<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

De Google Penguin update: alles wat je moet weten

Serita Vossen | Ik heb inmiddels al bijna 10 jaar ervaring op het gebied van online marketing, content en website ontwikkeling. Een ontzettende allrounder van teksten schrijven, html & css, zoekmachine optimalisatie tot een beetje photoshoppen, fotograferen en even een WordPress site opzetten. Sinds 2016 werkzaam bij Toomba in Lelystad waar ik voornamelijk actief ben op het gebied van contentmarketing en linkbuilding. Naast Toomba nog in het bezit van een aantal eigen websites op het gebied van kinderen (opvoeding en voorleesboeken) die ik met alle plezier onderhoud.

penguin_update-klein.jpg

23 september 2016 bevestigde Google dat ze een Google Penguin update hadden uitgerold. Nu is het een real-time proces. Wat is het ook alweer? Wat houd de nieuwe update in? En hoe speel je hier goed op in? In dit artikel lees je dat allemaal.

Wat is Google Penguin?

Misschien ken je het nog helemaal niet, of misschien is het inmiddels weggeëbd gezien de laatste update bijna 2 jaar geleden was. Even een resumé over wat Google Penguin ook alweer is:

 • Google Penguin is een algoritme dat wordt gebruikt bij het zoeken in Google. Het is een van de vele algoritmes en factoren die Google gebruikt bij het positioneren van de resultaten.
 • Het doel van Goolge Penguin is het filteren van spam links, ofwel onnatuurlijke links.
 • Het is een zelflerend systeem het past zich dus continu aan en wordt steeds beter.

Voorheen kon je honderden lage kwaliteit links of soms wel gewoon spam links naar je website laten wijzen en daardoor hoger scoren in Google. De eerste Google Penguin update vond plaatst in april 2012.

Bij elke volgende update was er steeds een vrij grote impact te zien in de zoekresultaten. Websites met (veel) spam links zakten soms zelfs drastisch in de zoekresultaten. Gevolg: minder bezoekers en vaak ook minder verkopen. Serieus probleem dus!

Wat is Google Penguin 4.0?

Deze laatste update, welke eigenlijk de 7de Penguin update is, wordt Penguin 4.0 genoemd. Ze zijn vanaf 23 september bezig gegaan met het uitrollen van deze nieuwste update.

Wat is er veranderd bij deze update?

 • Het algoritme wordt nu real-time toegepast. Voordeel is dat het geen enorme impact meer heeft bij elke update. Het zal nu natuurlijker gaan bewegen. Je hebt dus wel directer input wanneer je website in slecht vaarwater terecht komt.
 • Waar de website eerst volledig geraakt werd wanneer er spam-signalen opgemerkt werden wordt het nu per pagina.  Het is dus minder snel het geval dat de gehele website geraakt wordt door slechte links.
 • Het vorige punt kan natuurlijk een voordeel zijn, maar zo kan het ook lastiger zijn om te zien wanneer je een Google Penguin probleem hebt op een bepaalde pagina.

google-klein.jpg

Hoe voorkom je dat je geraakt wordt door Google Penguin?

Het belangrijkste is om je te houden aan de richtlijnen die Google zelf voorschrijft. Maar die laten nog wel een kleine ruimte over voor interpretatie, dus even wat praktische tips hoe je kunt voorkomen dat je straks de dupe wordt van de real-time Penguin.

 1. Zorg dat je geen betaalde links naar je website laat plaatsen. Zo wel, zorg dat deze gemarkeerd wordt met de tag “NoFollow”. Dan weet Google dat de waarde niet overgenomen moet worden.
 2. Let erop dat je link relevant is! De pagina waar vanaf gelinkt wordt moet relevant zijn voor de pagina waar naartoe gelinkt wordt.
 3. Zorg voor links vanaf kwaliteit websites, zo creëer je links met goede kwaliteit. Hoe herken je die?
  • Ziet de website er betrouwbaar uit? Werk alles of krijg je veel errors? De links die er op staan zijn die relevant?
  • Controleer de Domain Authority (DA) en Page Authority (PA) via Moz Open Site Explorer. Hoe hoog “goed” is hangt af van het DA en PA van je website en van wat de concurrentie heeft.
  • Majestic SEO werkt met een soort gelijk principe, ook altijd goed om op dezelfde manier te controleren. Zij werken met onder andere Trust Flow en Citation Flow.
 4. Probeer niet te veel invloed uit te oefenen op je linktekst of anchor.  Als dat veelal dezelfde is gaat het opvallen en gaat dat impact hebben.
 5. Site-wide links worden ook afgeraden (bijvoorbeeld een link in de footer). Het leek in Nederland nog niet al te veel negatieve impact te hebben, al denk ik wel dat met de real-time update je daar ook negatieve impact van kunt terugzien.
 6. En uiteraard ga niet overal fora spammen en reacties plaatsen voor een link. Dat heeft ook een negatief effect op je rankings.
 7. Zorg voor een natuurlijk linkprofiel. Die bevat diversiteit: websites met een hoge autoriteit, websites met een lagere autoriteit. Verschil in anchors en linkteksten. Link naar de homepagina maar ook vooral naar onderliggende pagina’s.
 8. Probeer start- en linkpagina’s (pagina’s met weinig content en veel links) zoveel mogelijk te vermijden. In Nederland werken deze pagina’s op dit moment nog redelijk maar de verwachting is zeker met deze real-time update dat het meer negatieve impact gaat hebben.

Wil je weten of je geraakt bent door een bepaalde update? Barracude heeft daar een leuke tool voor: Panguin tool. Je logt in met je Google Analytics en je kunt direct bekijken wanneer er updates waren (dus de handmatige updates, niet de real-time versies) en wat dat voor effect had op je bezoekersaantallen. Zo kun je het sneller identificeren.

Wat voor impact heeft deze update?

Ze rollen de update over een aantal dagen uit, omdat het natuurlijk een enorme impact heeft om alle websites opnieuw te crawlen en door hun nieuwe algoritme heen te halen. Dat lukt ze normaal gesproken ook zeker niet dagelijks.

Moz houd al tijden een soort “weerbericht” (MozCast) bij wat betreft de rankings. Daarin valt te zien dat het op dit moment ontzettend onrustig is in de zoekresultatenpagina’s. Er zijn ontzettend veel verschuivingen te zien de afgelopen dagen en het lijkt steeds turbulenter te worden.

Moz update hun post over de update de komende dagen regelmatig om te laten zien wat de precieze impact is van de wijziging bij Google.

Het is in ieder geval raadzaam de komende weken je website(s) nauwgezet in de gaten te houden of je een daling ziet in de rankings: dan heb je mogelijk een problemen met slechte kwaliteit links en is het zaak om die zo snel mogelijk te disavowen of te verwijderen!

Gastblog door Serita Vossen van internetbureau Toomba

Gesprek aanvragen

SEO
  

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?

Gerelateerd

marketing-automation

Conversieoptimalisatie in HubSpot

Na hard werken staat er eindelijk een website voor jouw bedrijf online. Het koste je een aantal..

seo

SEO in een notendop

Over search engine optimization (SEO) is al een hoop geschreven. Als je een blog wilt..

seo

Pillar content pagina's: 5 voorbeelden

Het belang van pillar content pagina’s en cluster content hoef ik je vast niet meer uit te leggen...