<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

5 tips voor marketeers om meer te doen in minder tijd

auteur
Tobias Pasma | Tobias is leergierig, open en energiek. Hij geniet van het op allerlei creatieve en leuke manieren bereiken van de juiste doelgroep.

Marketing focus

Ik dacht altijd dat ik heel efficiënt te werk ging. Ik ben immers een vrouw en dat betekent dat ik gezegend ben met het talent om te multitasken. Opdracht afronden, case study schrijven, emails versturen, Whatsappen.. en dat terwijl ook nog de tv aanstond. Ik kon het allemaal tegelijk, fantastisch!

Die droombubbel spatte uiteen toen ik ontdekte dat er niks inefficiënter is dan multitasken: het menselijk brein (inderdaad, ook het vrouwelijke niet) is er gewoonweg niet voor gemaakt om snel te schakelen van de ene naar de andere taak. Teveel informatie zorgt ervoor dat je brein overbelast raakt, waardoor deze minder goed gaat werken. Je krijgt dus misschien wel meer informatie binnen, maar er gebeurt niets met die informatie!

Het meest deprimerende van alles is het eindresultaat van een dag multitasken: niet alleen ben je mentaal uitgeput, je hebt waarschijnlijk niet eens veel bereikt. Gelukkig is de redding nabij! Ik geef je 5 tips om meer gedaan te krijgen in minder tijd, om zo een efficiëntere marketeer te worden.


 

1. Maak een scrumboard

Bij One4Marketing werken we er ook mee: een scrumboard! Een scrumboard geeft een overzicht van wat er gedaan moet worden en door wie. Meestal bestaat het uit 5 à 6 kolommen. Wij gebruiken de eerste kolom bijvoorbeeld als backlog. In dit vak plaatsen we taken die op de lange termijn moeten gebeuren. Die taken schrijven we op een post-it en plakken we vervolgens in die kolom. Iedere medewerker heeft hierbij een eigen post-it kleur zodat ook duidelijk is welke medewerker waarvoor verantwoordelijk is. Op dezelfde manier hebben we ook een kolom voor taken met een hoge prioriteit, een kolom met taken waar we op dat moment mee bezig zijn en een kolom waar alle afgeronde taken komen te staan. Doordat je bewust een taak selecteert, stimuleer je jezelf om je hierop te focussen en de andere taken voor nu te laten voor wat het is. Meer weten over Scrum? Dan is dit blog waarschijnlijk interessant voor jou!

Scrum

   

2. Delegeer

Om efficiënt te werken moet je een duidelijke focus hebben. En om een goede focus te hebben moet je niet te veel taken op je nemen. Krampachtig proberen aan al je verplichtingen te voldoen maakt je immers geen goede medewerker, maar een control freak en soms zelfs een stresskip. Delegeer daarom de taken waar mogelijk wanneer je to-do lijst de grond raakt. Dit versterkt het samenspel binnen een team en verhoogt bovendien de efficiëntie. Geef je collega wel de vrijheid om de taak ‘eigen’ te maken, om het not invented here-syndroom te voorkomen: als het niet precies zoals jij dat zou willen, dan moet je dit accepteren.

 

3.Durf nee te zeggen

Niet iedereen heeft de luxe om te delegeren. Het kan natuurlijk ook zijn dat mensen taken naar jou delegeren. Dat kan je baas zijn, maar ook een collega die smeekt of je hem of haar uit de brand wilt helpen. Het is dan vaak toch heel lastig om 'nee' te zeggen. Dat heeft vaak te maken met het zogenaamde 'aardigheidssyndroom': je bent bang minder aardig gevonden te worden wanneer je 'nee' zegt tegen iemand. Dit komt doordat het woord op zich toch een negatieve klant heeft. Dat terwijl mensen je meestal juist respecteren omdat je voor jezelf opkomt. Bovendien: als je maar half werk verricht omdat je te veel taken op je bord hebt genomen, heeft niemand daar wat aan - niet jij, maar ook je baas/collega niet.

 

4. Denk en handel slimmer, niet meer

Het is heel verleidelijk om te denken dat hoe meer je denkt en doet, hoe beter het resultaat zou moeten zijn. Niets is minder waar. Ik heb dagen gehad dat ik van 's ochtends vroeg tot 's avonds naar een scherm heb gestaard terwijl ik aan het einde van de dag weinig bereikt heb.Ik heb ook dagen gehad dat ik veel meer taken in minder dan een paar uur heb afgerond. Probeer je bewust te zijn van de voortgang die je maakt op een dag. Vaak is dat al voldoende om ervoor te zorgen dat je beter aan de slag gaat. Merk je dat je concentratie echt heel laag is? Schuif je werk even aan de kant en ga even iets anders doen. Probeer daarna de focus weer op te pakken.

 

5. Gebruik technologie, op de goede manier!

Heeft technologie het leven makkelijker of juist moeilijker gemaakt? Het antwoord hangt er van af hoe je het gebruikt. Vanwege de technologische vooruitgang is er zó ontzettend veel informatie beschikbaar dat we die hoeveelheid gewoonweg niet meer kunnen verwerken. Tijdens werk, op een borrel of zelfs 's avonds op de bank wordt je constant afgeleid door informatie afkomstig van je computer en mobiele telefoon. Die overload zorgt dat we ons niet continu op één taak kunnen richten. Gebruik technologie daarom op een verstandige manier. Gebruik je computer om informatie te zoeken met betrekking tot je hetgeen wat je moet doen en zet op je mobiele telefoon alleen de notificaties aan die voor jou echt belangrijk zijn. Probeer irrelevante informatie van buitenaf zoveel mogelijk te vermijden. Als je dit lastig vindt, kun je ervoor kiezen om applicaties zoals SelfControl te installeren om andere websites en apps tijdelijk te blokkeren. 

 

Focus is een keuze

Nu ik aan deze alinea begin, merk ik dat er van alle kanten naar me geschreeuwd wordt. In mijn linker ooghoek zie ik het lampje van mijn mobiel branden, die ik tevergeefs bovenop de kast heb gelegd zodat 'ie niet binnen handbereik is. In mijn rechter ooghoek zie ik een pak Oreo's en buiten hoor ik dat er een festival aan de gang is. Toegegeven: focussen is niet altijd makkelijk, het is echt iets waar je bewust voor moet kiezen. Ik bedoel maar: hoor je nu eigenlijk ook niet ergens anders mee bezig te zijn? Hup, terug aan het werk!

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-sales

Van funnel naar flywheel: blije klanten als geheim wapen!

Het is maandagochtend en je denkt: “nieuwe week, nieuwe kansen”. Je bent marketingmanager van een..

marketing-en-sales

Soms moet je klanten zelfs ontslaan...

Weet je nog dat je jouw bedrijf bent begonnen? Dat was fun. Je wilde vooruit, groeien, maar er..

inbound-marketing

3 redenen waarom online marketing niet genoeg is

Iedereen die zijn of haar marketing literatuur bijhoudt, weet het: digital marketing is here to..

Gerelateerd