<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

De grootste bezwaren bij inbound marketing (deel 4): “Ik wil het zelf doen.”

auteur
One4marketing | The inbound company

inbound-marketing-1.jpg

Als inbound marketing consultant kom ik bij veel verschillende bedrijven door heel Nederland. Ik vind het interessant om te zien hoe elk bedrijf haar marketingafdeling ingericht heeft en hoe zij tegenover inbound marketing staan. Naast dat ik veel positieve verhalen hoor van (potentiële) klanten, loop ik er ook regelmatig tegenaan dat bedrijven bezwaren hebben als het gaat om inbound marketing.

De meest voorkomende bezwaren die ik hoor, behandel ik in deze vijfdelige blogserie. Vandaag deel 4: “Ik wil het zelf doen!”

Voor wie werken wij?

Als inbound marketingbureau ondersteunen wij andere bedrijven met strategisch advies en inbound marketingdiensten.

Wij verlenen diensten aan drie soorten bedrijven.

1. Bedrijven zonder eigen marketingafdeling.
Dit zijn de bedrijven die voor ons het meest interessant zijn en waar het meeste terrein te winnen valt. Binnen deze organisatie is immers weinig marketingkennis aanwezig en daarom zijn wij als One4Marketing van grote toegevoegde waarde voor het bedrijf.

Soort dienstverlening: HubSpot implementatie, Strategische workshops, marketingplan opstellen en uitvoerende diensten (social media marketing, contentcreatie e.d.)

2. Bedrijven met één marketeer.
Ik vind het fijn als ik bij mijn klant een sparringpartner heb: één persoon die marketingkennis heeft en voor ons dient als influencer bij het overtuigen van de directie. Wat je vaak ziet bij deze organisaties, is dat wij voornamelijk worden ingeschakeld voor strategische doeleinden. De interne marketeer is zelf verantwoordelijk voor de uitvoering van marketingactiviteiten.

Soort dienstverlening: HubSpot implementatie, Strategische workshops, marketingplan opstellen.

3. Bedrijven die zelf een marketingorganisatie zijn of bedrijven die een grote marketingafdeling hebben.
In feite zijn deze bedrijven voor ons het minst interessant. Bij organisaties als deze is veel kennis van marketing aanwezig en is het dus aftasten hoe wij kunnen dienen als relevante meerwaarde voor het bedrijf.

In ons klantenbestand hebben wij enkele van deze klanten. Wij helpen voornamelijk in het opstarttraject met de implementatie van marketing automation software HubSpot. Het strategische aspect en de uitvoering pakken zij vervolgens zelf op.

Soort dienstverlening: Implementatie HubSpot, HubSpot training

Wat is nu precies het probleem?

Het probleem ligt bij organisatietypes 2 en 3. Bij deze organisaties is relevante marketingkennis aanwezig en waneer ze besluiten aan de slag te gaan met inbound marketing of HubSpot, roept de marketingafdeling al snel: “Wij doen het zelf wel!”

De directeur zal daar al snel mee instemmen. Waarom zou je immers extra kosten maken voor het inschakelen van een extern marketingbureau, terwijl er binnen je eigen organisatie één of meerdere marketeers aanwezig zijn?

inbound3.jpg

Waarom moet je het niet zelf doen?

En dat is nu precies de fout die veel bedrijven maken. Ze hebben iets gehoord over inbound marketing of marketing automation, doen wat research en nodigen ons uit voor een kennismakingsgesprek.

Het bedrijf wordt enthousiast over HubSpot en besluit dat inbound marketing dé nieuwe pijler van haar marketingstrategie moet worden.

We worden hartelijk bedankt voor alle informatie, verkopen de HubSpot-licentie en worden vriendelijk uitgezwaaid. De organisatie meent immers dat zij nu zelf wel aan de slag kunnen.

Het gevolg?

 • Het bedrijf heeft nog steeds geen duidelijk inzicht in de doelgroep;
 • Er is geen inbound marketingstrategie;
 • HubSpot wordt nooit volledig ingericht, waardoor er al een slechte start is;
 • Het bedrijf betaalt maandelijks een groot bedrag aan haar HubSpot-licentie, maar eigenlijk weet niemand binnen de organisatie hoe HubSpot écht werkt;
 • Na een aantal maanden vraagt de directie zich af waar het resultaat blijft;
 • Het bedrijf besluit te stoppen met HubSpot;
 • Geen resultaat met inbound marketing en weer een teleurstellende ervaring.

Je had het ook zo kunnen doen:

In plaats van beweren dat jouw marketeer of marketingafdeling inbound marketing prima begrijpt, had je ook kunnen investeren in een extern bureau met échte kennis van inbound marketing en marketing automation.
Zowel inbound marketing als marketing automation is compleet nieuw voor jouw organisatie en je medewerkers moeten daar nu eenmaal in getraind worden.

Als je wél investeert in ondersteuning bij inbound marketingactiviteiten is dit het gevolg:

 • Eindelijk heb je écht inzicht in de doelgroep;
 • Je beschikt over een complete contentkalender waarmee je doelgerichte content kunt creëren voor je Buyer Persona’s (ideale klanten);
 • Het bureau helpt je bij het optimaal inrichten van HubSpot, waardoor je direct goed van start gaat;
 • Je medewerkers worden intensief getraind en kunnen na een aantal weken volledig zelfstandig werken in HubSpot;
 • Alle onderdelen van HubSpot worden gebruikt, waardoor je jouw investering in de software er dubbel en dwars uithaalt;
 • Door een groot gedeelte van de marketingprocessen te automatiseren, worden marketeers efficiënter en wordt er veel tijd bespaard;
 • Inbound marketing gaat echt leven binnen je organisatie;
 • Inbound marketing levert het gewenste resultaat op: waardevolle leads en klanten!

Door aan het begin van het inbound marketingtraject te investeren in waardevolle ondersteuning, wordt jouw eigen marketingafdeling gevoed met kennis en kunde en kunnen zij op den duur zelfstandig aan de slag met HubSpot en inbound marketing.

De conclusie van het verhaal: Denk niet “Wij kunnen dit zelf wel.” Ga uit van ieders kracht, ontdek elkaars expertise en zorg ervoor dat je elkaar versterkt. Door het vanaf het begin écht goed aan te pakken, zal jouw inbound marketingstrategie zeker slagen.

Meer weten over marketing automation? Download dan ons gratis Next Marketing Magazine. Hierin vind je interviews met o.a. Mark Appel en Luke Summerfield die hun werk doordrenken met marketing automation:

Next Marketing Magazine 2016

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-sales

Van funnel naar flywheel: blije klanten als geheim wapen!

Het is maandagochtend en je denkt: “nieuwe week, nieuwe kansen”. Je bent marketingmanager van een..

marketing-en-sales

Soms moet je klanten zelfs ontslaan...

Weet je nog dat je jouw bedrijf bent begonnen? Dat was fun. Je wilde vooruit, groeien, maar er..

inbound-marketing

3 redenen waarom online marketing niet genoeg is

Iedereen die zijn of haar marketing literatuur bijhoudt, weet het: digital marketing is here to..