<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Hoe u met Gamification iedere lead omtovert in een loyale klant

auteur
One4marketing | The inbound company

White rook topples against black rook on chessboard.jpeg 
Vertrouwen vormt een hoeksteen in onze samenleving. Wanneer we een huis kopen vertrouwen we op de bekwaamheid van de architect en de bouwvakkers. Wanneer we een arts raadplegen, vertrouwen we op zijn diagnose. En we vertrouwen erop dat de medicijnen die we slikken ons genezen. Kortom, het belang van vertrouwen is ongekend.

Vertrouwen van klanten krijgt u niet gratis bij aankoop van drie pakken melk in de supermarkt. Klantloyaliteit creëren is een intensief proces waarbij vertrouwen de voorste pion op het schaakbord is. Marketeers maken hiervoor vaak gebruik van verschillende persuasieve technieken. In de laatste jaren zijn er verschillende begrippen in de boeken beland die garant staan voor de achterliggende strategieën die marketeers inzetten om een loyale klantrelatie op te bouwen.

De evolutie van de persuasieve technologie: 3 alom bekende termen

1. Vanaf het eerste moment dat we iemand ontmoeten, vormen we, al dan niet gewild, meteen een mening als fundament van ons potentiële vertrouwen. Hier treedt vaak anchoring op. Bij anchoring kunt u denken aan een kapstok waar we allerlei zaken aan ‘ophangen’. De basis wordt gevormd door de eerste indruk en telkens wanneer er nieuwe elementen bijkomen, linken we deze aan de bestaande elementen. Op deze manier beoordelen we deze elementen op basis van de elementen die al aan de kapstok hangen, stellen we onze mening bij en slaan we ze op in ons geheugen. Een goede indruk is dus fundamenteel, maar veroorzaakt soms ook partijdige beslissingen. Negatieve ervaringen kunnen een goede indruk ook weer snel verpesten. Negatieve publiciteit laat namelijk een veel duidelijker brandmerk achter in ons geheugen dan iets positiefs.

 

2. Naast anchoring kenmerkt ook het halo-effect zich als een veelgebruikt persuasief begrip. Deze heeft te maken met de waarneming van positieve eigenschappen, waardoor automatisch andere positieve eigenschappen aan een persoon of bedrijf worden toegeschreven. Een klassiek voorbeeld van het halo-effect is het sollicitatiegesprek. Hoe is de sollicitant gekleed? Passend pak met stijlvolle stropdas. Hoe is zijn handdruk? Stevig. Conclusie: goed voorbereid, professioneel en zeker van zijn zaak.


 
3. De derde klassieker komt veel voor in de politiek, maar klinkt ook de meeste marketeers niet onbekend in de oren: framing. Bij framing draait het erom een situatie zo voordelig mogelijk te definiëren. Zo roept "special price" connotaties op zoals urgentie en tijdelijkheid, terwijl "discount price" dit effect niet veroorzaakt. Met framing vestigt u daarnaast meer positieve aandacht op uw aanbieding door bijvoorbeeld "koop nu", met een aardig pushend tintje, te vervangen door "ontdek meer", wat uw potentiële klant naar uw website trekt en het pull-effect veroorzaakt waar Inbound Marketing om bekend staat.

 

Een eerste indruk is dus binnen 10 seconden gemaakt. Maar wat gebeurt er dan? Weet u de aandacht van de lead te behouden en uiteindelijk interesse om te zetten in loyaliteit?

 

De doorbraak van Gamification aan de hand van 2 voorbeelden

Naast de hierboven genoemde termen, richten alle ogen in de persuasieve technologie zich de laatste tijd op ‘gamification’. Deze relatief nieuwe term haalt zijn inspiratie uit het Mario Bros. tijdperk. Begint de bekende tune zich ook al in uw hoofd af te spelen? Dan vormt dat het bewijs van het ongekende succes van het blauw-rood geklede poppetje en zijn broer Luigi. Het grote geheim van Mario’s succes zit hem in het verzamelen 'big data' en gamestrategieën waar marketeers een hoop van kunnen leren. Dave Kerpen stelde 7 gamification technieken op, die ik wil bespreken aan de hand van 2 voorbeelden.

