<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Het vampier effect: waarom merken zonder ziel niet overleven

auteur
Tobias Pasma | Tobias is leergierig, open en energiek. Hij geniet van het op allerlei creatieve en leuke manieren bereiken van de juiste doelgroep.

Merk met ziel

Vol afschuw liep ik langs het fruitschap van de Albert Heijn. Zag ik dat nou goed? Ananas-aardbeien? Echt waar, Albert Heijn?

Toegegeven, het was best een leuk idee: zoete aardbeien met de frisheid van ananas. Het beste van beide werelden, zou je denken. Aan de andere kant, waarom moet het allemaal weer zo nep zijn? Waarom moeten er weer mensen zijn die met de natuur lopen te rotzooien, die een aarbeienplant genetisch manipuleren om maar met iets nieuws op de markt te komen? Afkeurend boog ik mijn hoofd en liep ik verder.

Eenmaal thuisgekomen kon ik het niet laten om die gemanipuleerde fruitkruising te googlen, en ik moet eerlijk bekennen dat ik er helemaal naast zat: de ananas-aardbei of pineberry is blijkbaar gewoon een 100% authentieke aardbei. Het probleem lag bij mij. Ik ging er met mijn het-is-vast-te-mooi-om waar-te-zijn mentaliteit vanuit dat het een onecht product zou zijn van een merk dat zijn ziel aan het kapitalisme heeft verkocht.

Maar blijkbaar zijn ze er nog wel: merken die niet alleen leuk, mooi of vernieuwend zijn, maar ook nog iets anders representeren, namelijk echtheid. En dat soort merken zijn zeer gewild in een samenleving waarin steeds meer merken hun ziel hebben verloren (of eigenlijk verkocht). 

 

Wat is de waarde  van branding?

Branding wordt gedefinieerd als “het proces om een brand te creëren en te laten groeien.” Maar wat is de toegevoegde waarde van dit concept? De definitie laat immers niets doorschemeren over de manier waarop je een merk creëert, of nog belangrijker: waarom?

De waarheid is dat iedereen in theorie kan branden. Heb je een missie? Check. Een belofte? Check. Een logo? Check. Een persoonlijkheid erbij zou ook leuk zijn? Check. Voilà, daar is je brand! 

Deze aspecten vormen echter alleen de belichaming van je merk. Het is de mooie buitenkant die aan de klant gepresenteerd wordt, en het is dezelfde laag waar marketeers jarenlang het accent op hebben gelegd. Terwijl wat zich onder die laag van perfectie bevindt, de ziel van het merk, vaak schandalig voor lief wordt genomen. 

 

Het vampier effect

Het is pijnlijk om te zien hoe sommige merken hun ziel in de loop der jaren hebben verloren. Deze merken zijn getroffen door zoals ik het graag noem het ‘vampier effect’. Het vampier effect doet zich voor als al het levensbloed uit een merk wordt gezogen. Zwakke merken die zich niet kunnen weren tegen de vampieren van de samenleving worden zonder genade leeggezogen, totdat er een zielloos restje belichaming overblijft.

De waarheid is, je komt niet erg ver als je iets probeert te zijn wat je niet bent; niemand zit te wachten op een empty bottle. De commerciële maatschappij heeft mensen sceptisch gemaakt, ze prikken gemakkelijk door je heen als je een leeg omhulsel bent. Want wat is een belofte waard als je deze niet na kunt komen? En hoe waardevol is een persoonlijkheid als deze niet echt is?

 

"This above all: to thine own self  be true"
Shakespeare

 

In een wereld van ontmenselijking hebben we steeds meer behoefte aan echtheid. Merken die getroffen zijn door het vampier effect kunnen de felheid van het daglicht niet verdragen, en zullen gegarandeerd niet overleven. En daar ligt voor ons als marketeers een belangrijke taak. Niet langer moeten wij ons focussen op het perfectioneren van merkimago's. In plaats daarvan moeten kunnen we ons beter richten op hoe we de ziel van een merk laten spreken. Dan pas haal je de hoogste potentie uit een merk. En daarom waren die ananas-aardbeien ook zo lekker.

 

E-book Branding

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-sales

Van funnel naar flywheel: blije klanten als geheim wapen!

Het is maandagochtend en je denkt: “nieuwe week, nieuwe kansen”. Je bent marketingmanager van een..

marketing-en-sales

Soms moet je klanten zelfs ontslaan...

Weet je nog dat je jouw bedrijf bent begonnen? Dat was fun. Je wilde vooruit, groeien, maar er..

inbound-marketing

3 redenen waarom online marketing niet genoeg is

Iedereen die zijn of haar marketing literatuur bijhoudt, weet het: digital marketing is here to..