<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">
Nicheblogs, Angry Birdization en andere marketing trends voor 2014

Nicheblogs, Angry Birdization en andere marketing trends voor 2014

auteur
The inbound company
One4marketing
describe the image

In het kader van oud en nieuw heb ik een aantal voorspellingen voor 2014 voor je op een rijtje gezet. Zelf denk ik dat snelheid en klantgerichtheid de boventoon zullen voeren in 2014 en dit zie je dan ook terug in de beschreven trends.


 

1.            Nicheblogs

Naast zelf content voor blogs creëren zal het in 2014 vaker voor gaan komen dat bedrijven gebruik gaan maken van de zogenaamde Nicheblogs. Blogs van onafhankelijke personen die helemaal gek zijn op hun eigen vak of hobby en op die manier hierover vertellen. In Amerika hebben bedrijven al langer door dat het kan lonen om deze bloggers te vriend te houden en ook te betalen voor hun diensten.

De passie die uit deze blogs straalt is het succes van de blog. Deze mensen willen zo graag vertellen over hun vak of hobby en houden van bloggen. Bij het gebruik maken van nicheblogs hoef je dus niet intern nog te gaan zoeken naar enthousiaste medewerkers. Vaak hebben deze blogs ook al een groot bereik, ook dat hoeft dus niet meer opgebouwd te worden. De betrouwbaarheid van deze bloggers is ook groter omdat zij onafhankelijk zijn.

Deze blogs gaan over één specifiek onderwerp en daardoor hebben ze een zeer specifieke doelgroep. Door een niche blogger te vinden die schrijft over een onderwerp dat bij jouw bedrijf past heb je dus gemakkelijker toegang tot jouw doelgroep. Moet je dan maar stoppen met je corporate blogs? Nee, het zou een combinatie moeten zijn. Je breidt als het ware je strategie uit wat leidt tot een groter bereik.

2.            Speed commerce

Ja, 2014 zal in het teken staan van de organisatorische snelheid. De wereld versnelt al jaren en wat tien jaar geleden als snel werd ervaren zouden we nu tergend langzaam vinden. Er is al langer een competitie op gang over wie het snelste kan reageren. Degene die als eerste reageert op een gebeurtenis, via bijvoorbeeld Social Media, krijgt de meeste aandacht.

Zo reageerde Oreo binnen een paar minuten heel ad rem op de licht uitval bij de Amerikaanse Super Bowl met de tweet: “Power out? No problem. You can still dunk in the dark.” Door deze grappige referentie aan het dippen van je koekje in de melk kreeg de koekjesfabrikant veel aandacht en gratis publiciteit. Meer dan 15.000 reTweets leverde het hen op. Zo blijkt maar wat een snelle reactie kan doen. Dit is dan ook geen toevalstreffer maar onderdeel van de strategie van Oreo. Door te zorgen dat zij al een team hadden dat zich actief bezig hield met het reageren via Social Media hadden zij de mogelijkheid om deze waardevolle Tweet te posten.

Snelheid zal dus steeds waardevoller worden in 2014. Hiertoe is een efficiënt werkend bedrijf van essentieel belang. Een apart team voor Social Media zal zeker voor de grotere bedrijven nodig zijn om zich in deze competitie te kunnen mengen. Reactie snelheden zullen steeds korter worden, dus werken als een goed geoliede machine is noodzakelijk. Misschien haal je dan wel hetzelfde succes als Oreo in de toekomst.

3.            Emotiemanagement

In 2014 zal de online crisiscommunicatie steeds meer verdwijnen en omslaan naar emotiemanagement. Mede door de speed commerce wordt het namelijk gemakkelijker om snel te reageren en kleine brandjes direct te blussen. Zo groeien deze kleine incidenten niet direct uit tot hele bosbranden oftewel crisis.

Het zit hem erin om de emoties van het publiek te beïnvloeden. Een incident ontstaat vaak doordat mensen verontwaardigd raken over iets. Neem bijvoorbeeld het gedoe rondom Zwarte Piet van de afgelopen paar maanden. In eerste instantie is er een groep die zich erdoor gekwetst  voelt en vervolgens een reactie van verontwaardigde mensen die deze traditie niet af willen schaffen. Deze hele discussie is gevoerd door mensen die met hun emoties spraken.

Als een dergelijke discussie ontstaat rondom jouw bedrijf dan is het zaak om snel te reageren. Niet reageren is nog altijd een echte doodzonde. Door snel te reageren en eventueel schuld te bekennen en te verontschuldigen kun je verontwaardigde reacties inperken. In het kader van de speed commerce zal deze trend van emotiemanagement dus ook steeds meer doorzetten in 2014.

4.            Storytelling

Het vertellen van het eigen verhaal van een bedrijf aan de hand van Simon Sinek's 'Golden Circle' wordt ook in 2014 steeds belangijker. De 'Golden Circle' zegt dat het gemiddelde bedrijf eerst vertelt wat ze doen, daarna hoe en als laatste waarom. Volgens Simon Sinek is dit saai, en moeten bedrijven het meer aanpakken zoals Steve Jobs dat altijd deed. Eerst uitleggen waarom je doet wat je doet, daarna hoe je dat doet en uiteindelijk pas wat je product is.

Deze manier van je verhaal vertellen wekt meer interesse bij je lezer en zal leiden tot meer commitment. Je bedrijf krijgt een achtergrond en mensen kunnen zich een beeld vormen bij jouw verhaal. Het is (zeker voor grote bedrijven) niet altijd gemakkelijk om je verhaal te vinden. Vraag het aan je klanten waarom zij voor jou kiezen en je zult input krijgen voor niet alleen je 'brand story', maar ook je Social Media kanalen. De trend van storytelling is al enige tijd op gang, maar in 2014 zal dit groots doorbreken.

5.            Angry birdization

Snel, gemakkelijk en fun; dat zijn de drie woorden die het bekende Angry Birds spel zo succesvol maakte. Volgens Steven van Belleghem zijn dit ook de woorden die we na zouden moeten leven als het gaat om de relatie met de klant dit jaar. Klanten verwachten van bedrijven dat alles steeds sneller gaat en vaak ligt hun verwachting boven de verandercapaciteit van een bedrijf. Hierdoor is het verstandig om elke productlancering of nieuwe online applicaties te onderwerpen aan het Angry Birds principe.

Volgens Davy Kestens, oprichter van Twitspark, is het aanvragen van patenten dan ook verloren energie. Hij zegt dat dit innovatie tegenhoudt en als er iemand het kopieert dan moet er nog sneller een nog beter product gemaakt worden. Geen tijd verspillen dus, maar zorgen dat al je innovaties voldoen aan het Angry Bird principe.  

Bekijk het dus vooral vanuit het oogpunt van je klanten. Is jouw innovatie of applicatie snel, is die gemakkelijk en (misschien wel het belangrijkste) is hij fun? Voldoet het aan deze drie eisen? Dan is de kans groot dat je er succes mee gaat boeken.

Welke trends voorspel jij voor 2014? En wat denk je van deze trends? Laat het mij weten in een reactie.

  

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?