<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Say it with a #hashtag

auteur
One4marketing | The inbound company

hashtagsHet ‘gevonden worden door de klant’ staat centraal bij inbound marketing. Daarbij denk je al snel aan het maken van interessante, waardevolle content waarin je zoveel mogelijk keywords probeert te verwerken. Want, keywords zijn woorden die vaak worden ingetypt in zoekmachines en er uiteindelijk toe leiden dat mensen jouw website vinden. Een andere manier die vooral voor social media goed werkt om sneller gevonden te worden, is het gebruik van hashtags. Al geldt dat tegenwoordig niet meer voor alleen social media …


Meerdere media laten # berichten zien

Tegenwoordig zijn berichten met een hashtag op meerdere plekken te zien, zo laten bijvoorbeeld Facebook en zoekmachine Google berichten met hashtags zien in de zoekresultaten. Voor die laatste gebeurt dit met behulp van Google+:  berichten in Google+ waarin hashtags verwerkt zijn, kunnen verschijnen in de resultaten van de zoekmachine. Deze hashtag-resultaten zijn dan te zien rechts van de gebruikelijke zoekresultaten, mits je bent ingelogd in je Google+ account.


Het nut van hashags

De tijd vliegt. Tegenwoordig lijkt alles snel te gaan, en soms lijkt het wel of het allemaal alleen maar nóg sneller zou moeten gaan. Zo ook met alles wat we online doen. We willen bijvoorbeeld snel het belangrijkste nieuws meekrijgen en snel allerlei informatie kunnen vinden. Tegenwoordig kan dat ook allemaal. Hashtags zijn daar het perfecte bewijst van, en in Twitter werken ze het best.

Eigenlijk draait het maar om twee dingen: zoeken en gevonden worden. Door op berichten met daarin een hashtag te klikken, krijg je direct een overzicht met alle berichten omtrent diezelfde hashtag. Je kunt dan bijvoorbeeld makkelijk en snel nagaan of bepaald nieuws wel echt klopt, of in hoeverre een groot incident echt heel groot en ernstig is.

Daarnaast kun je zelf gemakkelijk gebruik maken van hashtags door zelf deze berichten te versturen. Wil je graag gevonden, gezien en gelezen worden? Dan kunnen hashtags je daarbij helpen. Door uit te zoeken welke hashtags populair zijn, of juist wat unieker, kun je bepalen wat het beste van toepassing is op het bericht dat jij te verzenden hebt.


Veel zeggen in weinig woorden

Iedereen die Twittert zal regelmatig hetzelfde probleem tegenkomen: je zit al boven het maximum aantal van 140 woorden en je bericht is nog lang niet af… wat nu? Dit vereist aardig wat creativiteit. Dit zijn de momenten waarop de meest creatieve, ondenkbare afkortingen ontstaan. Maar op een bericht met daarin meer (zelfbedachte) afkortingen dan normale woorden zit ook niemand te wachten, we zien dan door de bomen het bos niet meer. Soms is een hashtag dan een uitkomst. Er zijn genoeg afkortingen die al snel bekend zijn en veelvoudig gebruikt worden, dat gebeurt bijvoorbeeld vaak bij evenementen en televisieprogramma’s. Het vraagt om slechts een paar tekens, en toch weet iedereen wat je bedoelt.

Ook kunnen hashtags vaak fungeren als een soort mini-samenvatting. Je kunt via deze weg heel duidelijk je mening of conclusie over iets duidelijk maken, zonder dat je er een hele zin aan moet wijden. Op deze manier kun je dus veel zeggen in weinig woorden.


Welke hashtags gebruik je dan?

Er bestaan niet echt ‘beste hashtags’ die je altijd maar zo kunt gebruiken. Het optimaal gebruik van hashtags vergt wel de nodige aandacht. Het hangt allereerst af van wat je precies voor bericht gaat posten. Past het wel bij de tone of voice van het bericht? Daarnaast is het handig om in te spelen op de actualiteit. Zijn er bijzondere dingen gebeurd, of heeft het bericht iets te maken met een issue dat al een tijdje gaande is? Probeer dan uit te zoeken welke hashtags daarvoor al veel gebruikt worden, en waarop dan vanzelfsprekend vaak gezocht zal worden. Het nadeel van het gebruik van een veelgebruikte hashtag is echter dat je het risico kunt lopen om op te gaan in de massa, en door de vele berichten met diezelfde hashtag vrijwel onzichtbaar te worden.

Daarom kun je er ook voor kiezen om een meer unieke term te gebruiken, of er zelfs een zelf te bedenken. Voorwaarde daarbij is wel dat het enigszins denkbaar moet zijn dat mensen wel zoiets zouden kunnen willen gaan zoeken, anders heeft het weinig zin.

 

Maar pas op, het kan ook tegen je werken ..

mcdstoriesZoals met zoveel dingen vaak het geval is, kan het ook tegen je werken als bedrijf. Zo had McDonald’s bijvoorbeeld het idee om #McDStories trending te maken, met als achterliggende gedachte dat mensen op deze manier hun goede ervaringen of verhalen over de McDonald’s zouden twitteren. Helaas voor McDonald’s gebeurde op een gegeven moment het tegendeel, en is de trending topic een eigen leven gaan leiden, onder de naam van #McDHorrorstories.

De les die we hieruit kunnen leren is dat we goed moeten nadenken over wát we twitteren, welke hashtag we gebruiken en waarom, en in hoeverre het aannemelijk is dat het een succes gaat worden. Natuurlijk heb je dit laatste nooit helemaal zelf in de hand. Toch kun je er wel enigszins op proberen te anticiperen, en in het geval dat het slecht uitpakt, is het vooral belangrijk om het goed en snel op te lossen. Het is dus noodzakelijk om regelmatig te checken hoe het zich ontwikkelt, zodat je snel kunt reageren als het de verkeerde kant op dreigt te gaan. Door het continu in de gaten te houden en adequaat te reageren daar waar nodig, kun je in gevallen zoals die van de McDonalds de schade beperken.

 

 

Twitter E-book

 

 

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?

Gerelateerd

social-media

Facebook Explore Feed: kans of bedreiging?

Het was even een paniekmoment voor marketeers en influencers, toen Facebook naar buiten kwam met..

social-media

Social media in de inbound marketing funnel (2): 'convert' naar lead

De tijd van 'zomaar wat doen' op social media, lijkt voor veel MKB'ers voorbij. Vooral wanneer een..

social-media

One4Marketing pakt social media aan met 5 pijlers

“Social media is zó geweldig! Het is gratis en ik kan delen wat ik wil! Postje hier, postje daar...