<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Retargeting en inbound marketing: effectief, tenzij je irriteert

auteur
Anne-Lot de Heus | Stay humble. Work hard and be nice.

retargeting.jpg

Je herkent het vast. Je shopt online naar een nieuwe jas en plaatst deze in je winkelmand. Of je gaat op vakantie en vergelijkt enkele vliegtickets met elkaar. Maar, je rekent nog niet meteen af en boekt nog niet direct. Even later zit je weer achter je computer, met een heel ander doel. Je opent een andere website en in je rechter ooghoek zie je precies die ene jas die je hebt gevonden of een advertentie met vliegtickets naar je vakantiebestemming! Welkom in de wereld van retargeting. B2C marketeers passen deze strategie al massaal toe. In B2B is het nog niet zo gebruikelijk om in te zetten. En dat is een gemiste kans. Het is namelijk de eenvoudigste manier om bezoekers terug te krijgen naar jouw website. Maar let op, het is ook heel eenvoudig om je potentiële klant mateloos te irriteren. Niets is zo irritant om bestookt te worden met advertenties waar je niets aan hebt. Het is dus de kunst om retargeting juist in te zetten.

Hoe werkt retargeting?

Retargeting is een vorm van online adverteren, waarbij je op andere websites advertenties laat zien aan bezoekers die al eerder jouw website hebben bezocht. Bedenk dat maar liefst 98% van je websitebezoekers je website weer verlaat zonder te converteren. Met retargeting krijg je dus een tweede (of zelfs derde, vierde of vijfde) kans om je dienst of product opnieuw onder de aandacht te brengen. En waarom is retargeting zo effectief? Omdat deze bezoekers reeds bekend zijn met of interesse hebben getoond in je dienst of product.

Er zijn twee vormen van retargeting: ‘pixel-based retargeting’ en ‘list-based retargeting’.

Bij pixel-based retargeting plaats je een JavaScript-code in je website. Deze code wordt ook wel een retargetingpixel genoemd. Deze code houdt bij wie je website bezoeken en plaatst vervolgens anonieme ‘retargetingcookies’ in hun browser. Komt een persoon op een website waar advertentieruimte is? Op basis van jouw retargetingcampagne worden dan banneradvertenties, maar ook tekstadvertenties getoond aan je potentiële klanten wanneer ze andere websites bezoeken.

Enkele netwerken waarmee je zelf een retargetingcampagne kunt opzetten:

List-based retargeting is gebaseerd op je contactlijsten. Het werkt simpel: op basis van je retargetingcampagne stel je een lijst samen met e-mailadressen. Socialmedia-platformen als Facebook en Twitter laten vervolgens jouw advertenie zien aan gebruikers van deze e-mailadressen.

Retargeting en inbound marketing: een win-win

Maar wacht even. Retargeting is toch typisch een voorbeeld van outbound marketing? Dat klopt, maar dat wil niet zeggen dat je je bestaande inbound strategie niet kunt aanvullen of uitbreiden met een outbound marketingmiddel. Retargeting werkt zelfs heel goed in combinatie met inbound marketingstrategieën. Is je marketingstrategie gebaseerd op contentmarketing, leadgenererende middelen en gepersonaliseerde content om daarmee je websitebezoekers te verhogen? Met retargeting verhoog je de conversie. Is je marketingstrategie gericht op retargeting om je conversie te boosten? Dan kan dat niet zonder de inzet van inbound marketing, waarmee nieuwe bezoekers naar je website worden geleid.

Voorkom irritatie; segmenteer op basis van de salesfunnel

Uiteindelijk is het doel om je websitebezoekers te verleiden om terug te keren en wél te converteren. Wat je niet wilt, is je potentiële klant irriteren en daarmee wegjagen. Gebruik dus de kracht van retargeting om gericht te adverteren. Je kunt retargeting immers inzetten op basis van een specifieke pagina of sectie van je website. En hoe voorkom je irritatie? Juist, door nauwkeurig te bepalen welke boodschap op welk moment je aan welke doelgroep toont. Dit is de basis van je retargetingcampagne.

Verlies ‘the bigger picture’, ofwel je inbound marketingstrategie daarbij geen moment uit het oog. Bepaal in welke fase van de salesfunnel je bezoeker zich bevindt en bied content aan om ze verder door te funnel te trekken. Hoe doe je dit?

Bovenaan in de salesfunnel

Iemand bekijkt pagina’s op je website die niet zozeer over jouw product of dienst gaan? Gebruik pixel-based retargeting om onbekende websitebezoekers om te zetten naar leads. Biedt ‘lichte’, gratis content aan. Zet call to actions in om inschrijvingen voor je nieuwsbrief te genereren. In deze fase is adverteren op Facebook en Twitter geschikt.

In het midden van de salesfunnel

Iemand bekijkt dienst- of productgerelateerde pagina’s op je website, maar gaat verder niet in detail? Gebruik list-based retargeting en pixel-based retargeting om wat ‘zwaardere’ content aan te bieden. Denk aan een e-book, whitepaper, webinar of casestudie. In deze fase is adverteren op Facebook of via een derde partij geschikt.

Onderaan in de salesfunnel

Iemand bekijkt je prijzenpagina of je casestudies? Gebruik retargeting om het laatste zetje in de rug te geven door een gratis demo aan te bieden. 

Ga nóg dieper segmenteren en stop met adverteren als je bezoeker klant is geworden

Het kan zijn dat je met alle zorg je retargetingcampagne hebt opgesteld en heel gericht adverteert. Dan nog kan het zijn dat je advertenties irritatie opwekken. Ga dan nóg dieper segmenteren! Er zijn tools die op basis van een IP-adres het bedrijf van de bezoeker herkent. Segmenteer je advertenties dan bijvoorbeeld op bedrijfsgrootte of specifieke branche. Iemand uit de ICT branche heeft je website bezocht? Biedt via retargeting dan één van je succesvolle casestudies uit de ICT branche aan.

Een andere manier om op basis van segmentatie te adverteren, is via e-mailmarketing. Eén van de manieren om je leads te nurturen. Als je ziet dat een lead je e-mails wel opent, maar niet doorklikt naar je website, kan je via retargeting deze lead verleiden om weer naar jouw website te gaan. Dit kan door een retargetingpixel in je e-mail te plaatsen en een specifieke advertentie te tonen.

Is je websitebezoeker uiteindelijk klant geworden? Stop dan met retargeting. Niets is zo irritant, als je al lang die ene jas hebt gekocht of die vliegticket hebt geboekt om alsnog bestookt te worden met advertenties. Of gebruik retargeting om een trouwe klant korting of een andere vorm van beloning aan te bieden.

Als het goed is weet je nu hoe en wat je kunt bereiken met retargeting. Haal je niet voldoende (meer) binnen met jouw inbound marketingstrategie? Overweeg retargeting als ‘booster’ te gebruiken.

Graag meer weten of wil je dat wij je helpen dit te implementeren? Neem gerust contact met ons op!

Gesprek aanvragen 

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-sales

Van funnel naar flywheel: blije klanten als geheim wapen!

Het is maandagochtend en je denkt: “nieuwe week, nieuwe kansen”. Je bent marketingmanager van een..

marketing-en-sales

Soms moet je klanten zelfs ontslaan...

Weet je nog dat je jouw bedrijf bent begonnen? Dat was fun. Je wilde vooruit, groeien, maar er..

inbound-marketing

3 redenen waarom online marketing niet genoeg is

Iedereen die zijn of haar marketing literatuur bijhoudt, weet het: digital marketing is here to..

Gerelateerd