<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Tips voor het maken van een goed online formulier

auteur
One4marketing | The inbound company

HapppyJe hebt online een bestelling gedaan en wilt deze thuis laten bezorgen, je wilt contact opnemen met een bedrijf of downloadt een e-book over Inbound Marketing. Grote kans dat je voor al deze zaken een formulier in moet vullen om toegang te krijgen tot de dienst, het product of aanbod wat je zojuist hebt aangevraagd.

Een formulier is dé sleutel, het eerste wat mensen zien, voordat ze gebruik maken van jouw aanbod. Door middel van een formulier verzamel je informatie van de bezoeker op jouw website. Maar hoe maak je nu een goed formulier zodat je de informatie krijgt die je wilt? Welke items mogen niet ontbreken en welke vragen kun je het beste stellen in een formulier? In deze blog geef ik je een aantal handige tips & tricks voor het opstellen van een effectief formulier.

Allereerst, wat is het doel van een formulier?

1. Het direct kwalificeren van een lead.

Als een bezoeker van de website een formulier invult, verandert hij van een bezoeker naar een lead. Door de informatie die de lead heeft ingevuld, weet jij welke actie je hierna moet ondernemen.

2. Ontdekken met welke buyer persona je te maken hebt.

Hiermee maak je je lead segmentatie een stuk makkelijker. Je hoeft niet apart naar elke lead te kijken, maar door ze in groepen te bundelen waar je je toch al bewust van bent (namelijk je buyer persona’s) kun je hen makkelijker op weg helpen en een passend aanbod doen.

3. Meer te weten komen over de situatie van je contact, zoals hun behoeften, wensen of problemen.

Je kunt een formulier zien als een “contactloos interview”. Door middel van vragen zoals: “Wat is je functie binnen het bedrijf, waar woon je of maak je al gebruik van B2B marketing” weet je binnen no time genoeg van je lead om op zijn of haar behoefte in te spelen.

Nu duidelijk is wat het doel is van een formulier, kun je je gaan bezig houden met het opstellen van de vragen. Wat wil je precies weten van de persoon die het formulier invult? Hiervoor kun je je het beste vasthouden aan twee richtlijnen.

1. Welke informatie heeft het marketing- of salesteam nodig?
2. Wat is de waarde van het aanbod dat bij het formulier hoort en welke vragen horen daarbij?

Fase in de Buyer’s Journey

Bij elke fase van de Buyer’s Journey hoort een bepaald aanbod. In mijn vorige blog vertelde ik daar al meer over. Bevindt de lead zich in de Awareness stage, dan hoort daar bijvoorbeeld het downloaden van een e-book bij. Dit is een aanbod van vrij lage waarde. Dat betekent dat de vragen in het formulier die bij het e-book horen, ook van lage waarde zijn. Een bezoeker die alleen een e-book wil downloaden, gaat geen formulier invullen van 20 vragen.

Bevindt een lead zich al in de consideration stage en vraagt hij bijvoorbeeld een kennismakingsgesprek aan, dan is het júíst de bedoeling dat je wat diepere vragen stelt. Het aanbod dat je doet is immers ook van hoge waarde en om zo goed mogelijk in te spelen op de wensen van de lead, is het belangrijk dat je voldoende informatie hebt om het gesprek zo goed mogelijk voor te bereiden.

Belangrijke kanttekening!

Een belangrijke side note: twee verschillende aanbiedingen in de Awareness stage hoeven niet van zelfde waarde te zijn. Om maar een voorbeeld te noemen: een e-book van 2 pagina’s of een e-book van 250 pagina’s. Beide aanbiedingen horen in de Awareness stage maar zijn allebei van totaal andere waarde. Bij beide formulieren zullen dan ook andere vragen gesteld worden, die passend zijn voor het aanbod. 

Hoeveel vragen mag je stellen?

Veel mensen vragen zich af welke items er absoluut niet mogen ontbreken op een formulier. Het antwoord? Die is er niet. Er bestaat geen perfecte formule voor het perfecte formulier. Het ligt er aan in wat voor branche jouw bedrijf zit, in welke fase van de Buyer’s Journey de lead zich bevindt enzovoort. Wel zijn er een paar zaken die in een standaard formulier horen.  

1. Naam + Achternaam
2. E-mailadres
3. Bedrijfsnaam/Website URL

Je wilt immers weten met wie je te maken hebt, naar welk e-mailadres je het aanbod kunt sturen en bij wat voor bedrijf de lead werkt. Naast deze opties zijn er nog talloze optionele vragen die je aan het formulier toe kunt voegen. Telefoonnummer, functie binnen het bedrijf, aantal werknemers binnen het bedrijf en hele concrete vragen die gericht zijn op de diensten die jij als bedrijf verleent.

Zoals ik al zei, hét perfecte formulier bestaat niet. Door bovenstaande factoren als richtlijnen te nemen en telkens het aanbod af te wegen tegen de vragen die je stelt, weet je in ieder geval zeker dat je hiermee het gewenste resultaten bereikt.

Lead Managementpakket

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-sales

Van funnel naar flywheel: blije klanten als geheim wapen!

Het is maandagochtend en je denkt: “nieuwe week, nieuwe kansen”. Je bent marketingmanager van een..

leadgeneratie

Zo verhoog je jouw website conversie met behulp van sociale bewijslast

Wanneer je in jouw markt samen met concurrerende bedrijven producten of diensten verkoopt die..

marketing-automation

Conversieoptimalisatie in HubSpot

Na hard werken staat er eindelijk een website voor jouw bedrijf online. Het koste je een aantal..