<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Weet jij waar je website bezoekers vandaan komen?

auteur
One4marketing | The inbound company

BhzFD kIUAA0gqOEen homepagina lijkt de belangrijkste pagina van een website te zijn, maar eigenlijk is niets minder waar. Veel mensen denken nog steeds dat hun bezoekers binnenkomen via de homepagina, en vervolgens verder hun weg vinden op de website. Tegenwoordig zijn er echter veel meer manieren waarop bezoekers een website bereiken, denk bijvoorbeeld alleen al aan alle social media. Om te weten waar je wel en niet in moet investeren, is het van belang dat je meet, en vooral blijft meten, waar je bezoekers vandaan komen. Het zou toch zonde zijn als je maandelijks een x-bedrag betaalt aan advertenties, terwijl het merendeel van je bezoekers binnen komen via zoekmachines en social media?


Entree via ..

Bij het leren kennen van je klanten en je bezoekers hoort ook dat je weet waar ze vandaan komen, en dan bedoel ik niet waar ze wonen, maar via welke weg ze op jouw website terecht komen. In eerste instantie bestaat daar de homepage voor. Je tikt de naam van een website in en je komt terecht op de homepage. Een soort online visitekaartje dus, en als dat niet goed in elkaar zit, klikken mensen binnen een paar seconden jouw website weer weg en heb je je kans verspild. Dat laatste geldt op zich nog steeds, alleen geldt dat ondertussen voor meerdere pagina’s op je website. Bezoekers komen niet alleen meer via een homepage op je website, de ingangen via social media, e-mail en reclamebanners worden steeds vaker gebruikt.
Bijna ieder bedrijf heeft tegenwoordig namelijk wel één of meerdere accounts bij verschillende sociale netwerken. Wanneer je als bedrijf specifieke informatie plaatst via een link in een Twitter- of Facebook-bericht, komen mensen die op de link klikken vaak terecht op een landingspagina. Zij komen dus niet direct in aanraking met de homepage, sterker nog, de kans bestaat dat ze die helemaal niet bekijken. Hoe je deze landingspagina's creëert en optimaliseert, lees je hier.

Ook door zoektermen in zoekmachines in te voeren en vervolgens te klikken op de gevonden websites, worden mensen naar landingspagina’s geleid. Daarom is het belangrijk dat deze landingspagina’s perfect zijn opgebouwd en direct voldoen aan de wens van de bezoeker, ze moeten zogezegd een antwoord geven op de vraag die de bezoeker in de zoekmachine ingeeft. Via deze landingspagina’s komen bezoekers binnen op je website en vinden zij verder hun weg. Deze bezoekers komen vaak niet eens op de homepage terecht. Net als de bezoekers die je website vinden door op reclamebanners te klikken. Ook zij komen terecht op landingspagina’s in plaats van de homepage.
Tot slot de e-mailmarketing. Dit geldt niet voor zozeer voor bezoekers, maar meer voor leads of bestaande klanten. Leads kunnen zich bijvoorbeeld hebben ingeschreven voor een nieuwsbrief en klanten kunnen na het doen van een aankoop eens in de zoveel dagen een update via e-mail krijgen. Ook in deze mails staan als het goed is voldoende links die verwijzen naar jouw website en die uiteindelijk weer terechtkomen bij bepaalde landingspagina’s.
Er zijn twee redenen waarom je zou moeten weten via welke weg bezoekers bij jouw website terecht komen:

  1. Zo wordt duidelijk welke ingangen op je website het meest optimaal moeten zijn
  2. Zo wordt duidelijk in welke landingspagina’s je moet investeren

Wanneer blijkt dat er bijvoorbeeld weinig wordt geklikt op je advertenties en het nagenoeg niets oplevert, dan weet je dat je daar wat minder tijd en geld in kunt steken en je meer moet focussen op de ingangen die wel goed lopen. Of juist andersom, wil je toch dat ook via die advertenties meer bezoekers binnenkomen, kun je bedenken om daar juist wat extra in te investeren. Hoe dan ook levert de kennis van waar je bezoekers vandaan komen je veel op.
Niet alleen voor nieuwe bezoekers, maar ook voor bestaande klanten is het van belang dat je blijft voldoen aan de gecreëerde verwachtingen. Als je een goede e-mail verstuurt die vraagt om doorklikken, moet je er ook voor zorgen dat de landingspagina voldoet aan de verwachtingen en er perfect op aansluit. Op die manier behoud je je klanten.

Click through rate
Het belang van het analyseren via welke weg bezoekers op jouw website terecht komen is inmiddels duidelijk. Dit kun je meten door middel van de Click through rate (CTR). Deze ctr geeft in een percentage weer hoeveel mensen er klikken op links in advertenties of e-mails.
Het handige hiervan wat betreft e-mail is dat je beter weet hoe je de e-mails zou moeten opbouwen, je kunt erachter komen welke delen van de mail als meer en minder interessant of relevant worden ervaren.
Doordat social media de laatste jaren zo enorm is opgekomen, zijn veel bedrijven druk bezig om alles rondom hun social media kanalen te analyseren. Ontzettend belangrijk natuurlijk, maar ook het meten van ctr’s is essentieel en kan je verder helpen met het optimaliseren van je website.

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-sales

Van funnel naar flywheel: blije klanten als geheim wapen!

Het is maandagochtend en je denkt: “nieuwe week, nieuwe kansen”. Je bent marketingmanager van een..

marketing-en-sales

Soms moet je klanten zelfs ontslaan...

Weet je nog dat je jouw bedrijf bent begonnen? Dat was fun. Je wilde vooruit, groeien, maar er..

inbound-marketing

3 redenen waarom online marketing niet genoeg is

Iedereen die zijn of haar marketing literatuur bijhoudt, weet het: digital marketing is here to..

Gerelateerd