<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Social media voor de inbound marketing funnel (4): delight

auteur
One4marketing | The inbound company

MockupIBM.jpg

De tijd van 'zomaar wat doen' op social media, lijkt voor veel MKB'ers voorbij. Vooral wanneer een organisatie de wondere wereld van inbound marketing ontdekt, gaat het belang van social media écht leven. Mede vanuit dit besef, krijgen wij uiteenlopende vragen over social media. Een veelgestelde vraag is hoe social media ingezet kan worden in elk stadium van de inbound marketing funnel. Deze vraag ga ik per stadium beantwoorden in een 4-delige blogserie. Met vandaag de derde fase: ‘delight’.

Jouw persona heeft inmiddels al drie fases doorlopen van de inbound marketing funnel. Hierover schreef ik al drie andere blogs:

1. Social media in de Attract-fase
2. Social media in de Convert-fase
3. Social media in de Close-fase

Nu breekt de fase aan die vaak als ondergeschoven kindje wordt gezien, maar waarin ó zo veel te behalen is: de Delight-fase.

Wat doe je in de Delight-fase?

Voordat je verder leest welke content je wél zou kunnen delen in de Delight-fase, is het goed om af te stappen van het idee dat deze fase alleen bestaat uit het klantenservice-verhaal. Ieder contactmoment met jou, jouw website, jouw social media kanalen en jouw collega’s, doet namelijk een duit in het ‘ervaringszakje’. Het gaat daarbij niet om de hoeveelheid duiten, maar juist om de kwaliteit ervan. Hoe meer kwaliteit er in dat zakje zit, hoe groter de kans is dat jouw klanten je niet vergeten. Of beter nog: dat ze een goed woordje voor jouw bedrijf doen!

Dat uit een onderzoek van Sprout Social blijkt dat merken 89% van de contactzoekenden negeren, is daarom best schrikbarend.  En vooral ontzettend zonde. Zo laten de onderzoeksresultaten van Bain & Company zien dat het een bedrijf gemiddeld 6 tot 7 keer meer moeite kost om nieuwe klanten werven in de Attract-fase, dan ze te behouden in de Delight-fase. Het antwoord op de vraag hoe je dat percentage van 89% kunt verlagen, is dan ook simpel: reageer op alle mensen die jouw bedrijf benaderen via social media. Reageren kost je slechts een paar minuten; nieuwe klanten werven minstens een paar weken.

Als je wilt dat je klanten ook terug blijven komen, zul je ook content moeten creëren waardoor:

  1. Ze zich speciaal voelen;
  2. Ze een goed woord verspreiden over jouw bedrijf of merk.

Één van de beste manieren om een ‘VIP-programma’ op te bouwen, is door gebruik te maken van retargeting via Facebook of Twitter. Dankzij deze slimme, zogenaamde retargeting pixels kun jij advertenties laten zien aan mensen die al bekend zijn met jouw merk. Dat iemand bijvoorbeeld op jouw website is geweest, kan voor de pixel een reden zijn om de advertentie te laten zien.

Een andere manier om te stimuleren dat klanten jou niet uit het oog verliezen, is om dingen in een ander perspectief te laten zien. Die ene ondernemer die drie jaar geleden iets bij jou heeft gekocht, kan nu – zonder zich hier bewust van te zijn - wel weer toe zijn aan iets nieuws. Diegene hier bewust van maken, kan op meerdere manieren. Een goed voorbeeld is dit Pinterestbord. IBM inspireert mensen in het dagelijks leven via Pinterest. Zo blijft de organisatie in zicht, zonder commerciële doeleinden in het gezicht te wrijven.

ibm_pinterest.png

Best practices voor de Delight-fase

Om jouw klanten te houden en er het beste uit te kunnen halen, heb ik nog een aantal concrete tips op een rijtje gezet. Doe er je voordeel mee!

  • Alhoewel het voor bedrijven die veel klantcontact via social media hebben, onmogelijk is om iedere reactie te personaliseren, is het in ieder geval het proberen waard om het tóch te doen.
  • De Delight-fase gaat verder dan alleen problemen oplossen. Neem initiatief en vraag online eens aan een klant hoe het product nu bevalt! Niet alleen voelt de klant zich speciaal, ook kan de hele wereld zien hoe jij moeite steekt in de ervaring van de klant.
  • Een goed voorbeeld van een retargeting advertentietekst, zou kunnen zijn: “Je hebt onlangs onze website bezocht. Vind je het leuk om ons ook hier te volgen? Klik op de link om tips voor gevorderde [onderwerp] te ontvangen!”

Met deze tips komt er niet alleen een einde aan dit blogartikel, maar ook aan de blogserie. Ik ben erg benieuwd wat je ervan hebt opgestoken. Schroom niet om een reactie achter te laten of om contact met ons op te nemen!

Gesprek aanvragen

  

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?