<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Hoe gebruik je Artificial Intelligence in online marketing en sales?

door: Sharon de Ruiter

Hoe gebruik je Artificial Intelligence in online marketing en sales?

Hoe gebruik je Artificial Intelligence in online marketing en sales?

auteur
Een enorme doorzetter die ervan geniet om haar kennis te personaliseren en jou hierdoor te helpen.
One4marketing

Voor de één een bekend terrein, voor de ander klinkt het maar ingewikkeld. Spoiler alert: Dat is het niet. Het biedt een interessante kans voor marketing en sales. Op gebied van Artificial Intelligence valt in de zakelijke markt nog veel winst te behalen. Lees snel verder en kom erachter hoe je het zelf kunt inzetten.  

Wat is Artificial Intelligence?

Machines en computers deden altijd gewoon wat je van ze vroeg. Die tijd is veranderd. Artificial Intelligence (AI), in het Nederlands 'kunstmatige intelligentie', is de wetenschap die computers leert om dingen te doen die normaal gesproken intelligentie van een mens vereisen. Een tijdje geleden leerden zoekmachines te begrijpen wat jij zocht en konden daardoor ook synoniemen in de zoekopdracht meenemen. 

Artificial Intelligence gaat weer een stuk verder. AI houdt in dat systemen zelflerend zijn en een interpretatievermogen hebben, zoals ook mensen dat hebben. Deze systemen kunnen bijvoorbeeld verbindingen leggen, kennis verwerven, gebruik maken van kennis, problemen oplossen, leren enzovoort. Het enige wat wij de computer hoeven te vertellen is wanneer hij iets goed doet en wanneer niet. Dan leert hij vanzelf het onderscheid. 

Grappig voorbeeld: Je kunt AI naast de serieuze toepassingen voor bijvoorbeeld marketing of sales op allerlei creatieve manieren inzetten. Deze programmeur leert een AI het spel Flappy Bird te spelen. Na een aantal pogingen, trial en error, komt de AI al verder dan jij en ik ooit zouden komen. (Probeer maar, niet te fanatiek worden.) 

Video begint op 3:24, bij een stukje voorbereiding. Voor het resultaat, spoel door naar 5:30.

Ok. Back to the point. 

AI maakt een steeds groter deel uit van ons dagelijks leven, maar daar zijn we ons vaak niet bewust van. Wereldwijd gezien gebruikt 63% van de consumenten AI zonder het zelf door te hebben. We zijn gemiddeld 6 uur en 42 minuten ‘online'. Voornamelijk zoeken we antwoorden/oplossingen via Google, kijken we video’s of zitten we op social media. De aanbevelingen van Google, voorgestelde nummers van Spotify, aanbevolen video’s van YouTube of Netflix, iemand opbellen via Siri… Allemaal kunstmatige intelligentie, die je gewoon in je broekzak hebt zitten! AI helpt ons om dingen gemakkelijker, sneller en efficiënter te kunnen doen.

AI klinkt altijd als een extreem technisch ding dat niet voor de gewone mens is weggelegd, maar dat valt enorm mee. Je hoeft er geen code voor te kennen of een gigantische hoeveelheid data te hebben. Het zit vaak al ingebouwd in bestaande systemen, die jij kunt gebruiken. Wij maken zelf graag gebruik van enkele AI-functies in HubSpot.

Hoe gebruik je AI in jouw Digital Business Strategy?

Een Digital Business Strategy (lees er meer over in dit e-book) is onze basis voor het succes van de inbound methode. Hiervoor gebruik je data en kennis over jouw ideale klant om de strategie te bepalen en vervolgstappen te plannen. Van het definiëren van buyer persona’s en hun klantreis tot het analyseren van campagnes. We willen hun problemen oplossen en hun vragen beantwoorden voordat onze concurrenten dat doen. Mensen zijn niet in staat om op hoge snelheid zeer veel data te verwerken, te begrijpen en te analyseren. Daar hebben we nu AI-algoritmes voor. Artificial Intelligence is essentieel voor het verzamelen en analyseren van die data. 

Wij werken met HubSpot. Dit marketing automation platform maakt gebruik van enkele AI toepassingen:

 • Meer bezoekers genereren op je content:
  Door AI los te laten op je contentstrategie krijg je inzicht in de beste onderwerpen, het bijbehorende zoekgedrag en krijg je suggesties voor thema’s waar je goed op kunt scoren. HubSpot bevat een soort zoekmachine die de thema's beoordeeld en suggesties doet voor gerelateerde onderwerpen. 

 • Voorspellende Lead Scoring:
  Middels AI kan HubSpot de leads met de grootste slagingskans uitsorteren. Er wordt door middel van machine learning een format ontworpen, waaraan alle contacten in je CRM gemeten worden. HubSpot weet je vervolgens te vertellen met welke leads jij het beste contact kunt opnemen.

 • Automatische aanvulling van je data:
  In HubSpot wordt alle activiteit van een persoon bijgehouden in een ‘contact’. HubSpot vult die gegevens middels AI aan, waardoor je overzichtelijk allerlei details over het contact en zijn bedrijf te zien krijgt.
 • Bonus: Smart Content
  Dit is eigenlijk geen AI maar... met HubSpot kan je gedeeltes van je websites personaliseren met ‘Smart Content’. De data die bekend is van je contacten kan gebruikt worden om gedeeltes van je website te personaliseren. Hoewel het gedeelte van personalisatie niet volledig AI is, kan je wel op basis van bepaalde karakteristieken van de persoon bepalen wat hij/zij ziet op jouw website. En dit gaat volledig automatisch! Hiermee verhoog je de kans dat de persoon snel vindt wat hij zoekt en jij daardoor een grotere waarde voor hem/haar toevoegt. 