 

#1 Training: oefening baart kunst in een B2B marketing voorbeeld

Het leren gebruiken van een software programma is net als leren fietsen: u leert met vallen en opstaan. Zodra u het echter eenmaal in de vingers heeft, verleert u het niet meer. U merkt hoe gemakkelijk het eigenlijk is en al snel fietst u zonder erover na te denken overal naartoe. Vervolgens kunt u zich geen leven meer zonder voorstellen.

Daar komt een interessant aspect voor de marketeer naar boven drijven. Er is namelijk geen betere manier voor een B2B marketeer om interesse te creëren dan de potentiële klant van een gratis proefversie te voorzien om te ‘trainen’. Zodra zij het gebruiksgemak ontdekken, willen zij niets anders meer en stimuleert het hen na aankoop te investeren in nieuwe versies. Vergeleken met een gratis proefversie, is niets saaier dan een handleiding lezen. De overload aan informatie is vaak maar moeilijk te bevatten en overtuigt de klant vaak niet van het gebruiksgemak. Dus niet alleen voor kinderen, maar ook voor uw volwassen leads is ‘spelenderwijs leren’ de beste verkoopstrategie.

 

#2: Nike combineert Gamification technieken als fan engagement, communities en wellness

Ook in de B2C marketingstrategie van Nike vond ik verschillende aspecten van gamification terug. Door gezondheid en wellness uit te werken als kernwaarden van hun producten, binden zij loyale klanten aan zich. 

Speciaal voor hardlopers ontwikkelde Nike namelijk een sensor die u op uw hardloopschoen bevestigt. Via de bijbehorende app kiest de gebruiker voor een work-out met een open einde of met een bepaald doel, zoals afstand, tijd of vetverbranding. Via mijn work-outs en geschiedenis houdt de gebruiker eenvoudig zijn voortgang bij. Hierdoor verzamelt Nike ‘big data’ over het productgebruik en de eigenschappen van hun buyer personas en hier passen zij hun marketingstrategie dan weer op aan.

Ook met de Nike Training Club app deed Nike een strategische zet op gamification gebied. Naast een overzicht van work-outs en voortgang, beloont de app de meest fanatieke sporters met cadeautjes zoals nieuwe celebrity trainingen (lees: Level accomplished. Op naar de volgende!). Ook krijgt de sporter bijvoorbeeld tijdens een zware set push-ups audio-ondersteuning. Nike speelt dus slim in op het doel van de klant door deze fan engagement strategieën.

Uiteraard werkt u zich bij Nike niet voor niets in het zweet: u kunt met trots uw prestaties delen op social media, waarmee u automatisch uw bijdrage levert aan Nike’s "customer community".

De 7 achterliggende strategieën volgens Dave Kerpen:

  • Training
  • Fan engagement
  • Loyalty programmes
  • Sales
  • Service
  • Klant communities
  • Gezondheid & wellness

 

Hoe denkt u over de inzet van gamification in uw leadgeneratie strategie? Of heeft u een ander inspirerend voorbeeld? Wij horen uw mening graag.

Inbound Marketing, wordt gevonden

 

Bronnen:

Kerpen, D. (2013) 7 Ways to Gamify to increase loyalty- and sales.

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-sales

Van funnel naar flywheel: blije klanten als geheim wapen!

Het is maandagochtend en je denkt: “nieuwe week, nieuwe kansen”. Je bent marketingmanager van een..

marketing-en-sales

Soms moet je klanten zelfs ontslaan...

Weet je nog dat je jouw bedrijf bent begonnen? Dat was fun. Je wilde vooruit, groeien, maar er..

inbound-marketing

3 redenen waarom online marketing niet genoeg is

Iedereen die zijn of haar marketing literatuur bijhoudt, weet het: digital marketing is here to..

Gerelateerd