<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Veranderingen in bedrijven: van outbound naar inbound marketing

auteur
One4marketing | The inbound company
changeIk volgde laatst een college over veranderingen in organisaties. Dit college ging over kleine of grotere veranderingen, veroorzaakt door interne of externe omgevingsfactoren. Een heel belangrijke externe factor is de tijd waarin je als bedrijf mee moet gaan, althans, als je nog mee wil doen in de competitie met je concurrenten. Toen ik zat te luisteren naar voorbeelden die werden genoemd tijdens het college, bedacht ik me dat een verandering van outbound naar inbound marketing eigenlijk een heel toepasselijk voorbeeld is.

 

Met de tijd meegaan

In het college dat ik volgde werd meerdere keren gesuggereerd dat organisaties eigenlijk continu alert moeten zijn met betrekking tot wat er in de omgeving gebeurt. De tijd gaat namelijk snel, technologie na technologie wordt uitgevonden en we kunnen alles steeds beter en sneller voor elkaar krijgen. Neem als voorbeeld een mobiele telefoon; zo’n vijftien jaar geleden was het uitzonderlijk als iemand er een had, want waarom zou je zo’n ding nodig hebben? Nu loopt iedereen met de hipste, nieuwste telefoon rond waarmee je alles – en dan ook echt alles – mee kunt doen, van bankieren tot bellen. Als je nu nog zonder zit, ondervind je daar waarschijnlijk alleen maar nadelen van. Kortom, je wordt eigenlijk gedwongen om met de tijd mee te gaan. Zo geldt dat ook voor bedrijven. Het blijven willen vasthouden aan traditionele gewoontes en werkwijzen is vaak de reden dat bedrijven achterblijven in verhouding tot andere bedrijven.


Van outbound naar inbound marketing

Ook voor marketing geldt dat er een verandering gaande is, een grote verandering die al een paar jaar gaande is, en vast ook nog wel een tijdje zal duren. Daar waar de traditie was dat bedrijven klanten naar zich toe wilden trekken door middel van posters, telefoontjes en reclame, komen we nu steeds meer in een cultuur terecht waar het delen van kennis en content centraal staat als manier om klanten op eigen initiatief naar bedrijven toe te laten komen. Is je laptop kapot en wil je snel een nieuwe kopen? 

google-485611_640

Dan ga je naast wat rondvragen aan vrienden en familie waarschijnlijk vooral zelf op onderzoek uit op internet. Je tikt een aantal zoektermen in op Google en komt via deze weg al snel terecht bij verschillende webshops die je voldoende informatie kunnen bieden en potentiële kandidaat-laptops voor je klaar hebben staan. Staat deze info je aan, dan is de kans groot dat je bij deze winkel je laptop scoort.

Wat ik duidelijk wil maken, is dat mensen tegenwoordig zelf op zoek gaan naar dingen die zij  nodig hebben. Volgens de inbound marketing filosofie zouden bedrijven hierop moeten inspringen door content te delen. Ook binnen deze grote verandering van outbound naar inbound, vinden weer kleinere veranderingen plaats. Daar waar content een paar jaar geleden nog voornamelijk bestond uit blogartikelen, zien we nu de meer moderne content voorbij komen in bijvoorbeeld filmpjes. Een andere kleinere verandering is de plaats waar bedrijven hun content delen: eerst gebeurde dit alleen nog via websites, tegenwoordig kunnen bedrijven ook hun content delen via verschillende social media.


Hoe overtuig je je medewerkers om te veranderen?

People Together-4Weerstand is een veelvoorkomend fenomeen dat werknemers ervaren wanneer er een verandering wordt aangekondigd in het bedrijf waar ze werken. Over het algemeen worden mensen onzeker van het feit dat er een verandering aan zit te komen, ze moeten dan namelijk uit hun comfortzone komen en traditionele gewoonten laten voor wat ze zijn.

 

De meest gestelde vragen van werknemers in zulke situaties zijn: “wat is het nut van deze verandering?” en “wat levert het ons op?”. En daar moet je als initiatiefnemer van de verandering nou net op inspringen. Om anderen te overtuigen dat een verandering echt noodzakelijk is, zul je hen moeten uitleggen waarom de verandering nodig is, welk nut het precies heeft en wat het het bedrijf en de werknemers zelf kan opleveren. Pas wanneer je werknemers deze dingen weten, bestaat de kans dat je ze kunt overtuigen.

 

Wanneer werknemers eenmaal overtuigd zijn van het nut van een verandering, zullen ze  ook sneller zelf achter deze verandering staan. Dit is belangrijk, aangezien de werknemers vaak degenen zijn die dingen moeten aanpassen en veranderen. Als zij niet gemotiveerd zijn en er niet achter staan, is de kans klein dat het lukt om een verandering succesvol door te voeren.


Tot slot nog even de kernpunten op een rijtje:

 Ga met de tijd mee, probeer niet te veel vast te houden aan tradities

→ Wees alert, houd je omgeving goed in de gaten

→  Ga je voor een verandering? Zorg dan eerst dat je het ‘waarom’ van die verandering duidelijk hebt uitgelegd aan je medewerkers

Inbound Marketing Start pakket

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-sales

Van funnel naar flywheel: blije klanten als geheim wapen!

Het is maandagochtend en je denkt: “nieuwe week, nieuwe kansen”. Je bent marketingmanager van een..

marketing-en-sales

Soms moet je klanten zelfs ontslaan...

Weet je nog dat je jouw bedrijf bent begonnen? Dat was fun. Je wilde vooruit, groeien, maar er..

inbound-marketing

3 redenen waarom online marketing niet genoeg is

Iedereen die zijn of haar marketing literatuur bijhoudt, weet het: digital marketing is here to..