<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Meerkat en Periscope: Video’s belangrijker dan ooit

auteur
One4marketing | The inbound company

MeerkatOngeveer een maand geleden werd de nieuwe iOS app Meerkat gelanceerd, en afgelopen donderdag werd door Twitter het soortgelijke Periscope de markt op gebracht. Wat deze twee apps gemeen hebben is dat ze het allebei mogelijk maken om live video’s te streamen naar je volgers. Op dit moment zijn de apps alleen nog beschikbaar voor de iPhone, maar Twitter geeft aan ook te werken aan een Android app. De apps zijn vooral nog onder celebrities als Afrojack en Jimmy Fallon zeer populair, maar de verwachting is dat binnen no time iedereen zijn eigen livestream zal onderhouden.  

PeriscopeHet principe van de apps is ongeveer hetzelfde: met een druk op de knop start je een livestream, waar je volgers dan live op kunnen reageren via comments. Ook is het binnen Periscope mogelijk om een hartje te versturen en zo te laten weten dat je de stream leuk vindt. Een verschil is echter dat binnen Meerkat de live streams niet terug te kijken zijn, maar binnen Periscope dit wel mogelijk is tot 24 uur nadat de live stream afgelopen is. De populariteit van Meerkat is niet te ontkennen; binnen twee weken zou de app al 120.000 gebruikers hebben weten te verzamelen. Of Periscope net zo populair zal worden, is natuurlijk nog even afwachten, maar de verwachting is dat ook deze app een succes zal worden.  

Implicaties voor inbound marketing? 

Dit betekent dat er ook binnen de inbound marketing weer een extra mogelijkheid komt om je volgers te bereiken. Maar is het hier ook wel geschikt voor? Tot nu toe worden de apps voornamelijk gebruikt om concerten en presentaties te streamen. Zal dit ook toepasbaar worden voor bedrijven? En heb je dan wel voldoende content om via een dergelijke app te delen? 

Dat video’s een belangrijk onderdeel zijn van je marketing strategie, dat werd al steeds duidelijker. Zeker in 2015 ligt de nadruk steeds meer op visuele content in plaats van op tekst, mede doordat dit makkelijker en sneller te verwerken is voor ons brein. Tot nu toe waren dat vooral foto’s, slide shares, infographics, en Youtube video’s met tutorials of andere content. Deze apps geven onze visuele content echter weer een extra dimensie. Maar hoe zou je dit dan toe kunnen passen? 

Twitter

Hoe is dit toe te passsen? 

Persoonlijk denk ik dat dit soort apps zeker ook voor bedrijven van toegevoegde waarde kan zijn, maar dan vooral op de volgende manieren: 

1. Tijdens events 

Meerkat bleek tijdens het festival South by South West de ideale app om optredens en ook presentaties met je volgers te delen. Zo konden ook mensen die er graag bij hadden willen zijn, maar om welke reden dan ook niet konden komen, toch de interessante onderdelen van het festival volgen. Ik denk dan ook dat dit de kracht van deze apps zal zijn; om tijdens events ook de inhoud te kunnen delen met mensen die er niet bij kunnen zijn. Zo zou dit voor ons eigen event Next Marketing 2015 eventueel ook een oplossing kunnen zijn. Meer mensen kunnen dan genieten van een event wat veel voorbereiding heeft gekost, en je bereikt dus ook weer meer mensen.  

2. Als speciale content 

We hebben het er al vaker over gehad dat je voor trouwe volgers en belangrijke leads iets extra’s zou moeten bieden wat gewone website bezoekers niet zomaar kunnen zien. In mijn mening zouden deze apps daar ideale platformen voor zijn. Je kunt namelijk speciale webinars, of korte marketing minuutjes aanbieden aan je trouwe volgers via deze apps. Zorg wel dat deze streams opvallen tussen de rest. Het zal namelijk tussen alle entertainment streams moeilijker zijn om als zakelijk filmpje uitgekozen te worden. Toch denk ik dat hier potentie in zit voor bedrijven.

filmen

Nadelen 

Het is echter niet allemaal rozengeur en maneschijn met deze apps. Privacy blijkt namelijk niet een sterk punt te zijn van deze apps. Iedereen kan alles filmen en op de stream uitzenden, dus ook concerten en festivals. Hoe dat zit met auteursrechten is nog niet volledig duidelijk, maar voor de betreffende artiesten kan dit nooit positief zijn. Daarnaast zijn de apps nu alleen nog voor iPhone gebruikers beschikbaar, waardoor veel potentiële gebruikers nu nog buitengesloten zijn. Om die reden heeft Twitter aangekondigd ook een Android versie te ontwikkelen, maar hoe lang dat nog gaat duren is niet helemaal duidelijk.  

Er zitten aan deze apps dus duidelijk nog wat haakjes en oogjes, maar dat betekent nog niet dat ze geen succes zullen hebben. Hoe dit zich verder ontwikkelt gaan we zien, maar wees erop voorbereid dat deze apps in de toekomst ook een rol zullen spelen in je inbound marketing beleid. 

Kun jij nog meer manieren bedenken waarop we Meerkat en Periscope straks toe kunnen gaan passen? Laat het me weten in een reactie!

Social Media Marketing Scan Gratis

  

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?