<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

De falende online marketingtrends van 2015

auteur
Tobias Pasma | Tobias is leergierig, open en energiek. Hij geniet van het op allerlei creatieve en leuke manieren bereiken van de juiste doelgroep.

falende-online-marketing-trends-2015.png

De ogen richten zich op volgend jaar en de online marketingtrends voor 2016 vliegen ons alweer om de oren. Regeren is vooruitzien, maar terugkijken kan ook verrijken. Welke verwachte online marketingtrends van 2015 hebben het niet waargemaakt? 

1. Teleurstellend Internet of Things

Martin Bal vindt de "Internet of Things-ontwikkeling elk jaar weer een tegenvaller." En dan vooral het gebrek aan pushmeldingen, zodra het einde van zijn biervoorraad in zicht is. "The Internet of Things stond in 2012 al op het lijstje trends," reageert Jentse van Westen, marketeer bij ICT-bedrijf Hupra. Hij verwacht dat voornamelijk grote partijen als KPN en vendoren zich serieus in deze markt (blijven) begeven. 

Babylonische spraakverwarring, één universele webdienst waaruit je alles kunt besturen - in plaats van tig verschillende apps te moeten installeren - en pittige maandbedragen: NRC-redacteur Marc Hijin beschrijft in zijn artikel 'Wat gaat er mis in mijn slimme huis?' de ongemakken van en teleurstelling over het gepruts en gepiel van een huis vol met internet communicerende gadgets, die het leven zo makkelijk zouden moeten maken. 

Eén van die ongemakken is het loerende oog, dat altijd waakzaam is. De beveiligingscamera's van Nest en Netatmo geven bij iedere beweging een notificatie naar je smartphone, wat zorgt voor veel onrust - en ongemakkelijk is voor de aanwezigen in je huis. Daarbovenop komt het schrijnende dilemma van überslimme technologie en domme gebruikers. Via insecam.org kijk je mee bij tienduizenden webcamera's wereldwijd, die met een voorspelbaar wachtwoord als 'admin' slecht beveiligd zijn. "Privacy vormt een bedreiging," beaamt Jentse van Westen, "waarmee Internet of Things een digitale ontwikkeling is waar marketing op in kan spelen."

En zo claimt, hoe teleurstellend ook, Internet of Things wederom zijn plekje in de lijst met verwachte marketingtrends voor volgend jaar

2. O - zó sociaal: SnapChat en WhatsApp

"Ik denk dat infographics en de opvolger motiongraphics wel gebruikt worden en populair zijn," reageert Dennis Kabbedijk van Veenman B.V. op LinkedIn, waar ik visuele content in de vorm van infographics opper als miskleun voor 2015. "Maar ik denk dat de trend zich, zoals in veel gevallen, minder snel ontwikkelt dan voorzien. Ik heb dit jaar vooral gezien dat alle nieuwe apps niet zo vreselijk gehyped zijn. Snapchat, Instagram, service via WhatsApp... het is er allemaal, maar om nu te zeggen dat het als trend is ingezet voor marketing?"

Collega Nicole van Roekel stemt in: "Ook Snapchat voor bedrijven heeft niet echt zoden aan de dijk gezet, ook al werd dat wel voorspeld." GoGo geeft een krachtig voorbeeld van hoe Snapchat te gebruiken, maar daarmee is de reisorganisatie ook wel één van de weinige succesvolle Nederlandse bedrijven die zich op het socialmediaplatform begeeft. 

"De ontwikkeling is er," vindt Sven Romijn van ETTU. "Maar gaat minder hard dan verwacht en zal zich de komende jaren doorzetten." Kabbedijk denkt "dat een hoop bedrijven vastlopen in de gigantische hoeveelheid mogelijkheden die je hebt. En dan de spagaat 'overal inspringen' of het risico 'iets te missen'." Zelf maakt hij bewuste keuzes: "We hoeven niet overal tussen te zitten (B2B) en als persoon hoef ik niet elk kanaal te volgen."

Maar ja, op welke social media moet jouw bedrijf zich focussen? 

3. Camera loopt... en eh, actie?

Uit onderzoek van Cisco Visual Networking Index blijkt dat 66 procent van het totale wereldwijde mobiele dataverkeer in 2017 zal bestaan uit videomateriaal. Online videoconsumptie neemt toe en zal blijven stijgen, is de verwachting. Toch lijken veel bedrijven de noodzaak van videomarketing nog niet te zien, vindt Brent Stevens van Dynamo Retail Group B.V: "Ik merk het al jaren: video wordt iedere keer weer bovenaan de lijstjes gezet als het belangrijkste waar bedrijven in moeten gaan investeren," merkt hij op. "Ik merk alleen dat veel bedrijven de 'nood' van het maken van videocontent nog niet zien. Hopelijk wel in 2016?"

"Wat ik me altijd afvraag," antwoordt Kabbedijk. "Als het al jaren bovenaan staat, is het dan nog een trend of gewoon een 'middel'?" Hij denkt dat de kosten die bij goede videocontent komt kijken voor veel bedrijven nog een obstakel is: "Want ik zie ook ontzettend veel slechte video's voorbij komen, gemaakt door een hobby'ist." Voor dat laatste valt natuurlijk van alles te zeggen, hoewel ik persoonlijk een ietwat amateuristisch filmpje niet per se storend vind. Het kan door authenticiteit immers ook vertrouwen wekken. Maar om met de wijze woorden van Kabbedijk af te sluiten: "Als je in een trend stapt, doe het dan ook goed en doordacht. Stap er niet in omdat het nu eenmaal een trend is." 

Tot zover de falende marketingtrends van 2015. Ik ben benieuwd: herken jij je hierin of mis je nog wat veelbelovende trends die afgelopen jaar niet gehaald hebben? Laat het ons weten!

download e-book Inbound Marketing

 

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-sales

Van funnel naar flywheel: blije klanten als geheim wapen!

Het is maandagochtend en je denkt: “nieuwe week, nieuwe kansen”. Je bent marketingmanager van een..

marketing-en-sales

Soms moet je klanten zelfs ontslaan...

Weet je nog dat je jouw bedrijf bent begonnen? Dat was fun. Je wilde vooruit, groeien, maar er..

inbound-marketing

3 redenen waarom online marketing niet genoeg is

Iedereen die zijn of haar marketing literatuur bijhoudt, weet het: digital marketing is here to..