<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Trekt jouw content ook geen volle zalen? Dit is hoe het komt.

auteur
Tobias Pasma | Tobias is leergierig, open en energiek. Hij geniet van het op allerlei creatieve en leuke manieren bereiken van de juiste doelgroep.

succes met contentmarketing

Contentmarketing is enkele jaren geleden met open armen ontvangen door veel organisaties. Marketeers gingen er enthousiast mee aan de slag en salesprofessionals konden hun oren niet geloven: klanten die vanzelf naar ons toekomen? Het leek te mooi om waar te zijn. Veel organisaties genereren met hun inbound marketingaanpak veel bereik, leads en klanten, maar dat succes is niet voor alle organisaties weggelegd. Ik hoor je denken: waar ligt dit dan aan? In dit blogartikel leg ik het uit.

Dankzij de technologische ontwikkelingen en de stijging in het aantal contentplatformen is het steeds gemakkelijker voor organisaties om hun potentiële klanten te bereiken. Daarnaast gaat de klant tegenwoordig ook graag zelf op zoek naar een geschikte partij voor de oplossing van zijn probleem. Men is daarin steeds zelfstandiger en op het internet is simpelweg ook veel informatie te vinden.

Stijgend aanbod zorgt voor selectieve volgers

Veel organisaties zijn content gaan creëren met als doel hun klanten te informeren, vroegtijdig merkvoorkeur te creëren bij potentiële klanten en zichzelf te positioneren als kennisleider in hun vakgebied. Zoals je zult begrijpen, leidt deze stijging in het aanbod van content niet automatisch tot een stijging van een trouwe groep volgers.

Een studie toonde onlangs aan dat het aanbod van content het afgelopen jaar gestegen is met 34%, maar de engagement is gedaald met 17%. Zij maken een leuke vergelijking met het aanbod van televisieprogramma’s en het kijkgedrag van mensen.

Het aantal zenders waarnaar men kijkt is de laatste jaren enorm gedaald, maar het totaal aan tijd dat men televisie kijkt is hetzelfde gebleven. Meer verschillende aanbieders zorgen er dus niet voor dat men ook via meer verschillende zenders gaat kijken; men kiest een aantal zenders uit en haalt daar zijn informatie/ontspanning vandaan.

Waar ontbreekt het jouw content dan aan waardoor jij nog geen loyale achterban hebt gecreëerd en één van hun informatiebronnen bent?

Communicatie niet afgestemd per persoon

De hoeveelheid content zal waarschijnlijk nog wel even blijven stijgen, maar je moet je er als organisatie dus van bewust zijn dat jouw content goed moet passen bij de behoeften van jouw persona en bij de fase waarin hij zich bevindt. Alleen dan kan jij één van de weinige bronnen worden waar hij zijn content vandaan haalt.

Hoe je dit doet? Richt een buyer journey in. Een term die je wellicht heel vaak hoort, maar die ik niet vaak genoeg kan benoemen. Contentmarketing werkt namelijk alleen als jouw content relevant is voor de bezoeker van je website.

Hieronder een weergave van de buyer journey.

Buyers_journey-1.png

Een bezoeker kan in iedere fase van zijn journey op jouw website terechtkomen. Heb jij dan ook content die bij zijn situatie past? Ik zie namelijk nog veel te vaak dat organisaties schrijven over hun oplossingen en hun producten. Dit zijn vaak pas vragen in de laatste fases van de journey. Zo krijg je het nooit voor elkaar dat een bezoeker in het begin van zijn journey een merkvoorkeur creëert voor jouw merk. Je bent dan vaak al te laat. Hij zal dan alleen op jouw website terechtkomen als hij al weet dat een dergelijk product hem kan helpen.

Denk bij het ontwikkelen van de content voor jouw buyer persona ook aan de vorm ervan. Als een potentiële klant een blog gelezen heeft en een whitepaper heeft gedownload, biedt hem vervolgens iets verrassends aan. Zorg dat hij geïnspireerd en onderwezen wordt op een prettige en relevante manier. Maak daarom eens een infographic, laat hem een test invullen of verzorg een webinar.

De controle ligt bij jou in plaats van bij jouw bezoeker

Onlangs las ik een interessant artikel van Tristan Lavender op Marketingfacts: Waarom campagnes achterhaald zijn in b2b-marketing. Hij geeft aan dat het probleem van veel marketingcampagnes vaak is dat deze opgesteld zijn volgens de agenda van jouw organisatie en niet volgens die van de (potentiële) klant.

Hij schetst het volgende voorbeeld:

"Je ziet een whitepaper voorbij komen die je aandacht trekt. De titel beschrijft precies het probleem waar jij binnen je bedrijf ook mee worstelt. Je downloadt de whitepaper. Een week later ontvang je een uitnodiging voor een webinar over hetzelfde onderwerp. Maar je hebt het die week zo druk, dat je het webinar laat schieten. Daarna blijft het stil. Totdat je een paar weken later van hetzelfde bedrijf een serie e-mails over een ander onderwerp ontvangt. Net nu jij meer tijd hebt om aan de slag te gaan met het onderwerp dat oorspronkelijk je interesse wekte. Sorry, de vorige campagne is afgelopen!"

Zorg daarom dat je jouw workflows en campagnes afstemt op het aankooptraject van de bezoeker. Vaak loopt een campagne een aantal maanden en daarna wordt de balans opgemaakt. Geen waardevolle leads of klanten gegenereerd? Dan lijkt de campagne mislukt. Fout! Denk in een langetermijnstrategie. Maak KPI’s voor de lange termijn en denk niet dat je na een paar maanden alles uit een bepaalde campagne hebt gehaald.

De content is niet visueel aantrekkelijk   

Het klinkt misschien wat simpel. Toch wil ik dit graag benadrukken. Zeker nu je ziet dat steeds meer organisaties contentmarketing inzetten. In hun zoektocht naar antwoorden en oplossingen scannen jouw potentiële klanten snel of iets interessant is voor hen. Een visueel aantrekkelijk document is een plezier voor het oog en trekt sneller aan dan iets dat saai, verouderd of onduidelijk is. Wees daarin niet te gemakkelijk, maar probeer jouw doelgroep echt iets moois te bieden. Je wilt immers dat ze tussen alle andere contentaanbieders voor jou kiezen, toch?

Wil je graag eens 1-op-1 doorpraten over hoe jij met jouw contentmarketingaanpak meer succes kunt behalen? Nodig ons of jezelf dan uit!

Gesprek aanvragen

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?

Gerelateerd

design

Content en design bij het bouwen van een website

Er moet een nieuwe website komen. Een grote, uitdagende klus ligt op je bordje. Er moeten nieuwe..

leadgeneratie

Zo verhoog je jouw website conversie met behulp van sociale bewijslast

Wanneer je in jouw markt samen met concurrerende bedrijven producten of diensten verkoopt die..

contentmarketing

Help! Al die instellingen op mijn camera!

Je hebt gekozen, videomarketing it is! Nu moet je de juiste camera uitzoeken. Maar welke..