<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

De grootste bezwaren bij inbound marketing (deel 2): "Het is te duur"

auteur
One4marketing | The inbound company

Bezwaren-budget.png

Als inbound marketing consultant kom ik bij veel verschillende bedrijven door heel Nederland. Ik vind het interessant om te zien hoe elk bedrijf haar marketingafdeling ingericht heeft en hoe zij tegenover inbound marketing staan. Naast dat ik veel positieve verhalen hoor van (potentiële) klanten, loop ik er ook regelmatig tegenaan dat bedrijven bezwaren hebben als het gaat om inbound marketing.

De meest voorkomende bezwaren die ik hoor, behandel ik in deze vijfdelige blogserie. Vandaag deel 2: “Waarom is inbound marketing zo duur?!

Wat is een juist marketingbudget?

Het is en blijft een grote uitdaging voor organisaties om de hoogte van het marketingbudget te bepalen. Mijn collega Janet schreef er al eens een blog over. Gelukkig kunnen marketingbureaus je helpen door een goede schatting te maken van een passend marketingbudget voor jouw organisatie, in overeenstemming met de doelen die je wilt behalen.

Een goed marketingbureau begint namelijk niet direct met een offerte te zwaaien, maar vraagt eerst wat je precies wilt bereiken met marketing. Wil je het aantal websitebezoekers verdubbelen in een jaar tijd? Een mooi doel! Of wil je na een jaar uiteindelijk twee nieuwe klanten halen uit inbound marketing? Dat is zeker mogelijk.

Aan de hand van jouw doelen wordt er gekeken welke acties er moeten worden ondernomen om je doelen uiteindelijk te bereiken. Hoeveel uur en welke acties er nodig zijn, wordt vaak gebaseerd op eerdere cases en ervaringen van het marketingbureau.
Voordat je nu gaat roepen dat geen enkele branche hetzelfde is en dat het voor jouw bedrijf écht anders werkt dan voor die honderden andere, blijf even rustig. Het conversiepercentage van lead naar klant is bij het ene bedrijf inderdaad veel hoger dan het andere. Je kunt je voorstellen dat een bedrijf dat laagdrempelige oplossingen van een paar tientjes verkoopt, sneller een klant binnensleept dan een organisatie die miljoenenoplossingen aanbiedt.
Toch kun je op basis van het type organisatie, de branche waarin het bedrijf zich bevindt en het soort producten of diensten dat wordt verkocht, een goed beeld vormen van wat realistisch is. Als marketingbureau moet je natuurlijk ook geloven in wat je zegt dat mogelijk is, daarom zijn er verschillende bureaus die werken met een “no-cure-no-pay-mechanisme”. Kortom: als jouw doelen niet worden bepaald, hoef je niet te betalen. 

“Kan het niet wat goedkoper?”

Nadat je doelen duidelijk zijn, maakt het marketingbureau een uitgebreide offerte met daarin het inbound marketingtraject wat jouw organisatie gaat volgen. Alle werkzaamheden en bijbehorende uren zijn uitgewerkt en uitgerekend. Voor je neus ligt een plan die jou gaat helpen je (marketing)doelstellingen te halen.

De reactie van veel bedrijven: “Hallo, dat is duur! Kan het niet wat goedkoper?”

Onze reactie: “Ja, dat kan zeker. Maar als je je budget naar beneden bijstelt, zal je website minder had groeien in aantal bezoekers, komen er minder kwalitatieve leads en uiteindelijk minder klanten. Kortom: die marketingdoelstellingen die jij aan het begin van het traject gesteld hebt en op basis waarvan de kosten zijn bepaald, ga jij onmogelijk halen.”

Ik kan dit zo hard roepen als ik wil, maar bedrijven zijn stug en willen met inbound marketing aan de slag (maar wel voor flink wat minder geld).
Door het verlagen van je budget geef je ons als marketingbureau niet de kans om jou écht te helpen en zelf ontneem je je eigen mogelijkheid om je doelen te halen. Daarnaast gaat het alleen maar langer duren, want een goedkoper traject kost altijd meer tijd.

money-4.jpg

Een sprong in de tijd

Even een sprong in de tijd. Het is zes maanden na de start van jouw inbound marketingtraject. Na zes maanden verwacht je toch wel dat alles up and running is en dat de eerste leads of zelfs offertes uit inbound marketing binnen komen. Dat mag je ook zeker verwachten, als je voldoende budget hebt gestoken in je inbound marketingtraject en de acties juist uitgevoerd zijn.

Op dat punt ben je echter al lang onze waarschuwing aan het begin van het traject vergeten over budget en verwachtingen. Je vraagt je hard af of inbound marketing wel werkt en wat voor flutdiensten wij leveren.

Misschien wacht je nog een maandje of drie om het nog een kans te geven, maar dan ben je er écht klaar mee. De winst blijft achter en dat inbound marketingtraject duurt veel langer dan je had verwacht. Bovendien zie je nog geen resultaten. Je raakt in paniek, ontslaat het marketingbureau, stopt acuut met inbound marketing en kijkt naar je andere opties.

Er is één klein probleempje.
Je hebt geen andere opties meer.

Kan ik nog terug?

Denk je erover om terug te gaan naar de goede oude tijd van cold calling, beurzen, direct mail of zo’n billboard langs de weg? Leuk geprobeerd, als je gelooft dat mensen ineens telefoontjes opnemen van anonieme bellers, direct mail gaan openen en massaal beurzen gaan bezoeken.

Je staat met lege handen en je weet niet meer wat je moet doen. Geen inbound marketing, geen traditionele marketing, niets.

Keep Calm & Invest in Inbound Marketing

Wat je van deze blog kunt leren? De bedrijven die écht geloven in inbound marketing, een passend budget besteden aan marketingactiviteiten en geduldig afwachten totdat inbound marketing hen de resultaten levert (inbound marketing is immers een lange termijnstrategie), zijn de bedrijven die met kop en schouders boven de rest uitsteken. Daarnaast hebben ze het geld dat ze hebben geïnvesteerd in zo’n marketingbureau al dik en dwars terugverdiend.

De bedrijven die stoppen met inbound marketing (omdat ze ongeduldig zijn, inbound marketing niet vertrouwen of te weinig hebben geïnvesteerd) eindigen precies op die plek waar ze zijn begonnen: met niets.

Als het gaat om budget, is er maar één iemand die kan bepalen of het traject gaat slagen. En dat ben jij. Denk dus niet langer: “Het is te duur!” maar vraag aan het marketingbureau waarmee je gaat samenwerken: “Wat levert het op?” Als je gaat denken vanuit doelen en daar een passend budget aan koppelt, gaat inbound marketing voor jouw organisatie ongetwijfeld slagen.

Lees ook mijn andere blogs uit deze blogserie:

Deel 1: "Ik wil geen inbound marketing, want dan moet ik stoppen met al mijn outbound marketingactiviteiten."

download e-book Inbound Marketing

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-sales

Van funnel naar flywheel: blije klanten als geheim wapen!

Het is maandagochtend en je denkt: “nieuwe week, nieuwe kansen”. Je bent marketingmanager van een..

marketing-en-sales

Soms moet je klanten zelfs ontslaan...

Weet je nog dat je jouw bedrijf bent begonnen? Dat was fun. Je wilde vooruit, groeien, maar er..

inbound-marketing

3 redenen waarom online marketing niet genoeg is

Iedereen die zijn of haar marketing literatuur bijhoudt, weet het: digital marketing is here to..