<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Content creëren: tips voor de juiste schrijfstijl

auteur
One4marketing | The inbound company

typing.jpgEr wordt veel geschreven en gezegd over hoe we content zouden moeten creëren, hoe we dit het beste kunnen aanpakken en op welke manier we het beste kunnen schrijven. Creatief schrijven, noem maar op. Maar de stijl wordt soms wat achterwege gelaten, terwijl ook die juist heel bepalen kan zijn voor het succes van een artikel. Veel aspecten uit een schrijfstijl en de opmaak zijn van invloed op het uiterlijk van de tekst. Voor de gehaaste lezers uit deze tijd is het uiterlijk van een tekst vaak een bepalende factor voor het wel of niet verder lezen van de tekst.

 

1 De ideale lengte van een alinea..

.. verschilt natuurlijk per tekst, per schrijver en per medium. Maar ik kan je wel een aantal punten meegeven die je helpen om de ideale lengte van een alinea zo goed mogelijk te bereiken. Allereerst, te lange alinea’s zijn sowieso verboden. Lange lappen tekst wil niemand lezen, en zeker in deze tijd is dat niet aan de orde. Het zal me niet verbazen als het merendeel van de content die geproduceerd wordt, alleen gescand wordt. Mensen scannen teksten, om er snel achter te kunnen komen of het hen iets oplevert of interessant is, of niet.

Dat vraagt om korte, krachtige alinea’s waarin je to the point komt. Het belangrijkste onderdeel van een alinea is de kernzin: dé zin die duidelijk maakt wat je wil zeggen. Heb je meer ruimte over, dan kun je een korte introductie voor, of een korte uitleg na deze kernzin toevoegen. Zo kun je spelen met de manier waarop je de kennis die je deelt, brengt. Wil je bijvoorbeeld je lezers wat in spanning houden, dan bouw je op en bewaar je je kernzin voor het laatst. Wil je meer echt direct je punt maken, dan is wordt de kernzin de eerste zin van je alinea.

Je kernzin in de eerste of juist de laatste zin van een alinea verwerken, kan een goede tactiek zijn voor in deze tijd, met alweer de gehaaste lezers in gedachten. Bij het scannen van teksten letten mensen op slechts een paar punten, waarbij vaak de eerste en laatste zinnen van teksten en alinea’s worden ‘gescand’. Als jij daarin precies je punt weet te maken, heb je kans dat je de aandacht van de lezer getrokken hebt.

 

2 Wees gedoseerd enthousiast

exclamation_marks.jpgEnthousiasme is goed. Mensen vinden het prettig om gevoel en emotie mee te krijgen uit wat ze lezen. Voor schrijvers is het dan ook een uitdaging om het gevoel over te brengen in de tekst. Soms gaat dat wat ver, en leidt dat tot enthousiaste uitingen met bijvoorbeeld iets te veel uitroeptekens of hoofdletters. Nergens voor nodig. Een uitroepteken kan veel betekenissen hebben en bij het punt dat je wil maken net dat ene beetje meer kracht zetten. Maar overdrijf je met de hoeveelheid uitroeptekens – of vraagtekens – dan ga je te ver. Dit leidt tot ongeloofwaardigheid.

Deze ongeloofwaardige enthousiaste uitroeptekens kom ik ook wel eens tegen op mijn Twitter account. Laatst begon een account mij te volgen dat binnen no-time voor duizenden volgers op Twitter kon zorgen (!!!). Dat soort accounts volgen mij wel vaker, en altijd met zo’n schreeuwende, ongeloofwaardige hoeveelheid uitroeptekens. Ergens ook wel weer handig, dan weet ik direct dat ik daar niet meer naar om hoef te kijken.

Wat ik duidelijk wil maken, is dat enthousiasme, gevoel en emotie zeker belangrijk zijn voor het schrijven van content, maar dat het goed is om na te denken over de verhouding waarin je iets brengt. Ga niet overdrijven, en misleid je lezers niet met té enthousiaste kreten.

 

3 Zeg waar het op staat

Wanneer je hebt besloten om content te creëren, is het de bedoeling dat je bepaalde informatie verwerkt in een vorm die aantrekkelijk en leesbaar is voor een specifieke doelgroep. Er zijn verschillende manieren om dat te doen, maar voor iedere manier geldt dat het belangrijk is om duidelijk te zijn en te zeggen waar het op staat. Als je jouw kennis wil delen met klanten, is het essentieel dat je jouw punt maakt in plaats van er omheen te blijven draaien. Zoals al eerder gezegd, is het tegenwoordig een hele kunst om mensen zover te krijgen om jouw content te zien of te lezen. Wanneer je dan een langdradig verhaal ophangt, krijg je het nooit voor elkaar dat mensen verder lezen.

Het is dan ook van belang dat je niet om de zaken heen draait, maar zegt waar het op staat. Natuurlijk kun je het punt dat je wil maken verwerken op een aantrekkelijke manier, zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van storytelling. Maar bedenk bij het creëren hiervan goed of alle informatie die je verwerkt, relevant en nuttig is. Zo niet, vraag jezelf dan af of het niet beter is om het te schrappen.
Mensen willen namelijk niet al te veel moeite doen om informatie tot zich te nemen, dit moet makkelijk en snel kunnen gebeuren.

 

Ik hoop dat deze tips je op weg helpen om succesvolle content te creëren. Op welke punten let jij als je een tekst aan het schrijven bent? 

Bloggen voor beginners

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?

Gerelateerd

design

Content en design bij het bouwen van een website

Er moet een nieuwe website komen. Een grote, uitdagende klus ligt op je bordje. Er moeten nieuwe..

leadgeneratie

Zo verhoog je jouw website conversie met behulp van sociale bewijslast

Wanneer je in jouw markt samen met concurrerende bedrijven producten of diensten verkoopt die..

contentmarketing

Help! Al die instellingen op mijn camera!

Je hebt gekozen, videomarketing it is! Nu moet je de juiste camera uitzoeken. Maar welke..