<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Profileren als een karikaturist

auteur
One4marketing | The inbound company

profileren als karikaturistMarketeers hebben het vaak over hoe je je bedrijf moet profileren, maar niet iedereen weet precies wat dit nou eigenlijk inhoudt. Daarvoor is het eerst belangrijk om te weten wat een profiel nu precies is. Om daarachter te komen kunnen we altijd de goede oude allesweter raadplegen. Volgens de van Dale heeft het woord profiel vier betekenissen:

1. Zijaanzicht van het menselijk gelaat

Dit is meestal heel herkenbaar voor mensen die de persoon kennen. Alleen een aanblik vanaf de zijkant kan al genoeg zijn om de karakteristieke kenmerken van een persoon te herkennen. In de inbound marketing zou je dus ook eigenlijk met karakteristieke content moeten werken waardoor het direct herkenbaar is dat het van jouw bedrijf afkomt. In de praktijk is dit vaak wat moeilijker, maar het is altijd verstandig om volgens vaste patronen te werken en altijd je logo in beeld te houden.

2. Geribbeld, oneffen oppervlak

Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan het profiel van autobanden of onder je schoenen. Als je genoeg profiel hebt dan leidt dat tot meer grip op de weg. Dit geldt hetzelfde voor het profileren van je bedrijf; hoe beter je jouw bedrijf profileert, hoe meer grip je hebt op je klanten. Klanten blijven langer loyaal als jij doet wat je zegt en zegt wat je doet. Je profiel moet dus passen bij je acties en authentiek zijn.

3. Korte persoons- of karakteromschrijving

Dit komt eigenlijk het dichtst in de buurt bij wat je met profileren als bedrijf ook doet; Je maakt kenbaar wie jij bent als bedrijf en waar je voor staat. Je profiel als bedrijf is eigenlijk net als een persoonsomschrijving die je bijvoorbeeld op je CV zet.

4. Vakkenpakket op de middelbare school

In deze betekenis is het profiel eigenlijk een voorbereiding van wat je later wilt gaan doen. De middelbare scholieren maken hier een essentiële keuze aan vakken voor hun latere beroepskeuze. Profileren is dus niet alleen laten zien wie je nu bent, maar ook laten zien naar welk doel je streeft en hoe je dat wilt bereiken. Transparantie is dus ook belangrijk bij het profileren van je bedrijf.

Wat is profileren dan precies?

Nu we wat inzicht hebben in wat een profiel nu eigenlijk precies kan betekenen wil ik graag een omschrijving geven van een bedrijfsprofiel: Een karakteromschrijving van de specifieke kenmerken van een bedrijf. Dan lijkt de stap naar wat profileren nu eigenlijk inhoudt meteen wat minder groot. Volgens de Van Dale betekent profileren dan ook: “Een eigen karakter vertonen”.

Voor bedrijven geldt dus ook dat zij zich duidelijk 1 karakter aanmeten wat herkenbaar is en ze onderscheidt van concurrenten. Dit karakter behoort wel authentiek te zijn, anders komt het gemaakt over en schaadt het eerder het vertrouwen bij de klanten dan dat het dat goed doet. Het gaat dus vooral om herkenbaarheid.

Een karikatuur trekt meer aandacht dan een gewoon menselijk profiel

Om je bedrijf dus effectief te profileren moet je zorgen dat het profiel authentiek is en dus geen valse beloften doen. Je moet eigenlijk gaan denken als een karikaturist. Een karikaturist herkent de opvallende kenmerken van een persoon en vergroot die uit. Zo zijn de personen voor iedereen direct herkenbaar. Het is dus belangrijk om bij het profileren de “uitstekende delen” uit te lichten.

De sterke punten van je bedrijf benadrukken en je Unique Selling Point (USP) onder de aandacht brengen zorgt dat je een goede karikatuur van jouw bedrijf creëert. Hiermee kun je je profileren terwijl je wel trouw aan jezelf blijft. Neem je bedrijf dus goed onder de loep en breng je sterke en zwakke punten in kaart. Zorg ook dat al je medewerkers weten wat het uiteindelijke profiel van je bedrijf is wat je uit wilt dragen. Als iedereen dat profiel internaliseert dan zal alle volgende communicatie aansluiten op hoe jij je bedrijf wilt profileren.

Heb jij nog tips over hoe je je bedrijf het beste kunt profileren? Laat het weten met een reactie! 

Inbound Marketing Scan

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-sales

Van funnel naar flywheel: blije klanten als geheim wapen!

Het is maandagochtend en je denkt: “nieuwe week, nieuwe kansen”. Je bent marketingmanager van een..

marketing-en-sales

Soms moet je klanten zelfs ontslaan...

Weet je nog dat je jouw bedrijf bent begonnen? Dat was fun. Je wilde vooruit, groeien, maar er..

inbound-marketing

3 redenen waarom online marketing niet genoeg is

Iedereen die zijn of haar marketing literatuur bijhoudt, weet het: digital marketing is here to..