16 x winst met Artificial Intelligence

Met de hulp van Artificial Intelligence kan je: 

 1. Pijnpunten, vragen, problemen en andere data van jouw buyer persona beter achterhalen
 2. De buyer persona en buyers journey/customer journey gedetailleerder beschrijven
 3. Content creëren die past bij jouw buyer persona in iedere fase van de journey
 4. Je ROI verhogen
 5. Klanttevredenheid verhogen
 6. Je website beter optimaliseren voor zoekmachines
 7. Beter voldoen aan de behoeftes en verwachtingen van buyer persona’s
 8. Geavanceerde targeting en retargeting inzetten
 9. Voorspellen welke stappen jouw buyer persona gaat maken en hierop inspelen
 10. Tijd besparen en omzet verhogen
 11. Kwalitatieve leads aantrekken en ze perfect leiden door de fases van het aankoopproces
 12. Gegronde besluiten nemen op basis van cijfers en feiten
 13. Beter bepalen welke middelen en kanalen je inzet voor je buyer persona
 14. De klantervaring personaliseren. Van productaanbevelingen tot onderwerpregels, en van CTA’s tot de inhoud van blogs of social media posts.
 15. Beter gerichte campagnes maken
 16. Interactie met klanten automatiseren 

De huidige AI-gerelateerde trends voor je marketing-, sales- en servicestrategie!

Chatbots

Je ziet ze steeds meer op websites: chatbots. Dit is een virtuele klantenservice die zo ingericht kan worden dat hij de meeste vragen van klanten kan beantwoorden. Ideaal! Zo is de klantenservice 24/7 beschikbaar en kun je dag en nacht interactie hebben met je klant. Daarnaast geeft het jou inzicht in welke vragen er worden gesteld. Zo zie je precies wat er niet duidelijk is voor klanten en waar je meer aandacht aan kunt besteden. Chatbots kunnen tegenwoordig zelfs al vervolgstappen uitvoeren n.a.v. de vragen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de verkoop stimuleren en bouwen aan klantrelaties.

Voorspellen van consumentengedrag

Door middel van AI kunnen, op basis van data, voorspellingen worden gemaakt welke stappen een consument gaat nemen. Het algoritme maakt een voorspelling op basis van historische data en wiskundige (kans)berekeningen. Door vroegtijdig in te spelen op (toekomstige) behoeftes, versnel je het aankoopproces, vergroot je de klanttevredenheid en verlaag je het aantal klanten dat weg gaat. Je kunt bijvoorbeeld inspelen op de kennis die iemand wilt krijgen of aanbevelingen van producten/diensten. 

Voice search

Voice search is een grote trend binnen AI. Met voice search spreek je een zoekopdracht in via je telefoon of virtual assistent. Google Assistent, Amazon Alexa of Apple’s Siri zoeken het beste antwoord bij een vraag, voert een taak uit of geeft advies. Consumenten gebruiken voice search om te zoeken naar antwoorden/oplossingen. Dit gaat op een andere manier dan geschreven zoekopdrachten en heeft een grote invloed op je contentstrategie. In plaats van enkele woorden te gebruiken wordt er in vraagvorm gezocht. Bovendien geven de AI-assistents maar één resultaat: het resultaat dat door de AI juist geïnterpreteerd kan worden en als beste wordt beoordeeld. Als online marketeer moet je hiervan op de hoogte zijn!

Marketing automation software

Artificial Intelligence beslaat tegenwoordig terreinen als content- en sociale mediamarketing, webdesign en webdevelopment, email- en videomarketing, CRM, marketing rapportage etc. Het is onmogelijk om zelf al deze data te verzamelen en te analyseren. Wat is het geheim? Marketingautomatiseringssoftware als HubSpot. Zij verzamelen alle data, analyseren en geven hulpmiddelen om op het juiste moment en op de juiste plek jouw buyer persona te benaderen met de juiste (gepersonaliseerde) content. Zo heeft HubSpot software die zichzelf leert/of jou helpt om data te verzamelen, beslissingen te nemen, de contentstrategie te bepalen, het voorspellen van het consumentengedrag, personalisatie en het gebruik van de juiste kanalen. Hierboven zijn die toepassingen al benoemd. Automatisering met Artificial Intelligence vormt een krachtige combinatie!

AR en VR

AR (augmented reality) en VR (virtual reality) komen steeds meer in opkomst. AR is het plaatsen van afbeeldingen in de echte omgeving (met behulp van camera's). VR creëert een compleet nieuwe 3D-omgeving met beeld en geluid, zoals in een game. Zo helpt het bijvoorbeeld consumenten hun meubels uit te zoeken die passen in hun huis, welke verfkleur er het beste op de muur past of welk outfit of kapsel het mooiste is. Maar het kan ook uitleggen hoe producten en diensten werken en laten zien wat het voor toegevoegde waarde dit in het leven van de consument heeft.

We schrijven regelmatig over nieuwe onderwerpen die relevant kunnen zijn voor de groei van jouw bedrijf. Wil je niets missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief met het formulier rechts/onderaan deze pagina.

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-marketing

5 Hubspot updates die jouw bedrijf laten groeien

Recent heeft HubSpot weer nieuwe updates uitgebracht. Met name de Salestool is sterk verbeterd. In..

marketing-automation

10 tips voor meer engagement door personalisatie van content

Dag lezer, leuk dat je interesse hebt in dit onderwerp! Wil jij de aandacht van..