<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

marketing en sales op één lijn door eenduidige kpi's

auteur
Driek Geurtsen | Oprichter & CEO Elke dag sta ik open voor mensen en hun vragen en doelen. Die vragen beantwoorden met creatieve oplossingen, daar doe ik het voor.

Woedt er tussen jouw marketingteam en salesteam ook een stille oorlog, over wie het belangrijkste werk doet, of wie het meeste budget krijgt? Zitten beide afdelingen in hun eigen bubbel en werken ze liever tegen elkaar, dan mét elkaar? Dan heb je te maken met het welbekende, eeuwenoude strijd tussen marketing en sales. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe nadelig dat voor je organisatie is. Je verspilt kansen, loopt deals mis en belemmert de groei van je bedrijf.

De omstreden relatie tussen marketing en sales, is vaak één van de meest slopende processen binnen een bedrijf. Zelfs bij kleine bedrijven, waar vaak dezelfde persoon leiding geeft aan beide afdelingen, zie je een tweestrijd. Reden genoeg om het uitlijnen van de beide afdelingen topprioriteit te geven. Gelukkig is er goed nieuws! Er zijn vandaag meer dan genoeg tools, om je hierbij te helpen!

“Bedrijven, waarbij sales en marketing goed uitgelijnd zijn, bereiken gemiddeld een omzetgroei van 32% per jaar, in tegenstelling tot concurrenten die 7% minderen in omzet.”  Bron: Aberdeen Group

 

Meet met één mehode en met vooraf vastgestelde criteria

Heb je er al van alles gedaan om sales en marketing de vredespijp te laten roken? Dan ben je er nog niet. Zorg er niet alleen voor dat er vrede heerst, zorg er ook voor dat de vrede blijft. Ontwikkel een proces en gebruik daarvoor één duidelijke meetmethode met vastgestelde criteria. Weet je precies wat je moet meten, dan ben je in staat het succes van je salesfunnel in kaart te brengen en real-time aanpassingen te maken bij problemen of kansen.

Marketing automation software voor samenwerking tussen marketing en sales

Het proces kan je borgen en monitoren met marketing automation software. Marketing automation software geeft inzicht in het resultaat van je marketinginitiatieven. Dat leidt niet alleen tot (meer) gekwalificeerde leads voor je verkopers, maar je kunt de leads ook nauwlettend volgen gedurende de verschillende fasen van het verkoopproces. Wanneer marketing en sales met behulp van de juiste techniek gaan samenwerken, neemt de effectiviteit van de content, het aantal leads en kansen exponentieel toe. Volgens de Aberdeen Group koppelt 84% van de best presterende bedrijven hun marketing met CRM. Hetzelfde onderzoek toont aan dat wanneer marketing automation software wordt ingezet voor leadgeneratie, lead scoring en lead nurturing, het bijdraagt aan een succesvolle samenwerking van marketing en sales.

Zorg voor goede communicatie tussen marketing en sales

Marketing en sales mét elkaar laten werken, en niet tegen elkaar, is tegenwoordig een hot topic. Goede communicatie tussen beide afdelingen is daarbij de sleutel. Zijn de gezamenlijke doelen samen opgesteld en helder gecommuniceerd? Is het belang van samenwerken besproken en benadrukt? Zijn de onderlinge verwachtingen helder op elkaar afgestemd? Als de twee afdelingen niet samen kunnen of willen werken, zijn al je pogingen om dit te realiseren vruchteloos. Is je communicatie wél helder en effectief, moet je de samenwerking behouden en versterken door één duidelijke meetmethode. En zorg ervoor dat iedereen weet op basis van welke criteria er gemeten wordt. Ook moet je investeren in kwalitatieve middelen en tools, zoals content en techniek, waar beide afdelingen van profiteren.

Investeer strategisch in marketingmiddelen en salestools

Beschikt je salesteam niet over een systeem of over de juiste tools om kwalitatieve leads door de salesfunnel te leiden? Dan loop je kansen mis. Ook moeten marketinginvesteringen nooit eenzijdig zijn. Verschillende producten en klanten vragen vaak verschillende oplossingen. Betrek zowel je marketingteam en je salesteam erbij, om te bepalen welke investeringen nodig zijn.

Bespreek van tevoren de verwachte resultaten van gecombineerde strategieën

Het is aan marketing om de juiste marketingmiddelen in te zetten voor de buyer persona’s van je organisatie. Maar waar wat ligt eraan ten grondslag? Het begrijpen van de doelen die sales heeft opgesteld en de kansen die eruit voort kunnen komen. Sales moet op hun beurt marketing vertrouwen, in het inzetten van de juiste middelen en het bedenken van de beste tactieken. Zodat beide afdelingen erop gebrand zijn de beste resultaten te halen.

Planning is key!

Iedereen is tegenwoordig druk bezig in real-time marketingomgevingen en met meerdere kanalen tegelijk. Dat brengt dagelijks nieuwe uitdagingen, maar ook kansen met zich mee. Zorg er wel altijd voor, dat alles wat je doet gebaseerd is op een gedegen strategie en gestuurd wordt door een planning. Zorg ook voor een goede persoonlijke relatie tussen mensen van sales en marketing! Dit kan, nee zal, een boost geven aan je sales en marketing resultaten!

Werk continu aan de uitlijning van marketing en sales

Het uitlijnen van je sales en marketing is niet een eenmalig iets. Wil je constant verbetering zien binnen je bedrijf en binnen de resultaten van je bedrijf? Houd je dan continu bezig met de samenwerking tussen de beide afdelingen. Moedig je team aan om geplande initiatieven uit te voeren, vooraf opgestelde doelen te behalen en meet de vooruitgang. En tot slot, analyseer regelmatig grote successen en misgelopen kansen. Dan weet je nóg beter waar je je op moet richten, bij de uitlijning van je marketing en sales. Succes!

Download het e-book Inbound Sales

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-sales

Van funnel naar flywheel: blije klanten als geheim wapen!

Het is maandagochtend en je denkt: “nieuwe week, nieuwe kansen”. Je bent marketingmanager van een..

marketing-en-sales

Soms moet je klanten zelfs ontslaan...

Weet je nog dat je jouw bedrijf bent begonnen? Dat was fun. Je wilde vooruit, groeien, maar er..

inbound-marketing

3 redenen waarom online marketing niet genoeg is

Iedereen die zijn of haar marketing literatuur bijhoudt, weet het: digital marketing is here to..

Gerelateerd