<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Najaarsschoonmaak: Hoe kun je je nieuwsbrief contacten behouden?

auteur
One4marketing | The inbound company

Het is er weer tijd voor: de grote najaar schoonmaak. Niet alleen maak je je huis weer helemaal opgeruimd, schoon, en winterklaar, maar ook de inbox van je mails kan wel weer een opruimbeurtje gebruiken. Zelf ben ik er laatst ook maar eens aan begonnen, want het aantal e-mails dat ik niet las en meteen weggooide werd mij net even iets te groot. En waar begin je dan mee? Juist! Nieuwsbrieven waar je je ooit op hebt geabonneerd, maar die je eigenlijk nooit leest, afzeggen. Toch waren er een aantal bij die ik wel behouden heb. Waarom kwamen zij dan wel door de selectie? Door mijn drie criteria: herkenning, relevantie, en connectie.

grote_schoonmaak

  • Ik herken het merk en kan me nog herinneren waarom ik in eerste instantie lid geworden ben van deze nieuwsbrief.
  • De informatie is relevant voor mijzelf en niet alleen voor hen als bedrijf als vorm van salespitch.
  • En als laatste, maar zeker niet de minste, voel ik een connectie met dit merk, waardoor ik het wil blijven volgen.

Er zijn eigenlijk ook maar drie verschillende soorten e-mail die we allemaal ontvangen:

  1. Spam/junkmail/e-mail die niet gelezen wordt.
  2. E-mails die je “later wel leest”.
  3. E-mails die je gelijk leest/ waar je direct op reageert.

Het is belangrijk dat jij met je nieuwsbrief uit die eerste twee categorieën wegblijft, want “ik lees het later wel” betekent meestal hetzelfde als niet lezen en na 3 maanden eens verwijderen.

Hierbij dus een aantal tips om in de derde categorie te vallen:

 

Krijg ze allereerst binnen

Een formuliertje op je website dat zegt “schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief” is niet echt heel aantrekkelijk. Daarnaast, sinds wanneer is het nieuw dat je nieuwsbrief gratis is? Het zou toch wat zijn als mensen daar al voor moesten betalen! Probeer eens wat nieuws, door bijvoorbeeld aan te geven wat ze van je nieuwsbrief kunnen verwachten. Een voorbeeld kan zijn: “Schrijf je in voor wekelijkse tips om inbound marketing nog beter in te zetten.”

welkom

Welkomst e-mail

Wanneer iemand zich dan inschrijft, stuur ze dan een welkomst e-mail, niet een bevestigingse-mail. Dat is een groot verschil! Mensen weten namelijk al dat zij zich net voor de nieuwsbrief hebben ingeschreven. Het inschrijven is namelijk een actie van hen om wat dichter bij jouw merk te komen. Als je ze dan een onpersoonlijke bevestigingsmail stuurt gooi je meteen de deur voor hun neus dicht. Ga in plaats daarvan meteen het gesprek aan. Bedank ze voor hun inschrijving en vraag ze bijvoorbeeld naar welke branche zij zich in bevinden, zodat jij de nieuwsbrief op hen kunt toespitsen. Gaat iedereen daarop antwoorden? Nee, natuurlijk niet, maar iedereen leest het wel en het komt een stuk sympathieker over. Diegenen die wel gaan reageren zullen ook vrijwel altijd enthousiast zijn over je welkomstmail. Daarbij maak je meteen een connectie met je nieuwe contact en kun je er leuke gesprekken uit halen, en misschien zelfs nog wel veel meer!

 

Respecteer je lezers

Stuur hen dan ook alleen een nieuwsbrief als je hen iets nuttigs te vertellen hebt, en niet omdat je per se elke week een nieuwsbrief moet uitzenden. Kwaliteit gaat altijd boven kwantiteit en dat krijgen je lezers ook door. Uiteindelijk krijg je dan gemiddeld meer clicks, omdat wanneer je hen wat stuurt het ook altijd interessant en relevant is.

 

Maak het persoonlijk

Automatisatie is leuk, maar kan ook erg onpersoonlijk overkomen met weer een nieuwsbrief met daarin de titels van nieuwe blogposts en een afgekapte inleiding erin. Laatst schreef ik al over het menselijker maken van je communicatie, en dit is nu net zo’n moment wanneer je dat kunt doen. Schrijf voor je nieuwsbrief gewoon wekelijks een uniek en origineel tekstje. Het kost je een paar minuten en het kan zoveel betekenen voor je marketing.

 

Dus, ben je zelf ook aan een najaar schoonmaak toe? Welke nieuwsbrieven komen bij jou door de test? Zorg in ieder geval dat jouw eigen nieuwsbrief in de derde categorie valt en, in plaats van in de prullenbak, dus gewoon nog in de inbox van je lezer mag blijven.

Ebook Emailmarketing, emailmarketing, email marketing, inbound marketing, inbound marketing nederland, ebook, succesvolle emailmarketing, succesvolle email marketing

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?

Gerelateerd

e-mailmarketing

Een e-mailnieuwsbrief saai? Niet met deze tips!

Nu we volop gebruikmaken van apps, video’s, online verhalen en andere nieuwe ontwikkelingen,..

e-mailmarketing

Waarom e-mailmarketing zo slecht nog niet is

Vorige week maandag was ik voor het eerst te gast bij de Social Media Club in Apeldoorn. Samen met..

e-mailmarketing

9 redenen waarom je e-mails genegeerd worden

Soms heb je e-mails die belangrijk zijn voor jouw bedrijf, maar die toch genegeerd lijken te worden..