<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Optimaliseer je blog met behulp van je data

auteur
One4marketing | The inbound company

blog_optimaliseren_dataDe meeste bloggers zullen dit wel herkennen: de ene week schrijf je een blog die binnen no-time enorm veel gedeeld en gelezen wordt, terwijl je de andere week een blogartikel schrijft waarvan de lezers nog maar net op twee handen te tellen zijn. Maar waar hem dat nou in zit? Soms is het gewoon net de timing die de ene keer beter uitvalt dan de andere keer. Ook kan het te maken hebben met een titel, foto of video die de aandacht trekt. Wat het ook mag zijn, het liefst zou je willen dat iedere blog die je schrijft het even goed doet. Natuurlijk is het onmogelijk voor elkaar te krijgen dat elke blogpost daadwerkelijk even goed scoort, maar je kunt wel heel veel dingen doen die je erbij helpen om dichter bij dit doel te komen. In dit artikel deel ik een aantal tips over hoe jouw data kan helpen je blog te optimaliseren.

 

Pak je data erbij

Veel bedrijven die een corporate blog hebben, werken met software die inzicht geeft in de statistieken van de blog. Zo gebruiken we bij One4Marketing HubSpot. Daarin zijn vaak gegevens te zien zoals het aantal keer dat een artikel aangeklikt of gelezen is. Hoe uitgebreider het software pakket is dat je gebruikt, hoe meer informatie kun je te zien krijgen over de resultaten van je (blog)activiteiten. Gelukkig kunnen de simpele basisgegevens je al een heel eind op weg helpen. Wanneer er een grote variatie bestaat in het aantal keer dat jouw blogposts gelezen worden, is het handig om de volgende punten na te gaan:

 • Op welk tijdstip is de blog geplaatst?

  timing_blogSommige dagen doen het beter dan andere, zo werken doordeweekse dagen bijvoorbeeld beter bij B2B blogs aangezien de meeste bedrijven het weekend ook echt zien als weekend. Controleer of er een ritme valt te ontdekken, en welke dagen en tijdstippen tot de meeste lezers leiden. Verwerk deze info vervolgens in een contentkalender en zo hebben jouw blogs altijd de juiste timing. Wordt het uit jouw gegevens niet echt duidelijk wat nou de beste timing is? Lees dan eens een blog dat ik eerder heb geschreven over hoe je de perfecte timing voor berichten op sociale media bereikt

 • Welke onderwerpen doen het goed?

  De meeste bedrijven hebben een aantal overkoepelende onderwerpen of thema’s waarover geschreven wordt. Zo hebben we bij One4Marketing bijvoorbeeld ‘Inbound Marketing’ en ‘Leadmanagement’. Waarschijnlijk zal blijken dat een aantal thema’s het beter doen dan andere. Je kunt uitzoeken hoe dat komt: vinden je klanten dat interessanter of relevanter dan sommige andere onderwerpen? Dan kun je proberen deze onderwerpen meer aandacht te geven en vaker in je blogs te verwerken. Hoe je erachter komt wat de reden is van de populariteit van bepaalde thema’s? Dat is simpel, vraag het je klanten!

 • Sociale media: wat levert het meeste op?

  Blogartikelen worden vaak geplaats op de website, en daarnaast gedeeld via de sociale media waarop je actief bent. Als je jouw content via meerdere sociale media deelt, is het goed om regelmatig na te gaan welke sociale media het ‘goed doen’ en welke niet. Soms kan een blog heel vaak gedeeld worden op Twitter, terwijl je écht waardevolle lezers en potentiële klanten misschien meer op LinkedIn te vinden zijn. Wat ik duidelijk probeer te maken, is dat het belangrijk is om na te gaan wat welk kanaal precies oplevert. Vervolgens is het de bedoeling dat je probeert de meeste tijd en energie te steken in die sociale netwerken, die voor jou het meeste opleveren. Ieder bedrijf gebruikt sociale media anders, bepaal wat voor jou het beste werkt.

 • Lay-out

  Wanneer je toch met je neus in de statistieken zit, en een lijstje met meest/minst gelezen blogs voor je neus hebt, is het goed om even te kijken hoe die blogs eruit zien qua lay-out. Een lay-out is namelijk zeer bepalend. Valt het je bijvoorbeeld op dat je in al die succesvolle blogs veel visuele content gebruikt en de slecht gelezen juist niet? Dan zal het geen toeval zijn, en kun je hieruit opmaken dat het essentieel is om altijd afbeeldingen of video’s aan je blog toe te voegen. 

 

Evergreen content

Content of informatie die gedurende een langere tijd interessant en relevant blijft, staat ook wel bekend als evergreen content. Dit valt te vergelijken met de best gelezen thema’s of onderwerpen, wat ik eerder uitlegde. Sommige topics blijven simpelweg relevant, ofwel omdat het met iets te maken heeft wat langere tijd populair is, ofwel omdat er altijd weer nieuwe bezoekers en potentiële klanten zijn die nog weinig kennis over bepaalde onderwerpen hebben. Daarom is het essentieel dat je altijd wat evergreen content op je website of blog laat staan. Door de relevantie van deze content ontstaat er een stroom bezoekers die je maar al te graag welkom wilt heten.

Denk dus niet te snel dat content of blogs oud of overbodig zijn, over het algemeen valt het wel mee hoe snel informatie veroudert. Wel is het handig om zo nu en dan even te checken of je niet toevallig wat oude blogs kunt updaten of samenvoegen, om zo toch vernieuwend en actueel te blijven. Meer lezen hierover? Lees dan de blog die ik een paar weken geleden schreef: Wanneer is content oud?

 

Het hangt er natuurlijk vanaf hoeveel inzicht jij hebt in je data: hoe meer data, hoe meer informatie kun je gebruiken om je blog te optimaliseren. Toch heb je net kunnen zien dat je met wat simpele informatie al een heel eind kunt komen. Op welke manier gebruik jij data om je blog te optimaliseren? Ik ben benieuwd, laat het gerust weten via een reactie.

 

Bloggen voor gevorderden

  

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?