<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Een landingspagina optimaliseren met je website statistieken

door: Driek Geurtsen

Een landingspagina optimaliseren met je website statistieken

Een landingspagina optimaliseren met je website statistieken

auteur
Oprichter & CEO Elke dag sta ik open voor mensen en hun vragen en doelen. Die vragen beantwoorden met creatieve oplossingen, daar doe ik het voor.
One4marketing

 

Het is slim om uw landingspagina's landings pagina's en webstatestiekengoed in de gaten te houden

Biedt u al gratis content aan op uw website om potentiële klanten te trekken? Dan doet u dat waarschijnlijk via landingspagina's, zoals gebruikelijk bij een Inbound Marketing-strategie. Doet u dit niet, dan hebt u waarschijnlijk minder succes dan u had verwacht.

Het is dan ook slim om uw landingspagina's goed in de gaten te houden. Kijkt u wel eens naar de websitestatistieken? Statistieken kunnen veel zeggen over het succes van landingspagina's. Hoeveel leads genereert u bijvoorbeeld en welke landingspagina's moeten worden verbeterd?

Maar u kunt nog veel meer dan dat! Het bedrijf HubSpot geeft aan dat statistieken van landingspagina's u ook inzicht kunnen geven in uw marketingbeslissingen.

In dit artikel bespreken we vijf manieren om uw
landingspagina's te analyseren en te verbeteren.

 

De ingrediënten voor succes

Om het succes van landingspagina's te kunnen meten, hebt u de volgende gegevens nodig:

 • Het aantal paginaweergaven van uw landingspagina's.
 • Het percentage weergaven ten opzichte van het aantal ingevulde formulieren (conversie).
 • Het ruwe aantal inschrijvingen.
 • Het aantal nieuwe leads door die inschrijvingen.
 • Het aantal klanten.

U vindt deze gegevens in uw websitestatistieken, afhankelijk van uw analysetool. In HubSpot vindt u deze gegevens in de Landing Page Analytics tool, de centrale plaats voor alle gegevens van uw landingspagina's.

 

 

1.      De totale effectiviteit van uw landingspagina's.

Landingspaginastatistieken zeggen veel over de effectiviteit van uw landingspagina's. Bekijk de pagina's maar eens van een afstand. Hoeveel bezoekers genereren ze? En hoeveel leads en klanten? Kampt u met teleurstellende resultaten, dan kan dat aan verschillende aspecten liggen. Stel uzelf de volgende vragen:

Krijgt u te weinig bezoekers op uw pagina's? In dat geval ligt het probleem waarschijnlijk bij de promotie van uw landingspagina's via bijvoorbeeld sociale media, e-mail en uw blog. Begin dan met het promoten van uw pagina's. Plaats call-to-actions voor uw landingspagina's in paginateksten, als knop op uw blog, op webpagina's, social media-berichten, in e-mails, enzovoort.

Is uw gemiddelde conversie te laag? Landingspagina's hebben een gemiddelde conversie van 5-15%. Ligt uw gemiddelde conversie een stuk lager, dan worden bezoekers mogelijk te veel geremd om het formulier op landingspagina's in te vullen. Aangezien dit aan allerlei zaken kan liggen, is het slim om dit te testen. Passen de aanbiedingen bijvoorbeeld wel bij het publiek? Kijk eens goed naar uw buyer personas (ideale klant) en vraag u af of uw aanbiedingen wel aansluiten bij hun problemen, wensen en interesses. Alleen aanbiedingen die echt aantrekkelijk zijn, zorgen dat bezoekers een formulier invullen in ruil voor een aanbieding. Bevatten uw landingspagina's tientallen invulvelden? Kort die dan drastisch in en uw conversie zal hoogstwaarschijnlijk stijgen. Geeft de tekst op uw landingspagina's de waarde van uw aanbiedingen goed weer? Zo niet, geef dan duidelijk aan wat bezoekers nu echt aan de aanbieding hebben.

 

2.      Test landingspagina-elementen en optimaliseer.

Statistieken kunnen ook helpen om landingspagina's te verbeteren. Vergelijk landingspagina's maar eens met elkaar. Doet de ene het een stuk beter dan de andere? Kijk dan eens naar de inhoud van de landingspagina's. Welke elementen bevat de succesvolle pagina in vergelijking tot de minder succesvolle?

Let ook op variabelen die succesvolle landingspagina's gemeen hebben, bijvoorbeeld de lengte van het invulformulier, de lay-out, afbeeldingen, schrijfstijl, berichtgeving, enzovoort. De bedoeling is dat u blijft testen. Gebruik deze variabelen bij het testen van teleurstellende landingspagina's en blijf ze verbeteren. Een goede testmethode is een A/B-test.

 

3.      Hoe is de langetermijnconversie van landingspagina's?

U kunt ook kijken naar de langetermijnperformance van landingspagina's. Bepaalde aanbiedingen kunnen met de tijd in waarde dalen. Als u weet welke landingspagina's in performance dalen, dan kunt u die effectief beheren. Landingspagina's kunnen om de volgende redenen in succes dalen:

De aanbieding was voor een bepaalde gebeurtenis: had de aanbieding betrekking op een evenement of webinar? Dan raken bezoekers teleurgesteld als de aanbieding er nog steeds staat en de gebeurtenis al voorbij is. U kunt deze pagina alsnog voor conversie gebruiken door een video van het evenement of de webinar aan te bieden.

