<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">
Storytelling – Waarom we hier ook in 2014 mee door moeten gaan

Storytelling – Waarom we hier ook in 2014 mee door moeten gaan

auteur
The inbound company
One4marketing

storytellingHet principe storytelling bestaat eigenlijk al een lange tijd, maar in de online wereld is het vorig jaar pas echt trending geworden. Storytelling, dé strategie die ervoor zorgt dat jouw bedrijf veel klanten binnen kan halen. Ondanks dat het dan misschien een marketingterm van vorig jaar zou zijn, mogen we het in 2014 zeker niet vergeten. Sterker nog, het zal alleen nog maar meer doorbreken. Dus daarom hier nog eens de ins en outs van storytelling en waarom dit eigenlijk zo goed werkt!
(foto via www.mediasurfer.it)

 

Omgekeerde familie Flodder

Hans van de Berg, de ex-miljonair. Een gevallen miljonair in crisistijd die graag mee blijft doen. En het liefst het leven leidt, wat hij deed. Maar ook hij moet voortaan op de kleintjes letten. Hans en zijn gezin zijn een soort omgekeerde familie Flodder.

Wie herkent dit verhaal niet? Juist, de Telfortreclames. Telfort maakt met behulp van deze reclamecampagne duidelijk wat hun merkmissie is, namelijk dat zij voordelig kwaliteit bieden in deze tijden van economische crisis. ‘Meedoen in de wereld hoeft niet duur te zijn’ .

Deze reclames spreken veel mensen aan, wat ook verklaart dat ze al ruim twee jaar op tv te zien zijn, en nog steeds niet vervelen. Dit komt simpelweg omdat er een goed verhaal in zit, waar de gemiddelde Nederlander zich in kan vinden. Het zijn nu eenmaal tijden van crisis, en niemand heeft zin om teveel te moeten betalen voor wat dan ook. Een herkenbare situatie dus.
Dat is wat de kern van storytelling is – Een goed verhaal bedenken, wat het imago van jouw bedrijf uitstraalt en waar de consument zich goed in kan vinden. Bovendien moet je onderscheidend proberen te zijn ten opzichte van je concurrenten, en een boodschap vertellen die aansluit bij de behoefte van jouw buyer persona.


Waarom storytelling?

Duidelijk is dat mensen iets hebben met verhalen. We hebben de behoefte om ze te vertellen en om ernaar te luisteren, die behoefte bestaat eigenlijk al heel lang. Door middel van verhalen kunnen wij namelijk andermans gedrag begrijpen, voorspellen en zelfs beïnvloeden. Een erg belangrijke eigenschap van de mens dus, die interesse in verhalen. De marketingwereld haakt hier erg op in, met behulp van de meest ingewikkelde strategieën probeert men uit te zoeken hoe de consument het best beïnvloed kan worden. Het vertellen van verhalen – storytelling – is zo’n strategie. Ieder bedrijf heeft een verhaal, ook jouw bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan hoe het ontstaan is en wat er in tussentijd allemaal al is gebeurt binnen jouw bedrijf. Of belangrijker nog, wat is het verhaal achter jouw merk, wat is jouw missie en wat zijn kernwaarden?
Mensen willen graag het hoe- en waarom horen van een bedrijf, ze willen zich graag kunnen identificeren met een merk of organisatie.

Mensen zien hun leven als een verhaal waarin zij zelf de hoofdrol spelen. Daarbij willen ze laten zien wie ze zijn, waar ze voor staan, en wat ze belangrijk, mooi of goed vinden. Een mogelijkheid om die boodschap uit te dragen is door het gebruik van bepaalde merken, of lid te zijn van organisaties. Mensen willen zich graag identificeren met merken of organisaties, zodat de waarden die daaraan gekoppeld zijn, laten zien waar hun eigen identiteit voor staat.


Storytelling - hoe doe je dat?

