<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Content marketing: is het glas halfvol of half leeg?

auteur
Tobias Pasma | Tobias is leergierig, open en energiek. Hij geniet van het op allerlei creatieve en leuke manieren bereiken van de juiste doelgroep.

Content marketingSkippyballen, welk kind wordt daar nu niet blij van? Dagelijks springen talloze Nederlandse kinderen vrolijk in het rond. Echter, in landen zoals Spanje is het concept minder bekend. Mijn nicht besloot daar verandering in te brengen door een skippyballen-business op te zetten. Ze ontwierp een webwinkel met een ruim assortiment aan skippyballen in diverse kleuren, vormen en maten. In theorie was het plan waterdicht. Echter, er was één ding waar mijn nicht geen rekening mee had gehouden: Spanjaarden kopen bijna nooit online. Daar zit je dan met je skippyballen.

Met content marketing is het eigenlijk hetzelfde verhaal. In theorie zou het concept namelijk moeten werken, maar uit de praktijk blijkt dat dit lang niet altijd het geval is. Veel mensen snappen überhaupt het mechanisme achter content marketing niet. Anderen blijven sceptisch over de effecten ervan. Uit onderzoek van Forrester blijkt dat 51% van de marketeers van mening is dat content marketing lichtelijk effectief is, terwijl slechts 14% heilig gelooft in de resultaten die content marketing oplevert.

Dus is het glas van content marketing half vol of half leeg? Het hangt er natuurlijk maar net vanaf hoe je het bekijkt. Want werkt content marketing? Sure it does, maar wel op voorwaarde dat je goed je research hebt gedaan. Zolang je niet weet wie je klant is, en wat ze willen weten, zal je content marketing nooit doeltreffend en relevant zijn.

 

Wie probeer je te bereiken?

In het geval van de skippyballen was er sprake van een cross-cultureel misverstand. In Nederland zijn er namelijk genoeg mensen die producten online aanschaffen. Voor de consument biedt het gemak en voor de ondernemer is het een laagdrempelige manier om een bedrijf te starten zonder eerst een pand aan te hoeven schaffen. Helaas doet deze trend zich in Spanje niet voor. Je kunt een prachtige webwinkel designen, maar als er geen kip op het internet te vinden is bereik je je doelgroep gewoonweg niet. Hetzelfde principe geldt voor content marketing: je kan geweldige content hebben, maar zolang je je doelgroep niet bereikt, blijft succes uit. Stel bijvoorbeeld nu dat je wandelstokken verkoopt. Misschien kun je wel prachtige reisverslagen schrijven over je 10-daagse trekkingstocht door de Himalayas, die je vervolgens uitlicht op Facebook. Echter, als je wandelstokken verkoopt met een doelgroep van 60+ dan dan is dit soort content natuurlijk niet erg doeltreffend.

 

Wat willen ze weten?

Het grootste knelpunt wordt echter veroorzaakt doordat bedrijven het accent op zichzelf leggen, in plaats van op de klant. Vol trots vertellen marketeers over de features van hun producten en de kwaliteit van hun diensten. Hierbij vergeten ze in hun enthousiasme dat het product op zichzelf de klant eigenlijk niet boeit. Immers heb je als consument maar twee motieven om een product aan te schaffen, namelijk om een bestaand probleem op te lossen of om er 'gelukkiger' van te worden. Beide motieven uiten zich in de toegevoegde waarde van het product, niet in het product zelf. Het is dan ook die toegevoegde waarde waar je als marketeer je verhaal omheen moet bouwen. Pas dan creëer je relevante content waar de klant écht iets mee kan. 

 

Reclame met een strik eromheen

Marketeers gebruiken content marketing nog te veel om hun product op een subtiele manier te promoten door er een sierlijke, journalistieke strik omheen te doen. Dit staat ook wel bekend als een advertorial of native advertising. Het is echter nogal naief om te verwachten dat klanten vrijwillig je verkapte reclame lezen, laat staan waarderen. Zonde, want als je content schrijft in termen van toegevoegde waarde komt de klant zelf tot de conclusie dat je product de moeite waard is. Daarnaast is het van belang om deze content op het juiste moment, op de juiste plaats, bij de juiste doelgroep af te leveren. Kortom: lever klantgerichte content in de juiste context, dan zul je merken dat het half lege glas toch half vol blijkt te zijn. 

 

 

Zakelijk bloggen voor gevorderden
Met dank aan Business2Community

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-sales

Van funnel naar flywheel: blije klanten als geheim wapen!

Het is maandagochtend en je denkt: “nieuwe week, nieuwe kansen”. Je bent marketingmanager van een..

marketing-en-sales

Soms moet je klanten zelfs ontslaan...

Weet je nog dat je jouw bedrijf bent begonnen? Dat was fun. Je wilde vooruit, groeien, maar er..

inbound-marketing

3 redenen waarom online marketing niet genoeg is

Iedereen die zijn of haar marketing literatuur bijhoudt, weet het: digital marketing is here to..

Gerelateerd