<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">
Escape rooms: Marketing zonder vaste klanten?!

Escape rooms: Marketing zonder vaste klanten?!

auteur
Sjoerd van Raaij is student Business Analytics aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Daarnaast beheert hij met vier vrienden een Escape Room.
One4marketing

zombie-room1Bij marketing denken veel mensen aan het verkrijgen van nieuwe klanten, maar wat vaak nog veel belangrijker is, is het vasthouden van vaste klanten. Volgens het pareto principe zorgt namelijk 20% van de klanten voor 80% omzet. Het is dus handig om vaste klanten te hebben die je kunt vertrouwen en die terugkeren. Dit is handig voor zowel de omzet als de stabiliteit en zekerheid.

Maar wat als er bij jou product geen sprake kan zijn van vaste klanten? Hoe pak je de marketing dan aan?

Escape Rooms

Mijn naam is Sjoerd van Raaij en ik ben samen met 4 vrienden een escape room begonnen. Een escape room is een real life puzzel kamer. Met 2-6 mensen laat je je vrijwillig opsluiten in deze kamer vol met puzzels en raadsels. Je hebt één uur de tijd om met behulp van de hints in de kamer een uitweg te vinden. Aangezien de klant tijdens de escape room alle geheimen van de kamer ontdekt, zal hij niet een tweede keer naar dezelfde escape room gaan. Hierdoor is er bij een escape room niet zo snel sprake van vaste klanten. Hoe ga je hiermee om? Hoe zorg je ervoor dat er continu weer nieuwe spelers komen naar jouw escape room? Wat zijn de lange termijnstrategieën?

Marktonderzoek

Het eerste wat je moet doen is je markt kennen. Wat is je doelgroep? Hoe werkt de markt waarin je opereert? Hoe succesvol is de markt?

Wij hebben een breed marktonderzoek uitgevoerd waarin we onderzochten hoeveel mensen bekend zijn met het concept van de escape room, hoe enthousiast ze erover zijn en dit verder geanalyseerd naar demografische gegevens zoals leeftijd, geslacht en woonplaats.

Escape rooms zijn in Nederland nog relatief nieuw, waardoor het vaak nog onbekend is. Als je echter vervolgens het concept uitlegt, reageert men enthousiast en willen ze het graag eens proberen.

Naar aanleiding van het marktonderzoek, hebben we drie doelgroepen in kaart gebracht:

  1. Studenten. Dit is meteen de grootste doelgroep. Studenten willen vaak in het weekend samen iets gezelligs en actiefs doen. De escape room is hiervoor een uitstekende keus.
  2. Gezinnen. Deze gaan samen met de familie als dagje weg naar een escape room. Hierbij heb je dus een zeer divers publiek met kinderen van 12 jaar tot ouderen die vaak niet zozeer meegaan voor de actie, maar voor het gezellige dagje weg met de familie.
  3. Bedrijven. Een escape room bezoeken is een uitstekend teambuilding uitje. In de escape room worden samenwerking en taakverdeling namelijk sterk op de proef gesteld.

 

zombie-room2-1

Kwantitatieve marketing

De doelgroep is breed, maar deze moet wel bereikt worden. Qua marketing betekent dit dus een kwantitatieve aanpak, waarmee een breed publiek wordt aangesproken. Het concept slaat heel erg aan waardoor ze vanzelf zich erin zullen verdiepen en het wel minstens 1 keer zullen proberen. Het belangrijkste nu is dat deze mensen hun ervaring delen met andere mensen die nog niet de escape room hebben gedaan en deze aansporen om het ook te proberen. Dit proberen we te stimuleren met feedback via social media. Nadat de klant de escape room heeft gedaan gaan ze op de foto en deze wordt gedeeld op social media. De klant kan zich hierin taggen en over hun ervaring vertellen, zo zullen de vrienden van deze klant ook in contact komen met het concept van escape rooms. Op deze manier maak je van je klanten ambassadeurs van jouw merk, een belangrijk onderdeel van de inbound marketingmethode.

Een andere marketingbeslissing die we hebben genomen is op het gebied van prijs. We hebben gekozen voor een prijsmechanisme waarbij de prijs afhankelijk is van het aantal deelnemers. Met hoe meer mensen je komt, hoe goedkoper het wordt per persoon. Hierdoor wordt aangespoord om met zoveel mogelijk mensen te komen.

Samen sta je sterker

Er is de mogelijkheid om met andere bedrijven samen te werken. Zo kun je bijvoorbeeld met nabijgelegen horecagelegenheden afspraken maken. Stel: er komt een groep van 12 mensen naar je escape room, dan kan de helft de escape room gaan doen en de andere helft ondertussen gezellig in het café zitten en vervolgens andersom.

Lange termijnplan

Op lange termijn heb je een paar keuzes. Je kan ervoor kiezen om ergens een tweede escape room te openen. De klanten die de eerste kamer hebben gedaan en enthousiast waren kun je opnieuw benaderen en kijken of deze interesse hebben om een tweede keer een escape room te doen. Een andere optie is om de huidige kamer te vernieuwen. Een andere thema, met nieuwe puzzels, maar dezelfde locatie. Alhoewel dit veel scheelt in kosten zal dit naar onze mening de ervaring van de escape room niet genoeg verbeteren om nogmaals te komen. De indeling van de ruimte speelt een grote rol binnen een escape room en deze zal niet veel veranderen. Wij zijn zelf van plan om dus een tweede escape room te openen. Deze zal iets kleiner zijn en geschikt voor 2 tot 4 personen.

De beste methode voor het omgaan emt een product zonder vaste klanten, is het doen van een goed marktonderzoek. Daarna kun je bepalen welke marketing strategie je toe gaat passen en wat je lange termijnplannen zijn. Wij hebben gekozen voor een kwantitatieve aanpak, maar bij een andere markt kan dit verschillen. Welke aanpak kies jij?

Geschreven door Sjoerd van Raaij, student Business Analytics aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

  

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?