<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

De 7 opvallendste inbound marketing trends voor 2015

auteur
One4marketing | The inbound company

Ja, het einde van het jaar zit er weer aan te komen, en dus is het tijd om eens vooruit te blikken naar wat het komende jaar allemaal gaat brengen. Dit jaar heb ik de inbound marketing steeds meer zien ontwikkelen en ook gezien dat het terrein won ten op zichten van outbound marketing. Inbound marketing staat duidelijk niet meer in de kinderschoenen en ook steeds meer managers en CEO’s gaan het belang ervan inzien. Content wordt steeds mooier, specifieker, en beter toegespitst op de potentiële klanten. Mooie ontwikkelingen dus, maar wat betekent dit allemaal voor de inbound marketing? Hierbij de, naar mijn mening, meest opvallende inbound marketing trends voor 2015.

trends_2015

1. Persoonlijker en menselijker

Steeds meer functies binnen een bedrijf en naar de klant toe worden gedigitaliseerd. Dit zorgt ervoor dat mensen de communicatie met een bedrijf killer vinden worden, en daardoor is deze trend ontstaan. Je ziet namelijk dat de communicatie steeds persoonlijker en menselijker wordt gemaakt, zodat bezoekers zich er toch aangesproken door voelen. Zo kun je content tegenwoordig toespitsen op de wensen van specifieke doelgroepen aan de hand van hun karakteristieke kenmerken. Hierdoor wordt de content die je bezoeker te zien krijgt voor hen relevanter en wordt dus ook de interactie gestimuleerd.
Die interactie is dan belangrijk om de menselijke kant van een bedrijf te laten zien. Zo kun je als medewerker persoonlijk (dus niet met een bedrijfsprofiel) reageren wanneer een bezoeker een reactie voor je achterlaat. Geef dus niet alleen een persoonlijke, maar ook absoluut een menselijke touch!

2. Micro targeting en hyper segmentatie

In het verlengde van het persoonlijker maken ligt deze trend: micro targeting en hyper segmentatie. Je moet dit zien als het focussen op steeds meer, en kleiner wordende doelgroepen die ook weer gesegmenteerd worden aan de hand van hun kenmerken. Hierdoor kun je je content nóg beter toespitsen dan je tot nu toe hebt gedaan. Hoe is dit dan anders? Nou, het is anders doordat mensen steeds meer informatie over zichzelf achterlaten op het web, en dan vooral op social media. Hierdoor zijn Twitter en Facebook goudmijnen aan informatie geworden, waarmee je je potentiële doelgroep nog beter kunt segmenteren. Dit wordt gezien als een algemene trend voor online marketing, waardoor je online advertenties beter kunt toespitsen, maar ik denk dat het ook toepasbaar zal zijn voor inbound marketing. Hoe meer je namelijk weet over je doelgroepen, hoe beter je hen kunt helpen.

Facebook_database

3. Visuele content: video’s

We zagen deze trend bij one4marketing al enige tijd aankomen: het belang van visuele content. Het is al even duidelijk dat Tweets met een plaatje erin veel meer aandacht krijgen dan gewone berichten zonder plaatje. De kans dat visuele content gedeeld wordt is ook 40 maal zo groot als bij enkel tekst. Denk hierbij aan mooie foto's, grappige plaatjes, of infographics. Video’s zijn natuurlijk nog de meest dynamische vorm van visuele content, dus de verwachting is ook dat dit in 2015 de sterkst toenemende vorm van content zal zijn. Bedrijven moeten dan vooral denken aan filmpjes waarin ze bijvoorbeeld uitleggen hoe een product werkt. Ook kun je denken aan webinars en korte filmpjes als onze “inbound marketing minuut”. Je zag het aantal video’s dat op Facebook gedeeld werd het afgelopen jaar al toenemen. Ik zou zeggen dat we die kans moeten gaan benutten komend jaar.

