<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Next Marketing 2014: zou jij klant van jezelf willen zijn?

door: Driek Geurtsen

Next Marketing 2014: zou jij klant van jezelf willen zijn?

Next Marketing 2014: zou jij klant van jezelf willen zijn?

auteur
Oprichter & CEO Elke dag sta ik open voor mensen en hun vragen en doelen. Die vragen beantwoorden met creatieve oplossingen, daar doe ik het voor.
One4marketing

klant_next_marketingNext Marketing 2014. Een event door One4Marketing en ICTValley georganiseerd. Vorig jaar was het een succes en ook dit jaar hoopten we weer op een inspirerende dag. En dat was het!  Een vraag die o.a. bij mij is blijven hangen: zou jij klant van jezelf willen zijn? We kunnen allemaal mooie verhalen vertellen over de nieuwe marketeer die niet meer irriteert, maar juist de helpende hand biedt aan de klant. Maar, zetten we écht alles op alles om onze klant optimaal te bedienen?  Oftewel, zou je klant van jezelf willen zijn?

 

Marketeers zijn niet te vertrouwen

De dag begon met een welkom van Driek Geurtsen namens ICTValley en One4Marketing. Vervolgens opende de eerste keynote spreker, Marlene Dekkers het inhoudelijke gedeelte van de dag. Marlene vertelde de zaal even goed waar het op stond. De wereld om ons heen en eveneens de wereld waarin onze doelgroep zich bevindt, ontwikkelt zich en verandert continu. De vraag voor jou als organisatie is: verander jij mee of blijf je achter? De manier waarop mensen aan hun informatie komen en keuzes maken is enorm veranderd ten opzichte van jaren geleden. Even een paar feitjes op een rij:

  • 86% van de mensen wantrouwt reclame
  • Meer dan 85% vertrouwt op tips van vrienden
  • 68% gaat op zoek naar ervaringen van anderen via social media
  • In de Business2Business (B2B) wereld start 78% hun zoektocht op internet
  • Meer dan 50% van het aankoopproces bij B2B speelt zich anoniem af op het internet nog voor het eerste contact

Deze cijfers liegen niet. Ben jij wel te vertrouwen als marketeer? Want die 86% moet zo snel mogelijk naar beneden, toch?

 

fans_inboundGeen klanten, maar fans

Hoe doe je dat dan? Zorg ervoor dat je je onderscheidt als organisatie. Onderscheiden door authenticiteit. Communiceer niet steeds over wat je doet, maar waarom je het doet. Inderdaad, daar is ‘ie weer: de golden cirkel van Simon Sinek. En ik blijf hem net zo lang verkondigen, totdat iedere marketeer de theorie kent. Het is namelijk hartstikke waar.

Door te communiceren over waarom je bestaat als organisatie, wat jou beweegt en energie geeft, verkrijg je niet alleen klanten; je creëert fans!

 

Praat met je doelgroep, niet tegen je doelgroep

Na de lezing van Marlene heb ik de resultaten van het onderzoek naar Inbound Marketing bij ICT-bedrijven gepresenteerd. Dit onderzoek geeft inzicht in de mate waarop Inbound Marketing geadopteerd is bij ICT-bedrijven. De meeste bedrijven hebben een blog en zijn actief op social media. Er wordt alleen nog te weinig gemeten wat de toegevoegde waarde is van deze activiteiten. Websitebezoekers en bereik op social media zijn bij de meeste bedrijven wel bekend. De kosten per nieuwe sitebezoeker, lead of klant zijn niet of nauwelijks bekend. Zo kan er ook niet goed op gestuurd worden. Werk aan de winkel dus!

Daarnaast viel het erg op dat veel bedrijven, maar liefst 89%, op social media hun doelgroep informeert over hun producten of diensten. Don’t do that! Luister naar je doelgroep, stel vragen over wat hen bezighoudt en over waar jij hen mee kunt helpen. Praat mét je doelgroep, niet tegen je doelgroep.

 

Bring the love back

Na een korte pauze was het tijd voor de volgende keynote spreker: Edwin Vlems. Hij liet ons zien wat Inbound Marketing kan betekenen voor een organisatie door voorbeelden uit de praktijk te laten zien. In veel bedrijven zit vaak een enorme schat aan kennis verborgen bij mensen die al jarenlang werken in een bepaalde branche of voor hetzelfde bedrijf. Veel van hen zijn niet gewend hier iets mee te doen. Deze kennis kun je juist goed gebruiken om kennisleider te worden in jouw branche. Help de medewerkers aan een andere mindset: een mindset van (online) kennis delen en transparantie.

De manier waarop je met je doelgroep communiceert is heel erg belangrijk. Wat straal je uit? Wil je mensen alleen maar iets verkopen of wil je ze helpen? Dit filmpje illustreert heel goed dat adverteren en alleen maar over jezelf (lees: producten en diensten) praten niet werkt. Mensen moeten van je houden!

 

 

The consumer is in control

Na een aantal interessante breakoutsessies was het tijd voor de laatste keynote spreker van de dag, Jeetu Mahtani. Jeetu is managing director bij HubSpot en was vanuit Dublin overgevlogen om ons mee te nemen in de filosofie van Inbound Marketing en HubSpot.

Hij startte met een confronterend begin. Uit een onderzoek naar de waardering van verschillende beroepen op het gebied van ethiek en eerlijkheid bleek dat marketeers enorm laag scoorden. Advocaten, rechters en bankiers scoorden veel beter dan marketeers. Oftewel, marketeers zijn verre van loveable.

Dat moet veranderen. En gelukkig is dat tot heel veel marketeers al doorgedrongen. 58% van de Europese marketeers heeft in 2013 namelijk al een Inbound Marketing strategie geïmplementeerd. Zij zien ook dat het werkt. Zij verkrijgen niet alleen meer en loyalere klanten, de kosten van hun marketinginspanningen gaan ook nog eens drastisch omlaag.

En, hoor jij bij die 58%? 

 

Inbound Marketing, Ebook

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-marketing

Hoe zorgt de customer journey voor meer omzet bij huidige klanten?

Update 7-4-2021 Bij een groot aantal bedrijven gaat veel aandacht uit naar het binnenhalen van..

inbound-marketing

5 Hubspot updates die jouw bedrijf laten groeien

Recent heeft HubSpot weer nieuwe updates uitgebracht. Met name de Salestool is sterk verbeterd. In..

inbound-marketing

De geschiedenis van inbound marketing

De ontwikkeling van inbound marketing Inbound marketing is meer dan een buzzwoord. Het is een..