<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

De grootste misvattingen over brand journalism

auteur
One4marketing | The inbound company

Freek_JanssenDit is een gastblog van Freek Janssen, Head of Content bij Lewis PR. Freek zal een breakout verzorgen over brand journalism tijdens Next Marketing 2015.

Met een website of social media account kan elk bedrijf de rol van uitgever op zich nemen. Dat wordt ook wel ‘brand journalism’ genoemd en is een gedachtengoed dat de afgelopen jaren is doorgedrongen tot steeds meer marketingafdelingen.

Toch bestaan er nog wel een paar misverstanden over; tijd om er een paar uit de weg te ruimen.

1. Brand journalism is journalistiek

Brand journalism staat tot journalistiek als brandnetel staat tot netel: het is slechts een vorm van. Niet elke netel is een brandnetel. En we zouden niet willen dat alle netelen die geen brandnetel zijn uitsterven, want dat zou een verschraling zijn van de biodiversiteit.

Als je brand journalism journalistiek noemt, reageren journalisten doorgaans nogal netelig. Het is maar welke definitie van journalistiek je hanteert. Daar zijn al menige discussies over gevoerd, maar we kunnen in elk geval zeggen dat er één wezenlijk verschil is: bedrijfsjournalistiek wordt betaald door een bedrijf en is dus minder onafhankelijk. Nu kun je zeggen dat uitgevers ook overeind gehouden worden door adverteerders, en dat klopt. Maar een journalist zou zijn oor niet moeten laten hangen naar de adverteerder.

Dat neemt niet weg dat bedrijven een deel van de functie van traditionele media wel degelijk kunnen overnemen of aanvullen. Experts van bedrijven hebben altijd al een rol gehad in het duiden van nieuws, en dat is precies waar brand journalism bij uitstek geschikt voor is. En niet voor de selectie van nieuws. Je wilt per slot van rekening niet hebben dat Facebook of Google voor jou bepalen welke nieuwtjes je wel of niet tot je kunt nemen, maar als het gaat om het duiden van trends in de markt, zijn we wel degelijk benieuwd naar de mening van Mark Zuckerberg en Larry Page (of mindere goden).

2. Brand journalism gaat over je brand

Als je commerciële boodschappen wilt zenden, koop dan vooral reclameruimte in. Maar als je wilt dat je content serieus wordt genomen, probeer dan vooral (zo) objectief (mogelijk) te zijn en je lezers goed te informeren. Je hoeft niet eens puur afhankelijk te zijn van interne experts: je kunt onafhankelijke experts op jouw vakgebied aan het woord laten op je blog. Dat is ook nog eens een mooie manier om de banden aan te halen met zogeheten (online) influencers, zoals bloggers, onderzoekers, analisten of invloedrijke twitteraars.

3. Brand journalism gaat over zenden

Weer mis. Hoewel je blog of YouTube-kanaal natuurlijk is ingericht om de boodschap van je bedrijf te delen met de wereld, is een succesvolle content-strategie juist gericht op inbound marketing. Met andere woorden: bedenk niet wat je zelf wilt zeggen, maar waar je je doelgroep mee kunt helpen. Welke vragen stellen ze aan Google? Welke informatie kan genoeg boeien om ze naar je website te krijgen? Pak die onderwerpen bij de horens en publiceer daar over. Het verkeer dat via Google op je content-platform komt, is vele malen groter dan direct verkeer of verwijzingen via social media, zeker op de lange termijn.

4. Brand journalism is niks voor mijn bedrijf…

…want [ ] we hebben de kennis niet in huis, [ ] we hebben geen blog, [ ] we hebben geen tijd, [ ] (vul hier een ander excuus in).
Natuurlijk is het zo dat als je een behoorlijke doelgroep wilt bereiken, je beter gedurende een langere periode regelmatig content kunt delen. Hoe langer je dat doet, des te beter dat Google je weet te vinden: de algoritmes van de zoekgigant kijken al lang niet meer alleen naar het aantal binnenkomende links, maar juist naar verse, relevante content.

Maar wie houdt je tegen om een keer op de nieuwssectie van je website een achtergrondverhaal te plaatsen? Stel: je bent Microsoft-specialist en Microsoft doet een acquisitie. Als je een website hebt, staat het je natuurlijk volkomen vrij om in de nieuwssectie een bericht te plaatsen waarin een expert van je bedrijf zijn mening geeft over deze overname. Dat is juist een prima manier om een beetje feeling te krijgen met deze manier van communiceren; wie het niet probeert, komt ook nooit te weten hoe het werkt. Je kunt ook eens kijken of er geen platform bestaat waarop je je visie kwijt kunt – denk bijvoorbeeld aan de expert-sectie van Computable, waarmee je meteen een grote(re) groep mensen bereikt.

Nieuwsgierig geworden? Tijdens Next Marketing 2015 geeft Freek een break-out over brand journalism. 

Ja, ik kom graag!

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-sales

Van funnel naar flywheel: blije klanten als geheim wapen!

Het is maandagochtend en je denkt: “nieuwe week, nieuwe kansen”. Je bent marketingmanager van een..

marketing-en-sales

Soms moet je klanten zelfs ontslaan...

Weet je nog dat je jouw bedrijf bent begonnen? Dat was fun. Je wilde vooruit, groeien, maar er..

inbound-marketing

3 redenen waarom online marketing niet genoeg is

Iedereen die zijn of haar marketing literatuur bijhoudt, weet het: digital marketing is here to..

Gerelateerd