4. Invloed social media

De invloed van social media zal ook gaan veranderen. Veel marketeers voorspellen dat Google links op social media zwaarder zal gaan laten meetellen in hun PageRank algoritme, waardoor de invloed van social media in het algemeen dus groter zal worden. Ook lijkt social commerce zich te gaan ontwikkelen, waardoor consumenten op Facebook, Twitter, of Instagram maar op een button hoeven te klikken om een aankoop te doen. Dit zal de dynamiek van social media dus ook sterk veranderen, vooral voor B2C bedrijven. Nog een vooruitzicht voor social media is de ontwikkeling van “Facebook at work” wat beschreven werd door The Financial Times, gebaseerd op anonieme bronnen. Het gerucht gaat dat Facebook een zakelijk social netwerk aan het ontwikkelen is dat zou kunnen concurreren met LinkedIn. Dit kan dus weer tot kansen leiden voor B2B bedrijven. Al met al wordt het komende jaar dus een spannend jaar qua ontwikkelingen in de social media.

social-media

5. De ideale customer journey

In 2015 zal er nog meer gefocust worden op de ideale customer journey . Dit begint natuurlijk al door de meest relevante content te laten zien wanneer een prospect je website bezoekt, maar daar stopt het niet bij. Het gaat er eigenlijk om dat het voor mensen zo gemakkelijk mogelijk gemaakt wordt om alle stappen van de marketing trechter zo soepel mogelijk door te komen. Zo kun je bijvoorbeeld met een microcopy net even een extra stukje sturende informatie geven waardoor een formulier meteen de eerste keer goed ingevuld wordt. Zo verklein je de kans dat mensen uitvallen of onjuiste/onvolledige informatie opgeven. Dit soort kleine toepassing zullen het streven naar de ideale customer journey helpen.

6. Mobiel boven desktop

Mobiele apparaten worden steeds meer gebruikt om websites te bezoeken en deze aantallen zullen waarschijnlijk nog meer stijgen in 2015. Sommigen zeggen zelfs dat het mobiel groter zal worden dan desktop. Hoe dan ook, het is dus belangrijk om je website niet alleen maar voor browsers op de computer te optimaliseren, maar ook voor mobiele apparaten. Ook geeft deze ontwikkeling marketeers de kans om hun doelgroep te bereiken over een grotere tijd van de dag (niet meer alleen wanneer zij achter een computer zitten). De focus zal dus komend jaar, meer dan ooit, liggen op het gebruik van mobiele apparaten als mobiele telefoons, tablets, en wearables.

mobiel_boven_desktop

 

7. The internet of things

Last but not least, de trend van the internet of things zal zich verder uit gaan breiden het komende jaar. En dan wel in de vorm van wearable technologie. Denk hierbij aan smartwatches, die het afgelopen jaar massaal door verschillende merken op de markt werden gebracht. Dit soort kleine smart technologieën brengen voor marketeers een nieuwe uitdaging mee, namelijk: Hoe kunnen we zo’n klein apparaatje inzetten voor onze marketing? Het prioriteren van content en belangrijke informatie wordt hier de grootste moeilijkheid, want wat wil je nu precies op dat hele kleine scherm laten zien? The internet of things zal zo dus weer een compleet nieuwe dimensie toevoegen aan online marketing. Als hier goed op ingespeeld wordt dan zal ook deze trend zeker kansen bieden op inbound marketing gebied!

Dit zijn de voorspellingen die mij het meeste opvallen voor het komende jaar, en als ze allemaal uitkomen dan belooft het een zeer interessant jaar te worden. Welke trends voorspel jij? En hoe denk je erop in te gaan spelen? Ik wens jullie allemaal in ieder geval alvast een fijne jaarwisseling en al het beste voor 2015!

Inbound Marketing Start pakket

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-sales

Van funnel naar flywheel: blije klanten als geheim wapen!

Het is maandagochtend en je denkt: “nieuwe week, nieuwe kansen”. Je bent marketingmanager van een..

marketing-en-sales

Soms moet je klanten zelfs ontslaan...

Weet je nog dat je jouw bedrijf bent begonnen? Dat was fun. Je wilde vooruit, groeien, maar er..

inbound-marketing

3 redenen waarom online marketing niet genoeg is

Iedereen die zijn of haar marketing literatuur bijhoudt, weet het: digital marketing is here to..