Nu is het voorbeeld wat ik aanhaalde, de Telfort reclamecampagne, een voorbeeld van visual storytelling. Nu lijkt het met beeld misschien makkelijk om een verhaal over te brengen, maar ook verbaal is het gewoon mogelijk. Dus storytelling kan prima in vorm van een blog, op je website of zelfs via social media. Soms is het probleem dat er gebrek is aan onderscheidend vermogen, omdat je steeds ongeveer dezelfde boodschap te brengen hebt. Het verhaal rondom die boodschap, haalt de waarde van jouw bedrijf naar boven, door hierin te variëren kan je toch steeds weer diezelfde boodschap vertellen zonder dat het mensen gaat vervelen.

Maar hoe schrijf je nou een aantrekkelijk, beeldend verhaal?
Allereerst is het belangrijk dat de lezer zich aangesproken voelt, maak het dus persoonlijk zodat de lezer zich kan identificeren. Hiervoor kun je bijvoorbeeld personages gebruiken, en het helpt vaak ook wanneer je emoties laat doorschemeren, mensen zijn hier gevoelig voor. Daarnaast is de vorm van schrijven ook van invloed, wanneer je veel passieve werkwoordsvormen gebruikt, zullen je lezers zich een stuk minder aangesproken omdat het simpelweg wat onpersoonlijk overkomt. Je kunt dan beter actieve vormen gebruiken, wat lezers veel meer aanspreekt. Op die manier wordt je lezer namelijk echt meegetrokken in een verhaal, en dat is wat ons doel hier is.
Als je denkt dat datgene wat je wil vertellen, misschien niet duidelijk genoeg overkomt, kan het helpen om voorbeelden te gebruiken. Dit laat de fantasie van de lezer de juiste richting opgaan, en kan soms net dat ene beetje extra zijn waardoor je verhaal begrepen wordt. Het gebruik van gevoels-werkwoorden, zoals voelen, zien en horen, kunnen hier ook aan bijdragen.


En weer vertaald naar storytelling binnen marketing ..

Wat ik in de alinea hierboven noemde, is nog vrij algemeen en in eigenlijk kun je daar nog alle kanten mee op. Om weer even te relateren aan marketing, want dat is waar het hier natuurlijk om draait, nog een paar tips die onmisbaar zijn voor jouw branding storytelling!

  • Zeg wie je bent en waar je voor staat

  • Ga na of je buyer persona zich kan identificeren

  • Straal het imago van je bedrijf uit

  • Zorg dat je kernboodschap helder en eenvoudig is

  • Probeer een emotionele lading in te bedden

  • Wees onderscheidend ten opzichte van je concurrenten

Storytelling is niet zomaar een term uit de marketingwereld die een jaartje trending was, en vervolgens vergeten kan worden. Nee integendeel, het is een goede strategie die alleen maar meer en meer gebruikt zal worden. Met alle redenen die ik eerder genoemd heb, hoop ik dat je overtuigd bent om storytelling in te passen in jouw marketingbeleid, als je dit nog niet deed natuurlijk. En met de gedachte dat de informatieoverload op internet alleen maar groter aan het worden is, hoop ik je door deze blog weer even te laten beseffen hoe belangrijk het is dat jouw content goed en opmerkelijk moet zijn. Een goed verhaal, wat het imago en missie van jouw bedrijf uitstraalt, laat jouw content opvallen en kan op die manier zorgen voor nieuwe leads. 

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?

Gerelateerd

contentmarketing

Content en design bij het bouwen van een website

Er moet een nieuwe website komen. Een grote, uitdagende klus ligt op je bordje. Er moeten nieuwe..

inbound-marketing

Zo verhoog je jouw website conversie met behulp van sociale bewijslast

Wanneer je in jouw markt samen met concurrerende bedrijven producten of diensten verkoopt die..

contentmarketing

Help! Al die instellingen op mijn camera!

Je hebt gekozen, videomarketing it is! Nu moet je de juiste camera uitzoeken. Maar welke..