<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Mobiele website optimaliseren: waar op letten?

auteur
One4marketing | The inbound company

Responsive_Web_Design.png
Je bent onderweg, wilt nog gauw even het adres opzoeken van de organisatie waar je naartoe gaat, komt op de ‘mobiele’ website terecht en kan helemaal niet snel vinden wat je zoekt. Of erger nog, de website is nog niet eens geoptimaliseerd voor mobiel gebruikt. Een regelrechte ramp kun je het niet noemen, maar fijn is anders. Het lijkt misschien overdreven, maar dit is toch echt hoe mensen dit vandaag de dag over het algemeen ervaren. Mensen moeten alles snel en overzichtelijk kunnen vinden, waar ze ook zijn. Dat betekent ten eerste dat er internet moet zijn, ten tweede dat jouw website geoptimaliseerd moet zijn. Waar je op moet letten om een goed geoptimaliseerde website te creëren, licht ik toe in dit blogartikel.

 

Beeld vervangt tekst

Les nummer 1: beeld vervangt tekst. Dat geldt uiteraard niet voor de volle 100%, maar wel voor een heel groot deel. Het scherm van een telefoon (of tablet) is relatief klein, en hoe mooi je website er op een laptopscherm ook uit kan zien, dat geldt niet automatisch voor mobiele apparaten. Daar heb je een geoptimaliseerde website voor nodig, die zichzelf aanpast aan de grootte van het scherm van het apparaat waarop je iets opvraagt. Het spreekt voor zich dat niet dezelfde hoeveelheid tekst van een normale websitepagina ook past op een telefoonscherm. Dan wordt het óf onhandig inzoomen en scrollen, óf is het gewoon echt niet te doen.

Om dit op te lossen kun je twee dingen doen:
1. Veel tekst weglaten
2. Tekst laten vervangen door beeld

Het combineren van deze twee is de beste optie. Het is belangrijk om goed na te gaan welke informatie uit de tekst écht noodzakelijk is, en welke minder relevant is. Relevante informatie kan zo beter naar de voorgrond worden gebracht. Daarnaast is het verstandig om bepaalde icoontjes te ontwikkelen, die informatief van aard zijn. Denk bijvoorbeeld aan een icoontje voor ‘contact’. Ook kan je meer gebruik maken van foto’s of zelfs video’s, beelden zeggen volgens het bekende gezegde namelijk meer dan duizend woorden.


Google ranking

google-485611_640.jpgEerder dit jaar heeft Google een nieuw algoritme in gebruik genomen, dat van invloed kan zijn op de mate waarin je gevonden wordt in zoekmachines. Dit komt omdat nu meegenomen wordt in hoeverre de website mobiel vriendelijk is, dus geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten. Houd er rekening mee dat ook dit wordt meegenomen in de ranking van Google.

Bedrijven die een inbound marketingstrategie hanteren, willen graag waardevolle content creëren. Dat kan zijn in de vorm van blogs, video’s of bijvoorbeeld infographics. Het ene onderwerp leent zich beter voor een blogartikel, het andere kan je duidelijker toelichten in een slideshare. Blogartikelen kunnen soms vrij lang zijn, toch moeten ook deze fijn leesbaar zijn op mobiele apparaten. Voor bedrijven met inbound marketeers is het dus extra opletten: (potentiële) klanten komen terecht bij het bedrijf via content, deze content moet dus goed vind- en leesbaar zijn. Heb je je zaken niet goed op orde, dan loop je gegarandeerd klanten mis.

 

Houd het overzichtelijk

iconen.pngMinder informatie op een kleiner scherm. Dat is eigenlijk dubbel verlies en een dubbel zo grote uitdaging, zet je creatieve designers maar aan het werk! Werk met afbeeldingen en iconen, zoals ik eerder al aangaf. Mensen kunnen goed herleiden welk icoon waarvoor staat, al is het wel verstandig om ook weer niet té ingewikkelde iconen te creëren, het moet geen puzzel worden. Voor sommige onderwerpen bestaan nu eenmaal wat bekendere symbolen dan voor anderen.

Maak gebruik van grote buttons. Op kleine schermpjes kan het nogal lastig zijn om in de tekst verwerkte hyperlinks aan te klikken, wanneer dit allemaal te klein is dan tik je negen van de tien keer mis. Met duidelijke, grote buttons voorkom je dit. Linkbuilding kan normaal gesproken heel handig werken, maar ga even na hoe dit overkomt op een telefoonscherm.

Schrijf kort en bondig. Gebruik korte, maar krachtige koppen. Verdeel teksten onder in korte alinea’s, vermijd lange lappen tekst. Daarbij is het ook goed om lange zinnen te vermijden, hak ze in stukjes en maak ook zinnen binnen je tekst kort en bondig.


Denk vanuit de bezoeker

Zelf ben je goed bekend met jouw bedrijf, hierdoor benader je bepaalde dingen soms anders dan mensen die niet bekend zijn met het bedrijf. Probeer daarom vanuit het perspectief van de bezoeker en/of potentiële klant te denken en voorkom zo dat je in sommige gevallen misschien dingen over het hoofd gaat zien. Dingen die voor jou vanzelfsprekend zijn, hoeven dat voor een potentiële klant nog niet te zijn. Stel een of meerdere buyer persona’s op en ga zo na op welke manier je jouw (potentiële) klanten het beste kunt informeren.

Meer weten over buyer persona's? Ga aan de slag met inbound marketing en download gratis het handboek:

download e-book Inbound Marketing

 

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-sales

Van funnel naar flywheel: blije klanten als geheim wapen!

Het is maandagochtend en je denkt: “nieuwe week, nieuwe kansen”. Je bent marketingmanager van een..

marketing-en-sales

Soms moet je klanten zelfs ontslaan...

Weet je nog dat je jouw bedrijf bent begonnen? Dat was fun. Je wilde vooruit, groeien, maar er..

inbound-marketing

3 redenen waarom online marketing niet genoeg is

Iedereen die zijn of haar marketing literatuur bijhoudt, weet het: digital marketing is here to..