<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Hoe bedrijven de sociale media verschillend gebruiken

door: One4marketing

Hoe bedrijven de sociale media verschillend gebruiken

Hoe bedrijven de sociale media verschillend gebruiken

auteur
The inbound company voor meer traffic, leads en klanten die bij je passen en blijven
One4marketing
Naamloos

Wat mij deze week opviel, is dat er van het nieuws omtrent de ‘Big Data’ plannen van de ING niks over te vinden was op de Facebook-pagina van de ING die ik volg. Ik heb het dan over de pagina ‘ING Jongeren en Studenten’. Ik vond dat verrassend, aangezien er op die pagina regelmatig dingen gepost worden. Toen ik op zoek ging naar de op de algemene Facebookpagina, kwam ik gelukkig wel een bericht tegen wat ging over het  ‘Big data’ nieuws. Toch vond ik het een beetje vreemd dat zulk ‘groot’ nieuws wat toch behoorlijk wat commotie veroorzaakte, dan niet overal geplaatst werd. Dit was voor mij dan ook de aanleiding om eens na te denken over het verschil in gebruik van sociale media door bedrijven. 


Net als dat er in de  ‘oude’ marketingwereld veel technieken bestaan en worden toegepast, geldt dat ook voor social media marketing. Uiteraard draagt het feit dat er zo enorm veel verschillende sociale netwerken zijn daar ook aan bij. In plaats van de ‘zoveel meest gebruikte sociale netwerken’ , zet ik eens de naar mijn idee meest toegepaste social media activiteiten op een rijtje.
 

Branding

Het naar buiten brengen van een corporate story en daarmee de identiteit van een organisatie behoort nog altijd tot een van de belangrijkste taken van de organisatie. Organisaties creëren op deze manier een duidelijk beeld van hun positie ten opzichte van de verschillende stakeholders. Het is van belang dat klanten zich kunnen identificeren met de visie en het verhaal rondom jouw merk. Social media leent zich uitstekend voor brand management, er zijn veel activiteiten mogelijk om jouw merk te positioneren.
Branding hangt dan ook samen met content marketing. Door ervaringen krijgen mensen gevoel bij een merk, ervaringen kunnen gecreëerd worden door voor prikkelende content te zorgen. Die ervaring wordt ook meer en meer gecreëerd door storytelling, zoals de trend van het vertellen van het verhaal achter jouw merk tegenwoordig heet.
Foto’s, video’s, blogs, allemaal producten die verhalen bevatten en die je via sociale netwerken kunt publiceren en vervolgens promoten. 

download (1)

Netwerken

Niet ieder sociaal netwerk is hier even geschikt voor, en datgene wat toch zeker wel boven uitsteekt is natuurlijk LinkedIn. Dit is dé ideale plek om te netwerken, wat zowel individueel als groep gebaseerd mogelijk is. De persoonlijke contacten zijn uiteraard belangrijk, maar lid worden van groepen en interactief deelnemen aan discussies en dergelijken biedt veel nieuwe inzichten.

Interactie

Om maar gelijk op dat ‘interactieve’ door te gaan. De dialoog aangaan, online, is belangrijker en meer trend dan ooit. We willen interactie. We willen engagement. Door in gesprek te gaan met klanten, wordt de betrokkenheid een stuk groter. Klanten krijgen het besef dat er echt naar hen geluisterd wordt en dat er ook daadwerkelijk iets mee gedaan wordt.
Interactie is kenmerkend voor social media, wat dan ook de reden is dat er veelvuldig wordt geprobeerd om zo interactief mogelijk voor de dag te komen. Bedrijven stellen vragen om klanten te betrekken, ze geven tips, vragen om meningen en delen content om zo het interactieve karakter van het bedrijf weer te geven en te voldoen aan de behoeften van klanten.

Promotie

Uiteraard zijn in principe alle sociale media wel te gebruiken voor promotie. Dit kan promotie voor van alles zijn, zoals natuurlijk je producten of diensten. Maar denk ook weer aan de link met contentmarketing. Sociale netwerken zijn ideaal om content als blogs, video’s etc. te publiceren en promoten. Bovendien draagt de promotie van jouw content weer bij aan het behouden van je reputatie. 

seo

SEO

Ook biedt social media mogelijkheid tot SEO. Door actief gebruik te maken van verschillende sociale netwerken, ontstaat er veel content die zichtbaar wordt binnen de zoekmachines. Het voordeel hiervan is dat jouw bedrijf zo beter scoort in de zoekresultaten en vervolgens meer relevante bezoekers krijgt. Veel bedrijven zijn actief op social media om specifiek dit doel te bereiken.

 

Natuurlijk zijn er nog meer social media activiteiten, maar dit zijn er in ieder geval een paar die het meest worden gebruikt. Toch maken bedrijven heel verschillend gebruik van social media strategieën, zo gebruikt de een het alleen om producten te promoten, en gebruikt de andere het juist weer om veel leuke content te delen. Dit naast het feit dat ieder bedrijf weer op andere sociale netwerken actief is.
Naast het doel om leads te genereren, draait het ook om het onderhouden van klantrelaties.

Terug naar ING

Als ik weer terugkijk op mijn aanleiding tot het schrijven hiervan, bedenk ik me dat bedrijven inderdaad bewust bezig zijn met waar wel en waar niet bepaalde informatie te plaatsen. Zo zal het voor de ING Facebookpagina’s waarschijnlijk als volgt zijn: de jongeren en studenten pagina zal echt specifiek bedoeld zijn om deze doelgroep op een leuke, interactieve manier betrokken te houden en hoeft daarom niet perse enorm actueel te zijn. De algemene pagina zal hier wel bestemd voor zijn en dat zal ook de reden zijn waarom hier wel een bericht over het ‘Big Data’ project geplaatst werd.
Ik wil graag afsluiten met mijn mening over dit laatste. Ondanks dat er waarschijnlijk de gedachte die ik zojuist noemde achter het Facebook beleid van ING zit, vind ik toch dat ze beter ook op de jongeren pagina het ‘Big Data’ nieuws hadden moeten plaatsen, zeker nadat duidelijk werk dat het behoorlijk wat ophef en commotie opriep. Het gaat namelijk iedereen aan. Maar goed, dat is mijn mening, en voor ING wellicht een tip voor een volgende keer.

 

 

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download gratis e-book leadgeneratie boordevol met tips!
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-marketing

Inbound marketing voor succes met sales: zo pak je dat aan!

Always Be Closing (ABC): een zin die wordt gebruikt om een oude, achterhaalde salesstrategie te..

inbound-marketing

Marketingresultaten meten? Dat doe je zo | One4marketing

Je hebt wekenlang hard gesport. Je was vaker in de sportschool te vinden dan thuis en je wasmand..

inbound-marketing

10 succesvolle stappen om met leadgeneratie te starten

Hoe probeer je leads te genereren? Verstuur je nog e-mails naar potentiële klanten en wacht je..