campagne reageren en reageer vervolgens daar weer op!

3. Profiling.

Een peer is geen appel. Zo is een gamer geen beautykenner en een fashionexpert geen technerd. Naast het beslissen wie de doelgroep is en hoe je de campagne interactief wil houden moet je ook nadenken over wie degene is die de boodschap gaat overdragen. Als jij een aktetas wil doen promoten als besproken bij punt 2, door wie zou je dit dan laten doen? En als je dan weet welke soort “peer” je het wil laten promoten, dan valt er ook daaronder weer een onderscheid te maken aan smaken wie dit het best kan doen. Het woord conclusie vind ik persoonlijk heel erg direct klinken. Alsof er daarna geen ruimte meer is om andere kanten van het onderwerp te belichten of bespreken. Echter, die is er wel! Het inzetten van online videomarketing kan wel zeker beneficial zijn voor je onderneming of campagne. Alleen, zoals moeder, vaders, oma’s en opa’s altijd zeiden: “Eerst denken, dan doen".

Gastblog door Semir Vurgun, Head of Partnership bij Age of Media.

  

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download gratis e-book leadgeneratie boordevol met tips!
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?