<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Contentmarketing: je bereikt eerder resultaat dan je denkt

auteur
Tobias Pasma | Tobias is leergierig, open en energiek. Hij geniet van het op allerlei creatieve en leuke manieren bereiken van de juiste doelgroep.

Resultaat-lange-termijn.jpg

Afgelopen week las ik een artikel op Marketingfacts waar de marketingdirecteur van Exact wordt geïnterviewd over marketing automation. Hij bevestigde een gevoel waar ik al langere tijd mee rondliep, maar moeilijk concreet kon maken. In salesgesprekken vergat ik het soms te zeggen, maar ook in gesprek met klanten en collega’s wist ik niet goed hoe ik het moest verwoorden. Bij het lezen van zijn uitspraak, wist ik het. Dit is precies wat ik bedoel!

In het interview geeft Mark Appel, de marketingdirecteur van Exact, aan dat hij met zijn team een groot aantal leads wist te genereren voor het salesteam. Hierbij was marketing automation erg belangrijk. Hiermee genereer je efficiënt leads, heb je inzicht in de kwaliteit van jouw leads en kun je hen gericht opvolgen. Het doel van marketing automation is simpel, volgens Appel: het vullen van de pijplijn voor sales.

Vervolgens geeft hij aan dat marketing automation volgens hem wel verder gaat dan dat. En dat is precies wat ik bedoel met eerder resultaat bereiken. Hij geeft aan dat marketing automation ook gaat om het genereren van bereik. En dit gaat veel sneller dan kwalitatieve leads genereren.

Bereik genereren en kennisleider worden

Bij het vaststellen van KPI’s wordt heel vaak de focus gelegd op het aantal websitebezoekers, leads, sales qualified leads en klanten. Ik vind dit te beperkt en ik zal toelichten waarom.

Ten eerste heb je bereik nodig om sitebezoekers en leads te genereren via de content die je aanbiedt op je website. Een organisatie zonder volgers op social media, met weinig websitebezoekers per maand en medewerkers die geen online netwerk hebben, gaan geen leads genereren met contentmarketing. Een open deur misschien, maar toch krijgt het vaak te weinig aandacht. Er wordt dan allerlei content gecreëerd, want ‘contentmarketing werkt’, maar de resultaten blijven achter. Focus je daarom ook op het genereren van bereik, want dit resultaat is soms heel snel al bereikt.

city_3.0-1.jpg

Ten tweede: je moet gezien worden als kennisleider voordat leads zich melden. Je bent niet de enige organisatie die denkt contentmarketing in te zetten voor leadgeneratie. Heel veel organisaties doen dit. Stel jezelf daarom de vraag: waarom gaan mensen naar mijn site en waarom willen ze mijn content lezen of bekijken? Dat je contentmarketing wilt inzetten, is op zich een goede stap. Met name voor organisaties die kennisintensieve producten of diensten aanbieden, kan het een uitkomst zijn. Daar zit vaak de kennis in de organisatie verborgen en wordt die hoogstens gedeeld met een klant op het moment dat daarom gevraagd wordt. Geef de experts een online podium en deel jouw expertise! Op deze manier bouw je aan jouw profiel als kennisleider. En dat is nog zo’n ander effect van contentmarketing dat vaak vergeten wordt. Maak er daarom een KPI van. Dit is misschien iets moeilijker te meten dan het aantal te genereren leads, maar wel een voorwaarde om van content marketing een succes te maken.

Wanneer je eenmaal als kennisleider gezien wordt, komen de mensen vanzelf naar jou toe. Je hebt je plekje in de wereld van content marketing verdiend. Ga dus niet bij allerlei media proberen jouw content geplaatst te krijgen, omdat jij zogenaamd ‘interessante’ content hebt.

Dit artikel beschrijft dit heel duidelijk. Het geeft aan dat de kans dat jouw content geplaatst wordt op een website niet groot is. Het moet echt relevant, maar ook vernieuwend zijn, wil je dit voor elkaar krijgen. Wanneer je al een tijdje mee gaat en interessante content op jouw eigen website plaatst, verkrijg je wellicht een positie als kennisleider.

Belangrijk: contentmarketing is een strategie voor de lange termijn. Verwacht niet dat je leads genereert na het schrijven van je eerste blogs of na het publiceren van jouw eerste video’s, maar resultaten als ‘een imago als kennisleider’ of ‘meer bereik’ kunnen op korte termijn al gerealiseerd worden.

Vraag potentiele klanten wat ze van je vinden

Juist omdat de concurrentie bij contentmarketing zo moordend is, is jouw potentiële klant dus ook verwend wat dat betreft. Misschien converteert jouw content niet direct de meest kwalitatieve leads, het doet wel wat met je imago.

Stel je namelijk eens voor dat je het niet had. Dan zouden websitebezoekers jou misschien niet eens meer een kans geven, omdat ze geen professioneel beeld van jou krijgen.

Zo zei een klant onlangs tegen mij dat hij door zijn nieuwe website, die wij voor hem gebouwd hebben, door zijn content die op de website beschikbaar is en door zijn actieve aanwezigheid op social media een echte expertisestatus heeft verkregen. Potentiële klanten die hij spreekt, betwijfelen hun kennis en kunde al niet eens meer, ze vragen direct door naar de kosten en inhoud van een product of dienst.

aanpak-2.png

Vraag daarom eens wat potentiële klanten van jou vinden. Zo zijn wij als One4Marketing een bureau met 5-10 medewerkers en blijven potentiële klanten zich hierover verbazen. Door onze aanwezigheid op social media en uitgebreide kennisbank, denken mensen vaak dat daar een enorm team achter zit dat zich continu bezighoudt met contentcreatie. Niets is minder waar. Straks werken wij met zes professionals keihard aan het creëren van content, genereren van leads en klanten en aan resultaat voor onze klanten.

Wil jij ook kennisleider worden en jouw online bereik vergroten? Met een inbound marketingaanpak kan dit. Lees er meer over in ons gratis e-book.

download e-book Inbound Marketing

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-sales

Van funnel naar flywheel: blije klanten als geheim wapen!

Het is maandagochtend en je denkt: “nieuwe week, nieuwe kansen”. Je bent marketingmanager van een..

marketing-en-sales

Soms moet je klanten zelfs ontslaan...

Weet je nog dat je jouw bedrijf bent begonnen? Dat was fun. Je wilde vooruit, groeien, maar er..

inbound-marketing

3 redenen waarom online marketing niet genoeg is

Iedereen die zijn of haar marketing literatuur bijhoudt, weet het: digital marketing is here to..

Gerelateerd

Gerelateerd