<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

5 inbound marketing mythes ontkracht

auteur
One4marketing | The inbound company

Marketeers hebben vaak bepaalde overtuigingen over hoe zij moeten werken; over wat wel werkt en wat niet. Deze overtuigingen hoeven niet altijd te kloppen en vaak is het zelfs zo dat deze mythes je belemmeren in het behalen van je doelen. Om die reden geef ik hier 5 veelvoorkomende mythes over inbound marketing en de reden waarom deze niet kloppen aan de hand van gegevens van Dan Zarella (Hubspot).

Mythe 1. Social Media zijn voor gesprekken en discussies, niet voor het zenden van informatie.

Veel marketeers hebben het gevoel dat actieve gesprekken en discussies op Social Media dé manier zijn om aandacht te krijgen voor hun content. Het zou niet bedoeld zijn om informatie te zenden naar de lezer, maar vooral om met de lezers in contact te komen. Het blijkt dat het aantal comments op je blog echter niet samenhangt met hoe vaak je blog bekeken wordt. Het hebben van actieve gesprekken hangt nauwelijks samen met hoe vaak je blog bekeken wordt en hoeveel leads je hebt. Door actieve discussies bij je blog wordt het verkeer naar je blog dus niet verhoogd.

Ook op Facebook blijkt dat er waarschijnlijk geen directe correlatie is tussen het aantal likes of comments van een wallpost en hoe vaak deze bekeken wordt. Ook op Twitter blijkt dat de mensen met de meeste volgers minder in directe gesprekken deelnemen dan mensen met minder volgers. Dit is getest door te kijken naar twee groepen, een groep met meer dan 1000 volgers en een groep met minder dan 1000 volgers. Het bleek dat de groep met meer dan 1000 volgers minder vaak een tweet begonnen met een @ teken dan de groep met minder dan 1000 volgers.

blog mythes 1

Maar als dat niet werkt? Wat dan wel? Het antwoord is: meer interessante content delen. Het blijkt dat mensen met meer dat 1000 volgers een hoger percentage aan links delen dan mensen met minder dan 1000 volgers. Hetzelfde geldt voor de frequentie waarmee er blogs geplaatst worden; hoe meer blogs er in de week geplaatst worden, hoe meer verkeer naar de website er gegenereerd wordt.

Mythe 2. 'Please ReTweet' werkt niet

Waarom deze mythe bestaat is niet compleet duidelijk, maar het is echt niet waar. Uit een databestand van 10.000 tweets blijkt namelijk dat 51% van de Tweets waarin de woorden 'Please ReTweet' staan op zijn minst één keer zijn gereTweet, tegenover maar 12% van de Tweets die dit zinnetje niet bevatten. Dit is dus wel 4 keer zoveel!

blog mythes 2

Daarnaast maakt het natuurlijk ook verschil hoe vaak ze dan geretweet werden. Uit ditzelfde databestand is gebleken dat de Tweets die 'Please ReTweet' bevatten gemiddeld 20,9 keer werden geretweet en de Tweets met 'Please RT' werden gemiddeld 6,1 keer gereTweet. Dit staat tegenover Tweets zonder call-to-action (CTA) die gemiddeld maar 4,2 keer gereTweet werden.

Moraal van dit verhaal: CTA's werken wel. Zet dus vooral het zinnetje 'Please ReTweet' achter je Tweets om een groter publiek te bereiken. Andere manieren om meer reTweets te krijgen zijn door links te Tweeten, nieuws te delen of te Tweeten of Twitter zelf.

Wil je meer weten over Twitter? Download dan ons gratis e-book Twitter voor beginners.

Mythe 3. Doe niet aan marketing in het weekend

Deze mythe is afkomstig uit de oude marketing wereld. Vroeger was het niet gebruikelijk om in het weekend nieuwe content te publiceren en blijkbaar is deze gewoonte bij veel marketeers nog blijven hangen.

