<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

One4Marketing pakt social media aan met 5 pijlers

auteur
One4marketing | The inbound company

One4Marketing_pakt_social_media_aan_tips-1.jpg

“Social media is zó geweldig! Het is gratis en ik kan delen wat ik wil! Postje hier, postje daar. Wauw, de persoon die dit heeft uitgevonden is echt geweldig. Hmm, laat ik nog een keer die blog delen, misschien krijg ik zo meer clicks en interactie. Of dat e-book plaats ik wel eventjes! Perfect. Nog een Facebook postje hier en hup een Tweetje daar,… Maar, wacht. Waar zijn onze volgers? Eigenlijk levert het me helemaal niets op, ik ben maar aan het posten en er komt nooit iets uit. Ik stop ermee.”

Oké, misschien heb ik bovenstaand verhaal nog een beetje erger verwoord dan de realiteit. Maar ik denk dat ik toch een groot pijnpunt raak bij veel bedrijven die sociale media inzetten bij hun (inbound) marketing. Op de één of andere manier lukt het tieners vaak beter om die likes en reacties te krijgen dan bedrijven. Hoe komt dat dan? Ook bij One4Marketing wilden we er eigenlijk meer uit halen dan we al deden. Maar hoe?

1. Wees kennisleider

Onze CEO Driek schreef er recent een blog over: hoe gebruik je social media effectief voor je sales? Zelf wil ik  graag inzoomen op één van zijn punten, namelijk ‘deel waardevolle informatie’. Wat is waardevolle informatie? Waardevolle informatie is informatie die relevant en tegelijk interessant. Ja, zeg je misschien, dat geldt altijd! Inderdaad, maar ik denk dat veel bedrijven bij het delen van informatie alleen maar denken aan hun eigen content. En daar gaat het mis! Want niet alleen jouw eigen blogs of e-books bevatten relevante informatie. Wees bereid om alle informatie te delen die boeiend is voor jouw buyer persona. Dus ook nieuwtjes, blogs, e-books, boeken, etc. van anderen. Laat zien dat het je gaat om het delen van waardevolle informatie en niet slechts om promotie van je eigen waar.

social_media_gebruik.png

2. Positioneer je bedrijf

Positionering: “Positionering is het proces waarbij een merk een voorkeurspositie binnen de gedachten van zijn doelgroep krijgt. Dit wordt gedaan door differentiatie ten opzichte van andere merken.” Aldus Merel Smedes bij Ensie. Dit is in principe het hele identiteit-imago verhaal. Wat is het unieke aan jouw bedrijf? Bij One4Marketing heb ik recentelijk een social media plan ontwikkeld zodat wij ook doelgerichter aan het werk kunnen gaan online. We hadden nog niet duidelijk op papier staan hoe wij online willen overkomen. Wie zijn de mensen van One4Marketing? Wat willen wij uitstralen als bedrif? Wat maakt ons uniek? Toen kwam ik voor One4Marketing uit op 4 factoren:

  1. Onderwijzend
  2. Opbouwend
  3. Ontspannen
  4. Onderzoekend

Oftewel: de 4 O's. Dit is een voorbeeld van hoe je jouw online ‘taal’ uniek en persoonlijk maakt, er komt ineens karakter bij kijken.

3. Laat je bedrijf eens écht zien

Ik ben iemand die van nature extreem nieuwsgierig is aangelegd, ik denk dat de meesten in mijn omgeving dit kunnen beamen. Het is daarom voor mij prachtig als een bedrijf meer van zichzelf laat zien dan alleen hun werk. Hoe ziet je kantoor eruit? Of hoe verloopt een normale werkdag bij jullie bedrijf? Hoe zijn de mensen bij jullie? Als je je bedrijf persoonlijker maakt, is dit voor volgers ook interessanter. Ze volgen namelijk niet alleen een bedrijf, maar juist de mensen die er werken en de omgeving waar alles afspeelt. De mate hiervan verschilt echter wel per sociaal platform. Zo kan je op Instagram meer persoonlijke dingen van werknemers laten zien dan op LinkedIn.

social_media_gebruik_instagram.png

4. Maak een social media planning

Bijgespijkerd.nl schreef een blog met zeven tips om social media goed te plannen. Een belangrijk onderdeel hierin is consistentie. Wat deel je wanneer en met welke regelmaat doe je dit? Het is verwarrend voor een volger als je de ene dag drie keer iets deelt en de dag erna tien keer. Daarom is een social media planning belangrijk. Hierdoor ontstaat er een duidelijke rode draad in je online handelingen. Ook wordt als tip gegeven dat je iemand binnen je bedrijf verantwoordelijk maakt voor het plannen van social media. Binnen One4Marketing ben ik dat. Het eerste wat ik heb aangepakt is de planning. Dat kon ook - al zijn we een gestructureerd bedrijf - nog beter. Ik ben begonnen met een strakke weekplanning, welke content delen we op welke dag in de week? Een voorbeeld is dat we minimaal twee blogs via Twitter delen per dag. Iedere dag heeft een andere invulling gekregen, maar iedere week herhaalt dezelfde opbouw. We zijn hier nog maar kort mee bezig en natuurlijk verbeteren we het regelmatig, maar we werken nu wel toe naar deze consistentie.

5. Houd moed

Bij One4Marketing is social media een constante zoektocht. Er verandert regelmatig wat in deze wereld, het is dus niet raar als jij niet meteen alles weet of doorhebt. Het kost ook tijd, en dat moet je niet onderschatten. Ik heb zelf in de afgelopen weken een duidelijk plan ontwikkeld voor onze social media, maar dat hebben we ook nog niet volledig ingezet. Dus straf jezelf of social media niet te snel af, het is een hele ontdekkingstocht op zichzelf. Daarnaast kost het ook tijd om een netwerk op te bouwen. Misschien doe je het al geweldig goed met social media, maar moet je gewoon nog een jaar doorgaan voordat je echt iets opbouwt.

Oh ja, en een nieuwtje: One4Marketing gaat binnenkort met een nieuw social media platform aan de gang naast Twitter, LinkedIn en Instagram. Welke dit is? Dat lees je in één van mijn volgende blogs. Stay up-to-date!

Meer weten over social media marketing? Download dan ons gratis e-book over social prospecting met tips en trucs voor social media:

New Call-to-action

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?

Gerelateerd

social-media

Facebook Explore Feed: kans of bedreiging?

Het was even een paniekmoment voor marketeers en influencers, toen Facebook naar buiten kwam met..

social-media

Social media in de inbound marketing funnel (2): 'convert' naar lead

De tijd van 'zomaar wat doen' op social media, lijkt voor veel MKB'ers voorbij. Vooral wanneer een..