<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Wat hebben Bohemian Rapsody en Valentijnsdag met marketing te maken?

auteur
One4marketing | The inbound company

valentijnsdagJe ziet het heel veel in de marketing: blogs of andere content die gekoppeld worden aan de actualiteiten van dat moment. Of dat nou feestdagen zijn of gewoon trends van het moment, veel marketeers spelen erop in. Vaak zijn dit actualiteiten die al iets te maken hebben met de branche van het bedrijf, maar dat hoeft niet altijd (denk bijvoorbeeld ook aan een blog over valentijnsdag door een marketing bedrijf).

Zo zie je ook marketing bedrijven die een stukje schrijven over de implementatie van SEPA rond de tijd dat dit gebeurde, terwijl dit niet eens direct iets met het bedrijf zelf te maken hoeft te hebben. Toch zijn dit vaak de best gelezen blogs en artikelen. Maar waarom? En waarom zou je zelf ook moeten proberen in te spelen op dit soort actualiteiten? Hier 3 redenen waarom:

1. Zoekmachines

Dit klinkt bijna als het intrappen van een opendeur, maar je ziet in zoekmachines dat de zoektermen die gebruikt worden veel te maken hebben met actualiteiten. Toen de Icebucket challenge op het hoogtepunt van zijn bestaan was stond hij ook bovenaan in de zoektermen die gebruikt werden op Google. Als je dus inspeelt op dit soort actualiteiten dan speel je tegelijkertijd ook in op de meest gezochte zoekwoorden en word je daarmee zichtbaar voor meer mensen.

ice bucket challenge

En dat het werkt, heb ikzelf heel duidelijk gezien. Ik schreef namelijk een blog over de Icebucket challenge en het is een van mijn meest gelezen blogs van vorig jaar.

2. Herkenbaar

Ook op social media is de kans dat er op je link geklikt wordt een stuk groter dan bij de gemiddelde blog. Dit komt doordat mensen het onderwerp herkennen waar je blog over gaat en het daardoor interessanter vinden. Mensen leren het beste door nieuwe kennis te koppelen aan bestaande kennis in hun hoofd. Denk bijvoorbeed aan Wiskunde: je begint niet meteen met de moeilijkste stof, maar bij de basis en van daaruit breid je het steeds verder uit. Op die manier neem je stof makkelijker op, en als je dus inspeelt op iets actueels dan borduur je voort op de bestaande kennis van je lezers. Je zult dus als lezer eerder op die links klikken over een herkenbaar onderwerp, dan op links over een onderwerp wat je nog helemaal niet kent.

3. Vernieuwende inzichten

Het linken van blogs aan actualiteiten kan zorgen voor vernieuwende inzichten. Als jij namelijk blogt over bijvoorbeeld marketing of ict, dan is het niet altijd voor de hand liggend dat jij dit koppelt aan een actualiteit als valentijnsdag of de ice bucket challenge. Zo heb ik bijvoorbeeld een keer een blog geschreven over bohemian rhapsody vanuit een marketing perspectief. Die blog zorgde ook voor een invalshoek die de meeste mensen nog niet eerder hadden gezien. Zo’n verrassende invalshoek vergroot ook weer de kans dat mensen jouw blog gaan lezen.

Bohemian Rhapsody

Het ‘haakje’

Je kunt dus verschillende actualiteiten kiezen om een blog over te schrijven. Zo heb je de actualiteiten die je vooraf in kunt plannen, zoals nationale feestdagen, internationale dagen, en seizoenen. Iedereen weet namelijk precies dat kerst ook dit jaar weer op 25 en 26 december zal vallen en wanneer oud en nieud of valentijnsdag zijn is ook voor niemand een verrassing. Het gevaar van dit soort ‘haakjes’ is dat de meesten hier al op inspelen, dus dat je blog misschien uit beeld verdwijnt in de zee van soortgelijke blogs. De sleutel is hier dan ook om ervoor te zorgen dat je blog eruit springt. Dat je dus echt een verrassende blog schrijft met een pakkende titel. Je wilt voorkomen dat je de zoveelste kerstmis blog bent over hetzelfde onderwerp. Gevaar is echter dat als je niks doet met dit soort dagen, je helemaal uit beeld verdwijnt van je lezers en potentiële klanten. Wees dus creatief voor dit soort onderwerpen, en kom met iets vernieuwends.

valentijnsdag

Daarnaast heb je actualiteiten die zich niet laten voorspellen. Dit zijn vaak trends of eenmalige gebeurtenissen waar je op in kunt spelen en een stuk over kunt schrijven. Gevaar is hier dan wel weer van dat je moet oppassen op welke actualiteiten je wel of niet inspeelt. Als je namelijk een actualiteit als haakje kiest die gevoelig ligt bij de lezer, dan is de kans groot dat je je reputatie eerder schaadt dan verbetert. Denk dus eerst goed na over welke onderwerpen je wel in je blogs kunt gebruiken, en welke je beter gewoon voorbij kunt laten gaan.

Verrassende combinaties

We hebben het er steeds al over dat verrassende invalshoeken zorgen voor meer nieuwsgierigheid bij je lezers waardoor ze sneller je blog zullen lezen. Maar hoe zorg je nu steeds voor die invalshoeken? Een goede manier is door combinaties te maken die je lezer niet snel zou verwachten. Schroom dus zeker niet als ICT bedrijf om een haakje te zoeken wat niet direct betrekking heeft op de ICT branche. Als je dit vervolgens wel weet te beschrijven vanuit een ICT perspectief, dan heb je een interessante blog met verrassende content.

Zorg in ieder geval ervoor dat wat je schrijft wel relevant is voor jouw lezers. Te ver gezochte combi’s zullen namelijk het tegenovergestelde effect hebben van wat je wilt bereiken. Als je dit eenmaal door hebt dan zal je merken dat actualiteiten blogs je meest gelezen blogs zullen worden.

Inbound Marketing Scan

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-sales

Van funnel naar flywheel: blije klanten als geheim wapen!

Het is maandagochtend en je denkt: “nieuwe week, nieuwe kansen”. Je bent marketingmanager van een..

marketing-en-sales

Soms moet je klanten zelfs ontslaan...

Weet je nog dat je jouw bedrijf bent begonnen? Dat was fun. Je wilde vooruit, groeien, maar er..

inbound-marketing

3 redenen waarom online marketing niet genoeg is

Iedereen die zijn of haar marketing literatuur bijhoudt, weet het: digital marketing is here to..