De aanbieding was maar even populair. Als landingspagina's het slecht doen, dan is de aanbieding wellicht aan tijd onderhevig. Sommige content is gewoonweg maar heel even populair, en zelfs tijdloze content moet regelmatig worden bijgewerkt. Alles is nu eenmaal in ontwikkeling. Zorg dus dat gedateerde aanbiedingen weer up-to-date zijn, voeg recente informatie toe en zorg voor meer conversie door informatie strategisch op de landingspagina te plaatsen.

De aanbieding is oud. Hebt u maar een paar aanbiedingen tot u beschikking met twee tot drie landingspagina's? Ondanks al uw promotiepogingen kan het zijn dat aanbiedingen niet meer opvallen en er weinig conversie plaatsvindt. De aanbiedingen zijn dan al bekend bij het publiek of gewoonweg oud. Probeer af te wisselen met aanbiedingen en bied eens wat nieuws aan.

Biedt u oude aanbiedingen opnieuw aan in een nieuw jasje? Pas dan ook de call-to-actions aan.

 

4.      Vergelijk uw aanbiedingen.

Wist u dat de performance van landingspagina's heel veel zegt over de performance van de individuele aanbiedingen? De meest succesvolle landingspagina's bevatten vaak de beste aanbiedingen. Haal hier het beste uit door landingspagina's in twee categorieën onderverdelen te verdelen: soorten aanbiedingen en het onderwerp van aanbiedingen.

   • Soorten aanbiedingen: de 'soort' aanbieding is het formaat. Gaat het om een e-book, whitepaper, webinar, probeerversie, consult of video?
   • Het onderwerp van aanbiedingen:  het onderwerp van aanbiedingen geeft aan waar de aanbieding om gaat. Bent u ICT-manager, dan biedt u mogelijk e-books aan over tien geweldige manieren om virussen buiten de deur te houden, de vijf meest gemaakte fouten bij netwerkbeveiliging en de ultieme gids voor veilig, mobiel werken.

Verdeel uw landingspagina's over deze categorieën voordat u ze analyseert. Ziet u een patroon in het aantal weergaven en de conversie? Zijn bepaalde onderwerpen populairder dan andere? En hoe zit het met de soort aanbieding? Is uw publiek vooral geïnteresseerd in webinars of juist in e-books? Zijn bepaalde onderwerpen vooral geschikt om in een bepaald formaat te worden aangeboden?

Een dergelijke analyse geeft inzicht in welke onderwerpen en soorten aanbiedingen uw publiek aanspreken. Deze waardevolle informatie kunt u weer gebruiken voor nieuwe aanbiedingen. Ga door met de methoden die werken en stop met de methoden die niet werken.

 

5.      De juiste landingspagina's op de juiste plaats.

Een derde manier om landingspagina's te categoriseren is op de plek in het aankoopproces en het meten van leadgenereatie en lead-nurturinginspanningen. De plek in het aankoopproces geeft aan in hoeverre een prospect klaar is om tot aankoop over te gaan. Is iemand zich nog aan het oriënteren, dan is die waarschijnlijk het meest geïnteresseerd in aanbiedingen aan de bovenkant van de trechter, bijvoorbeeld een leerzaam e-book. Wie al in de aankoopfase zit, is meestal meer geïnteresseerd in een aanbieding aan de onderkant van de trechter, zoals een probeerversie of kortingsbon.

Deze analyse helpt u om bepaalde landingspagina's aan een plek in het aankoopproces te koppelen. U kunt dan makkelijker beslissen wat voor call-to-actions u op verschillende plaatsen op uw website plaatst (bijvoorbeeld uw blog tegenover uw homepage of productpagina) of in verschillende kanalen (sociale media tegenover PPC of lead-nurturing).

Kijk bij deze analyse naar twee aspecten van de conversie van landingspagina's: welke zijn het meest effectief om bezoekers naar leads om te zetten en welke om leads naar klanten om te zetten? Zo leert u welke aanbiedingen geschikt zijn voor bezoekers in de oriëntatiefase en dus voor leadgeneratie. Ook weet u zo welke aanbiedingen geschikt zijn om klanten te werven in de aankoopfase, bijvoorbeeld in een lead-nurturingcampagne.

Wordt uw blog bijvoorbeeld vooral bezocht door mensen die zich oriënteren? Plaats dan call-to-actions van aanbiedingen die daarbij passen, zoals een gratis e-book. Productpagina's worden meestal bezocht door mensen die overwegen om tot aankoop over te gaan. Plaats daar dus passende aanbiedingen, bijvoorbeeld een gratis probeerversie.

Bron: Hubspot

Inbound Marketing, Ebook

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?

Gerelateerd

contentmarketing

Content en design bij het bouwen van een website

Er moet een nieuwe website komen. Een grote, uitdagende klus ligt op je bordje. Er moeten nieuwe..

inbound-marketing

Zo verhoog je jouw website conversie met behulp van sociale bewijslast

Wanneer je in jouw markt samen met concurrerende bedrijven producten of diensten verkoopt die..

contentmarketing

Help! Al die instellingen op mijn camera!

Je hebt gekozen, videomarketing it is! Nu moet je de juiste camera uitzoeken. Maar welke..