Of het verstandig is, is een andere kwestie. Het blijkt namelijk dat de reTweet activiteit het hoogste ligt op vrijdagmiddag en avond. Ook blijkt dat het aantal shares op Facebook hoger liggen in het weekend, en omdat blogs die dezelfde dag gepost zijn het meest recent zijn worden die dan ook vaker gedeeld via Facebook dan andere blogposts.

afbeelding mythes 3

Ook voor e-mails geldt dat die e-mails die in het weekend verstuurd worden leiden tot meer click-throughs dan e-mails die gedurende de werkweek worden verstuurd. Hier zit echter wel een addertje onder het gras. Het is namelijk zo dat dit kan worden toegeschreven aan het aantal e-mails dat er per dag ontvangen worden. Het is heel logisch dat de honderd e-mails die je op een woensdag ontvangt minder individuele aandacht krijgen dan de 5 e-mails van de zaterdag. Als we nu echter massaal e-mails op zaterdag zouden gaan versturen dan zou dit ertoe kunnen leiden dat het effect weg gaat. Toch blijft het leuk om te weten.

 Het blijkt dus wel dat als het grootste deel van het World Wide Web stil is, jouw stem gemakkelijker gehoord wordt. Schroom dus niet om ook in het weekend Marketing te bedrijven!

Mythe 4. Noem jezelf geen 'expert'

Er wordt nog steeds vaak gezegd dat je jezelf geen Goeroe, expert, etc. moet noemen. Het zou arrogant overkomen om iets dergelijks over jezelf te zeggen. Misschien is dat wel waar, maar wat nu als het wel werkt?

Het blijkt dat op Twitter mensen met de woorden 'Official', 'Founder' en 'Expert' in hun persoonlijke omschrijving meer dan 150 meer volgers hebben dan mensen zonder een dergelijke term in hun omschrijving.

afbeelding mythes 4

Er blijkt niks mis te zijn met mensen laten weten waarom ze jou zouden moeten volgen. Zelf zou je toch ook eerder luisteren naar interessante mensen met een bepaalde autoriteit? De sleutel is om niet constant over jezelf te praten. Het delen van interessante content is ook hier weer de sleutel naar succes. Je stelt je alleen voor met je titel en praat verder over andere interessante onderwerpen.

Mythe 5. Stuur minder e-mails

Veel marketeers zijn nog huiverig voor het sturen van teveel e-mails. Het zou je contacten gaan irriteren waardoor ze uiteindelijk minder vaak doorklikken en kopen of zelfs zullen uitschrijven voor je mails. Dit moet je natuurlijk niet hebben.

Nu zijn er echter uit een dataset met 9,5 miljard samples, een aantal interessante bevindingen:

- Allereerst blijkt dat hoe ouder je contacten zijn hoe minder snel ze geneigd zijn om door te klikken. Het is dus belangrijk om wel je contacten warm te houden.

- Daarnaast blijkt dat bij een hogere frequentie aan mails per maand het percentage click-throughs gelijk blijft. Dit betekent dus dat je in totaal meer click-throughs hebt.

blog mythes

- Nog mooier wordt het als ik je vertel dat blijkt dat hoe hoger de frequentie aan mails is hoe lager het aantal mensen dat zich uitschrijft voor de mails. Ja, je hoort het goed; er zijn meer mensen die zich uitschrijven voor je mails wanneer je maar 1 mail per maand stuurt dan wanneer je er 2 per week stuurt.

Wees dus niet bang om meerdere mails per week te sturen naar je contacten. Het sturen van 1 mail per jaar werkt negatiever dan het sturen van 2 mails per week.

 

Al deze mythes bij elkaar zouden jou er weleens van kunnen weerhouden om de resultaten te boeken die je graag wilt zien. Nu je beter weet, kun je misschien jouw strategie aanpassen en de volgende keer dat je een dergelijke mythe hoort kun je erom lachen. Neem niet altijd alles voor zoete koek aan en zet vooral overal vraagtekens bij. Een kritische blik is nooit verkeerd!

Kende je deze Inbound Marketing mythes? Of heb je nog anderen gehoord? Laat het mij weten in een reactie!

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-sales

Van funnel naar flywheel: blije klanten als geheim wapen!

Het is maandagochtend en je denkt: “nieuwe week, nieuwe kansen”. Je bent marketingmanager van een..

marketing-en-sales

Soms moet je klanten zelfs ontslaan...

Weet je nog dat je jouw bedrijf bent begonnen? Dat was fun. Je wilde vooruit, groeien, maar er..

inbound-marketing

3 redenen waarom online marketing niet genoeg is

Iedereen die zijn of haar marketing literatuur bijhoudt, weet het: digital marketing is here to..

Gerelateerd