<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Zo creëer je in 3 stappen een inbound marketing mindset

auteur
Tobias Pasma | Tobias is leergierig, open en energiek. Hij geniet van het op allerlei creatieve en leuke manieren bereiken van de juiste doelgroep.

Inbound marketing mindset

De beste manier om bestaande gewoontes en mindsets te doorbreken is door mensen uit hun context te halen. Ik had bijvoorbeeld de gewoonte om elke dag een brownie te halen bij de patisserie waar ik standaard langs liep. En hoe vaker ik het kocht, hoe moeilijker het werd om die brownie een keer niet te kopen. Ik werd er immers elke dag opnieuw mee geconfronteerd als ik langs de patisserie liep. Inmiddels ben ik verhuisd en loop ik niet meer standaard langs het browniezaakje. Wel passeer ik de lokale markt waar je voor een prikkie een volle zak fruit krijgt. Je zou dus kunnen zeggen dat de verhuizing heeft gezorgd voor een nieuwe, gezondere gewoonte.

Op dezelfde manier vinden veel managers het moeilijk om de bestaande mindset van een bedrijf te vervangen door een inbound marketing mindset, die de focus legt op kennis delen, gevonden worden en het opbouwen van duurzame klantrelaties. Maar hoe krijg je medewerkers mee in je inbound marketing strategie? In dit artikel leer je hoe je in drie stappen een inbound marketing mindset creëert!

 

1. Doorbreek de bestaande mindset

Over het algemeen hechten medewerkers zich aan de vertrouwde, traditionele rollen: de IT’er houdt zich bezig met IT en de marketeer houdt zich bezig met marketing. Dus waarom zou de IT’er opeens gaan bloggen? Door medewerkers uit hun context te halen, staan ze open voor nieuwe mogelijkheden. Concreet bereik je dit door te investeren in:

  • Trainingen. Introduceer thema's zoals inbound marketing, content marketing en social media door middel van trainingen. Hierdoor worden medewerkers losgetrokken van hun oorspronkelijke taak, zodat ze openstaan voor nieuwe informatie.
  • Nieuw materiaal. Laat medewerkers werken met nieuw materiaal zoals gebruiksvriendelijke marketing software (bv HubSpot). Hierdoor worden zij gemotiveerd om de kennis die ze opdoen tijdens trainingen praktisch toe te passen. Naarmate ze steeds handiger worden met de tools, wordt het voor medewerkers steeds makkelijker om deze in het dagelijkse kantoorleven te gebruiken.
  

2. Inspireer

Wanneer de oorspronkelijke mentaliteit is doorbroken, komt er plaats vrij voor een nieuwe mindset. In deze fase ligt de nadruk op motiveren en enthousiasmeren, met als doel dat medewerkers zich (pro)actief gaan gedragen naar de inbound marketing strategie. Dat is geen gemakkelijke opgave. Vooral de medewerkers die na al die jaren zijn vastgeroest in de gebruiken van de organisatie zien de implementatie van een nieuwe mindset als een bedreiging. De cruciale factor in deze fase is de een inspirerend leiderfiguur, die verbonden is met alle afdelingen van de organisatie en het charisma heeft om medewerkers warm te maken voor inbound marketing. Concreet kun je medewerkers inspireren door:

  • Periodieke gesprekken te houden. Sommige medewerkers voelen zich mogelijk bedreigd wanneer wordt medegedeeld dat de hele bedrijfsmentaliteit op de schop gaat. Door het gesprek aan te gaan - individueel én in groepsverband - voorkom je opgekropte frustraties en krijgen medewerkers meer inzicht in het belang van de nieuwe strategie.
  • Brainstormsessies te organiseren. Laat medewerkers hun ideeën delen met betrekking tot de nieuwe strategie. Niet alleen verhoogt dit over het algemeen de betrokkenheid, het leidt ook tot waardevolle, nieuwe ideeën en inzichten voor de organisatie.  

Voor de opstandige taaie rakkers binnen de organisatie kan het effectief zijn om ze te interviewen. Op basis hiervan kun je vervolgens een artikel schrijven. Op die manier ontdekken zij hoe leuk het is om kennis te delen, en dat opent weer deuren voor de volgende stap; namelijk om zelf content te creëren.

 

3. Beloon

De implementatie van de inbound marketing mindset moet niet alleen inspirational, maar ook celebrational zijn. Bedenk creatieve manieren om medewerkers extra te motiveren. De beloning kan zowel intrinsiek (complimenten, schouderklopje etc.) als extrinsiek zijn (financiële beloning):

  • Belonen op basis van motivatie. Zet de meest gemotiveerde medewerker bijvoorbeeld in het zonnetje door deze de titel ‘medewerker van de maand’ te geven. Intrinsieke beloningen zijn zeer effectief omdat ze de binding tussen medewerker en bedrijf vergroten.
  • Belonen op basis van prestaties. Je zou de medewerker met het meest bezochte blogartikel bijvoorbeeld kunnen belonen door deze een bonus te geven. 

Omdat je medewerkers niet alleen wil belonen op basis van hun prestaties, maar ook hun motivatie, is het aan te raden om een combinatie van intrinsieke en extrinsieke beloningen te gebruiken.


Begin bij de kern

Bestaande structuren zijn moeilijk te doorbreken. Zeker voor grote, stugge organisaties kan het gruwelijk lastig zijn om alle medewerkers mee te krijgen in een nieuwe mindset. Onmisbaar in dit proces is een leiderfiguur die uitlegt waarom inbound marketing nu – maar vooral in de toekomst – noodzakelijk is voor het voortbestaan van de organisatie. Ook moet benadrukt worden dat de nieuwe strategie er op de lange termijn voor zorgt dat je meer waar krijgt voor je geld. Dat is waarom ik nu met 10 bananen naar huis ga in plaats van 1 brownie. 

 

E-book Branding

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-sales

Van funnel naar flywheel: blije klanten als geheim wapen!

Het is maandagochtend en je denkt: “nieuwe week, nieuwe kansen”. Je bent marketingmanager van een..

marketing-en-sales

Soms moet je klanten zelfs ontslaan...

Weet je nog dat je jouw bedrijf bent begonnen? Dat was fun. Je wilde vooruit, groeien, maar er..

inbound-marketing

3 redenen waarom online marketing niet genoeg is

Iedereen die zijn of haar marketing literatuur bijhoudt, weet het: digital marketing is here to..

Gerelateerd