<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Inbound Marketing werkt voor ieder bedrijf anders

auteur
One4marketing | The inbound company

Op marketinggebied is inbound marketing toch echt wel de trend van zowel de afgelopen als de komende jaren. Traditionele outbound marketing is niet meer van deze tijd, mensen willen niet continu gepusht worden om aankopen te doen. Toch hoeft inbound marketing niet voor iedereen even goed te werken, ondanks dat het zo enorm stijgend in populariteit is. Niet elk bedrijf heeft baat bij de werkwijze van inbound marketing, op sommige bedrijven lijkt het simpelweg niet van toepassing te zijn en nagenoeg niets op te leveren. Dat betekent echter niet dat zulke bedrijven de inbound marketingstrategie de rug moeten toekeren, er zullen ongetwijfeld bepaalde aspecten zijn die alsnog een goede aanvulling kunnen zijn op de huidige marketingstrategie.

 

Populariteit inbound marketing

‘Banners zijn verleden tijd, inbound marketing de toekomst’, ‘Succesvolle inbound marketing: Dit moet je weten’, ‘Veranderingen in bedrijven: van outbound naar inbound marketing, en ‘De 7 opvallendste inbound marketing trends voor 2015’. Zomaar een greep blogtitels uit onze blogverzameling op de website. Hieruit wordt maar al te goed duidelijk dat inbound marketing niet zomaar een marketingtrend is, maar een marketingstrategie die het wat langer vol kan houden dan sommigen van tevoren dachten.

Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat veel mensen toch echt klaar zijn met het opdringerige gedrag dat veel bedrijven op den duur toonden, met al hun pusherige reclamefolders en schreeuwerige reclames.
De behoefte van de consument is veranderd. De consument vindt het fijner om nieuwe kennis op te doen, of vermaakt te worden door middel van een verhaal waarin bedrijf X het nieuwe product Y weet te verwerken. Storytelling is dan ook een trend die ongeveer tegelijkertijd populair is geworden.

 

Ondanks de grote populariteit werkt deze vorm van kennisdelen niet per definitie voor ieder bedrijf of elke branche. Sommige producten zijn bijvoorbeeld misschien te ingewikkeld om over te informeren, voor veel dingen is al een bepaald niveau basiskennis vereist. Als de doelgroep daar niet over beschikt, heeft het weinig zin om toch te doen aan kennisdeling en inbound marketing omdat het simpelweg niet aankomt. Toch schuilt hier een gevaar: bedrijven die zich bovenstaande beseffen, hebben de neiging om dan direct helemaal nee te zeggen tegen inbound marketing. Dat hoeft nu ook weer niet, er zullen ongetwijfeld altijd wel een paar aspecten zijn die nuttig kunnen zijn voor elke bedrijf.

Ook kan het zo zijn dat bedrijven niet voldoende weten hoe ze inbound marketing moeten toepassen, en daardoor veel mogelijkheden en kansen laten liggen. Zo wordt inbound marketing onderschat door veel ICT-bedrijven, bleek uit onderzoek.

 

 

Verdieping in inbound marketing

Als inbound marketing op het eerste oog niet op jouw bedrijf van toepassing lijkt te zijn, raad ik je toch aan om je eerst even goed te verdiepen voordat je deze conclusie definitief trekt. Alleen al de gedachte waar inbound marketing vanuit gaat, is relevant:

Mensen gaan zelf op zoek naar oplossingen voor hun problemen en doen dat op het moment dat zij het daar tijd voor vinden, op het moment dat zij daar behoefte aan hebben.

 

Niet het bedrijf, maar de klant bepaalt wanneer er iets nodig is en gekocht wordt. Lijkt logisch, maar lang niet elk bedrijf gaat of ging zo te werk, integendeel. Wat wel belangrijk is, dat je er altijd staat en dat je altijd te vinden bent met de eventuele oplossing voor de problemen van jouw doelgroep. Wanneer jij en jouw oplossing ‘gevonden worden’, bepaalt de doelgroep zelf. Dat geldt voor zowel B2C als voor B2B.

Deze inbound marketing mindset kan voor veel bedrijven al heel wat opleveren. Misschien is kennisdelen – kenmerkend voor inbound marketing – niet direct de juiste marketingactiviteit voor jouw bedrijf, maar zorg tenminste dat je goed vindbaar bent, je website zoekmachine-geoptimaliseerd is en dat de belangrijkste informatie wel beschikbaar is. Denk bijvoorbeeld aan producten, informatie over het bedrijf zelf en belangrijker nog: contactgegevens. Laat ook je gezicht zien op sociale media, zoek uit waar jouw doelgroep online te vinden is, en zorg dat jouw bedrijf op dezelfde plek terug te vinden is.

De dingen die ik in de alinea hierboven noem, lijken misschien minimaal en weinig op te leveren, maar niets is minder waar. Denk aan de naamsbekendheid en –herkenning, zal de doelgroep er niet bewust iets mee doen, dan is het wel onbewust. Daarnaast moet je je concurrenten altijd een stap voor weten te blijven. Denk jij misschien dat het in de branche waarin je werkzaam bent dat inbound marketing en kennisdeling niets op zullen leveren, als je grootste concurrent daar anders over denkt heb je een groot probleem. (Potentiële) klanten zullen de concurrent gaan online gaan tegenkomen, en bij gebrek aan beter ook daar hun aankopen gaan doen. Je wilt toch liever zelf kennisleider zijn op jouw gebied dan je concurrent? De invloed van internet en sociale media is zo groot, dat ook bedrijven waarbij inbound marketing minder voor de hand liggen lijkt hierin mee moeten gaan.

 

Op welke manier ga jij te werk met inbound marketing binnen jouw bedrijf? Deel jouw ervaringen gerust in een reactie!

 

download e-book Inbound Marketing

 

 

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-sales

Van funnel naar flywheel: blije klanten als geheim wapen!

Het is maandagochtend en je denkt: “nieuwe week, nieuwe kansen”. Je bent marketingmanager van een..

marketing-en-sales

Soms moet je klanten zelfs ontslaan...

Weet je nog dat je jouw bedrijf bent begonnen? Dat was fun. Je wilde vooruit, groeien, maar er..

inbound-marketing

3 redenen waarom online marketing niet genoeg is

Iedereen die zijn of haar marketing literatuur bijhoudt, weet het: digital marketing is here to..