<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

De grootste bezwaren bij inbound marketing (deel 3): Ik zie geen resultaat!

auteur
One4marketing | The inbound company

resultaat.jpg

Als inbound marketing consultant kom ik bij veel verschillende bedrijven door heel Nederland. Ik vind het interessant om te zien hoe elk bedrijf haar marketingafdeling ingericht heeft en hoe zij tegenover inbound marketing staan. Naast dat ik veel positieve verhalen hoor van (potentiële) klanten, loop ik er ook regelmatig tegenaan dat bedrijven bezwaren hebben als het gaat om inbound marketing.

De meest voorkomende bezwaren die ik hoor, behandel ik in deze vijfdelige blogserie. Vandaag deel 3: “Ik zie geen resultaat!”

Marketing is altijd een “dingetje” binnen de organisatie. Sales is gefrustreerd omdat ze geen kwalitatieve leads van marketing doorgespeeld krijgen en de directie vraagt zich af wat marketing nu eigenlijk bijdraagt aan de organisatie. Marketing kan immers haar resultaat niet aantonen, toch…?

Met inbound marketing worden marketinginspanningen juist wél inzichtelijk en meetbaar. Door aan de slag te gaan met marketing automation software, kun jij als marketeer in één klik je directeur aantonen wat jouw marketingactiviteiten hebben opgeleverd en welk marketingmiddel het meeste resultaat heeft gebracht.

Kijk, dat is toch wat jouw directeur wil?

Hoogstwaarschijnlijk wel. Maar wat jouw directeur óók wil, is resultaat op korte termijn. Hij pompt immers een flinke som geld in die nieuwe marketingoplossing (die ook nog eens meetbaar is), maar waar blijft het resultaat?

Inbound marketing: een strategie van de lange termijn

Veel bedrijven vergeten dat inbound marketing een strategie is van de lange termijn. Als jouw bedrijf aan de slag gaat met een inbound marketing agency, vertelt dat bureau jou in de opstartfase ongetwijfeld wat inbound marketing is en ook wat de verschillen zijn met de traditionelere manier van marketing; outbound marketing. Als je het verschil tussen inbound marketing en outbound marketing uitlegt, zijn er namelijk drie grote verschillen te noemen:

  1. Inbound marketing is een “pull-strategie” en outbound marketing is een “push-strategie”
  2. Inbound marketing is relatief goedkoop, terwijl outbound marketing een stuk duurder is.
  3. Inbound marketing is een lange termijnstrategie en outbound marketing is een korte termijnstrategie.

outbound-inbound-4.jpg

Die eerste twee punten klinken natuurlijk geweldig. Klanten naar je toe trekken, in plaats van ze afstoten met irritante marketinguitingen. Daarnaast is die nieuwe manier van marketing ook nog eens een stuk goedkoper dan de traditionele marketing aanpak. Dat inbound marketing echter een lange termijn aanpak is, wordt vaak vergeten. En dat is dan ook de reden dat organisaties al snel roepen: “Waar blijft dat resultaat?”

Als je een maand of drie aan de slag bent met inbound marketing, kun je ook niet verwachten dat jouw blogs, e-mailcampagnes en social media kanalen al tientallen klanten hebben opgeleverd. Sterker nog, de kans is groot dat je nog niet eens één lead binnen hebt gehaald door inbound marketing.

Inbound marketing heeft tijd nodig

In de eerste drie maanden ben je bezig met het vormgeven van je strategie. Wie is je Buyer Persona? Welke marketingmiddelen moet je inzetten om je Buyer Persona te bereiken en welke content moet er precies gecreëerd worden?

Vooral dat laatste – het creëren van content – is een tijdrovend proces. In het schrijven van websiteteksten, blogs en e-books gaat een heleboel tijd zitten. En ja, het duurt even voordat het resultaat oplevert.

Wat veel mensen wél vergeten, is dat inbound marketing vooral aan het begin veel tijd kost. Maar als je eenmaal een blog hebt geschreven, blijft die gewoon staan en kan deze ook drie jaar later nog steeds gevonden worden in zoekmachines.

Bij outbound marketing werkt dat wel anders. Je besteedt één keer een groot bedrag aan een billboardcampagne, het board staat een week of vier naast de snelweg en verdwijnt dan weer.
Bij inbound marketing creëer je één keer de content en kun je het keer op keer gebruiken om te werken aan jouw online vindbaarheid.

Wanneer werkt het dan wel?

Oké, na drie maanden gaat inbound marketing je dus nog geen klanten opleveren. Maar wanneer werkt het dan wel?

Het is altijd lastig om een inschatting te maken, maar als ik kijk naar onze huidige klanten, zie ik dat bij de meeste klanten na een half jaar de eerste resultaten binnen komen. Na een half jaar inbound marketing heb je – als het goed is – een aantal e-books of whitepapers die gedownload kunnen worden, een reeks met kwalitatieve blogs en een website die conversiegericht is.

Na een half jaar zullen de eerste kwalitatieve leads gegenereerd worden en het is waarschijnlijk dat na een jaar vanaf de start ook de eerste klanten binnen komen door inbound marketing.

Denk dus niet na een half jaar: “Ik kap ermee, want het levert niets op.”

Ik zie het bij bijna elke klant, pas een jaar na de start gaan zij écht het nut inzien van inbound marketing. En vanaf dat moment zal het hard gaan. Door continu content te blijven creëren werk je continu aan je kennisleiderschap en online vindbaarheid. Dan zal inbound marketing je het gewenste resultaat opleveren: meer websitebezoekers, meer leads én meer klanten!

Lees ook mijn andere blogs uit deze blogserie:

Deel 1: "Ik wil geen inbound marketing, want dan moet ik stoppen met al mijn outbound marketingactiviteiten."
▶ Deel 2: "Het is te duur!"

download e-book Inbound Marketing

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-sales

Van funnel naar flywheel: blije klanten als geheim wapen!

Het is maandagochtend en je denkt: “nieuwe week, nieuwe kansen”. Je bent marketingmanager van een..

marketing-en-sales

Soms moet je klanten zelfs ontslaan...

Weet je nog dat je jouw bedrijf bent begonnen? Dat was fun. Je wilde vooruit, groeien, maar er..

inbound-marketing

3 redenen waarom online marketing niet genoeg is

Iedereen die zijn of haar marketing literatuur bijhoudt, weet het: digital marketing is here to..